Verenplatform slaat alarm bij gemeenten over bezuiniging

Het Landelijk Veren Platform is bang dat veerponten gaan lijden onder bezuinigingen van gemeenten. Alle oevergemeenten zijn per brief opgeroepen de veren buiten schot te laten.

Het LVP-bestuur toont zich erg geschrokken na berichten dat gemeenten willen bezuinigen op de veerdiensten. Het LVP liet recent nog een rapport uitbrengen dat een beeld gaf van het maatschappelijk en economisch belang van de 243 veerdiensten in Nederland. Die zetten jaarlijks 32 miljoen mensen over. ‘Veren vormen een onmisbare schakel binnen de wegeninfrastructuur’, aldus het LVP. ‘Het ontbreken van veren leidt tot barrièrewerking en noodzaakt daarmee tot omrijden. Daar zijn 333 miljoen kilometers mee gemoeid, die naast extra rijtijd en kosten een aanzienlijke milieubelasting met zich meebrengen. De veren zijn daarmee erg belangrijk voor Nederland, ook door hun directe economische betekenis en werkgelegenheid.’ Het rapport ‘De verdiensten van veerdiensten’ is te downloaden van de LVP-website.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer