Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

‘Kenners’ saboteren Ockels’ Ecolution

GRONINGEN [UPDATE]

De politie in Groningen heeft nog geen idee wie verantwoordelijk is (zijn) voor het vorige week dinsdagnacht gedeeltelijk laten zinken van het energie-autonome, 25 meter lange stalen jacht Ecolution van de oud-astronaut Wubbo Ockels. Het schip lag voor reparatie bij de werf No Limit Ships in het Reitdiep in de stad Groningen.

1 / 1
Ecolution

Ecolution

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (23)
 • Tjeerd Olivier

  Helaas Wubbo, iedereen die in Nederland ook maar iets met z’n hooft boven het maaiveld uitsteekt MOET een kopje kleiner gemaakt worden.
  Het is gewoon pure jaloezie, mensen zonder enige vorm van creativiteit die waarschijnlijk nog nooit iets gepresteerd hebben.
  Heel veel sterkte met jullie schip, ik wil hem echt wel zien varen!
  Groet,
  Tjeerd

 • Wubbo Ockels

  wie is Duh eigenlijk en wat bedoelt zij/hij met :\”er zijn hier mensen die voor 4mio voor de rest van hun leven betalen\”? Ecolution\’s bouwkosten zijn opgebracht door drie partijen die een nieuw bedrijf hebben opgericht, een nieuwe onderneming die als deze succesvol wordt mensen werk geeft, en ook erg mooi werk. ik begrijp de opmerking van Duh dus niet, Wubbo

 • Wubbo Ockels

  Ecolution heeft geen subsidie van de regering ontvangen, wel heeft stad Groningen een ruimte ter beschikking gesteld waarvoor geen gebruiker was, anti kraak dus. Welgeteld een waarde van 40000 euro. Het stoort mij dat er reacties zijn die daar onterecht mee omgaan. Ik hoop wel dat als ze dit lezen het nu duidelijk is. Wubbo

 • Duh!

  Nee hoor eeecht geen subsidie!!!!

  Gemeente Groningen is ook een private onderneming zeker?
  Direct of indirect of mooi verpakt, er zijn hier mensen die voor 4mio voor de rest van hun leven betalen. Zelf betalen!

 • Wubbo Ockels

  zoveel mensen die er vanuitgaan dat er subsidie is betaald, maar Ecolution is een private onderneming van drie partijen die er HUN geld en inspannng in hebben gestopt, en niet de belasting betaler. Toch wel vreemd die goedkope mening vorming, een beetje armoe m.i. in ieder geval hoop ik dat daarmee deze uitingen stoppen, Wubbo

 • henk

  jammer dat ze het bilge alarm vergeten zijn.

  Lijkt me toch een constructie foutje als je schip zinkt door het water via je schroef as.
  vervelend als dat op de grote plas gebeurt.
  Of heeft ie ook een innovatieve uitschuifbare kiel dat hij zelfs daar op de bodem blijft staan.

 • Duh!

  Moet u toch eens opnoemen wat er zo innovatief aan dit project is?
  17 ton aan accu’s onderin de boot? Veel watersporters zijn al zelfsupporting. Hebben een windmolentje in de mast en hoeven niet te gaan varen om electriciteit op te wekken met een schroefje onder de boot.
  Autmatisch zeilen wordt ook al toegepast…

  Subsidie is een goed middel om een doel te bereiken maar door misbruik, en niet alleen door meneer Ockels zijn die potjes te snel leeg.

  TU Delft heeft een paar jaar geleden ook al flink op de rem gestaan aangaande het busje van Ockels. Bang voor reputatieschade, en dat zijn ook geen domme jongens.

 • De Egel

  Er zijn weer een hoop luitjes die de zon niet in het water kunnen zien schijnen.
  Wubbo Ockels is een slimme vogel die de weg weet. Niet alleen in de techniek en innovatie maar ook in subsidieland. Dat hij gebruik maakt van die mogelijkheden mag je hem niet kwalijk nemen. Die potjes zijn er voor iedereen die een goed plan inlevert en niet alleen voor Wubbo Ockels. Maar misschien is hij net iets slimmer dan al die blaters.

  On topic.
  Het schip is een mooi staaltje van innovatie. Slim op het op een kleine schaal uit te proberen. Dan zijn ook de kosten minder en zijn wijzigingen betrekkelijk makkelijker uit te voeren.
  Het schip is zijn geesteskind. Logisch dat de man van slag is wanneer het zinkt. En ga nu niet zitten Duhhen anders ben je misschien zelf de volgende in de rij…..

 • Duh!

  Innovatie is inderdaad hard nodig, helaas is het doel van innovatie stimuleren hard voorbij geschoten en verworden tot het pikken uit subsidieruiven. Wat heeft Wubbo voor zinnigs opgeleverd? Z’n busje, dit zeilbootje?
  Wil je werkelijk wat aan eco doen, moet je het niet alleen zoeken in hi-tech maar begin eens met minder consumeren. Tsja keerzijde is dan nog meer overcapaciteit in de binnenvaart is wie wil die prijs betalen?

 • 007

  Het is jammer wat er gebeurt is, innovatie is hard nodig op scheepvaart gebeid.
  En voor John: Wat zult u rijk zijn!!!!!!!!!!

 • WUBBO

  Ach…… Loop toch allemaal naar de maan met jullie commentaren

 • hans

  wat weet iedereen toch veel van dhr ockels,
  en hoe zijn jacht gezonken is, terwijl het nog onder water ligt?
  zelfs info die ockels, politie nog niet weten….?

 • john

  Wubbo is Internationaal niet zo gewaardeerd als wij denken,
  Hij word zelfs uitgelachen,
  heeft zijn beroepsvliegbrevet in moeten leveren omdat hij bijna een crash veroorzaakt heeft in Rotterdam met een passagiers toestel,
  heeft een grote boete gehad omdat hij in Nederland op wilde steigen met een surfplank aan de buitenkant van zijn vliegtuig geplakt met ducktape, (dat doen ze in Australie ook was zijn verweer)

  Hij word nooit meer uitgenodigd bij Reünies van Nasa.

  en ik ken nog een piloot die 1,5 Km dun Dyneema touw in zijn schuur heeft liggen omdat Wubbo had gedacht dat hij met vliegtuig x zijn eigen vliegtuig op ongekende hoogte kon brengen,
  hij was enkel vergeten dat de luchtstroom op 4 km hoogte compleet tegenovergesteld kan zijn dan die van op 14 km hoogte,

  Wel knap dat hij met weinig kennis toch nog rijk geworden is

 • Ronald Koelink

  Ik weet het allemaal zo net nog niet met die aanslag. Zo ongeveer daags voor het zinken zag ik dat de boot net in de kraan hing en toen ik anderhalf later weer lang reed lag ie alweer in het water. Ga wel met Ico mee dat er mogelik iets te verbergen is. Hoorde ook dat het water via de schroefas binnen gekomen is.

 • nico

  Heeft hij niet gewoon vergeten zijn duurzame leidingen af te tappen! Ik kan me er niet bij voorstellen dat een dief of reverse milieuterrorist helemaal naar het reitdiep afreist om als statement een jacht te laten zinken. probeert iemand misschien een foutje te verdoezelen?

 • C. Jans_zn.

  Gisteravonfd bij Pauw& Witteman ook dhr. Ockels mogen aanhoren. Hij geeft zelf als eerste toe dat het “aanslag”-verhaal niet zijn conclusie is, maar alleen het napraten van Burgm. en de Politie.

  De aard van de installaties is zodanig(veel electrisch) dat er nog al flink koper aan boord moet zijn geweest.

  Dus de vraag is: Een “aanslag”, of een ‘flinke klus’ voor een stelletje koperdieven? …

  Hopende snel te horen hoe de vork in de steel zit,

 • ipp bv

  het is natuurlijk een schande ongeacht wie de eigenaar is maar ik vraag me wel af waarom zit er geen alarm op zo`n boot met “zulke technische hoogstandjes”of is het toch een gewoon zeilschip??

 • A.van Zeitveld

  Van de kosten van dat schip hadden ze heel veel mensen kunnen helpen die hun energienota niet kunnen betalen!!
  Wel hoop ik dat ze de daders snel pakken

 • Duh!

  Arme Wubbo, kan die niet met zijn vrouw op wereldreis… op kosten van de samenleving…
  Laten we hopen dat ze de daders vinden!

 • gerrit

  dat men niet van een ander zijn spullen af kan blijven is en blijft schandelijk.hoop dat ze de daders vinden……….

 • lou

  Of misschien vorst schade?

 • Wouter

  Waarschijnlijk een aanslag van de olieboeren.

 • Hou het hoofd boven water

  Dat is pas duurzame energie: zwaartekracht
  Toch maar zo’n drijvende generator bestellen bij die mooie technisch assistente van laatst.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook