Overheid herbevestigt: gegevens IVS’90 niet voor handhavers

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), Rijkswaterstaat (IVW) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gaan de gegevens uit IVS’90 niet gebruiken voor handhavingstaken. Dat hebben RWS en IVW Koninklijke Schuttevaer en de andere binnenvaartorganisaties beloofd. Ze gaan de afspraken in het privacyreglement respecteren en nakomen.

Koninklijke Schuttevaer vroeg van de overheid duidelijkheid over de privacy omdat tijdens het jaarcongres van Koninklijke Schuttevaer in mei van dit jaar verwarring was ontstaan over de privacybescherming na de invoering van AIS. Rijkswaterstaat leek ruimte te bieden aan het gebruik van de gegevens uit IVS voor controle op de scheepvaart.
Schuttevaerdirecteur Kees de Vries is blij dat RWS en IVW nu duidelijkheid hebben laten weten dat de IVS-gegevens niet gebruikt gaan worden voor handhaving. ‘Het gaat ons niet om de controles op zich, want ook schippers moeten zich gewoon aan de wet houden. Maar verkeersregistratiesystemen zijn opgezet voor verkeersregulering en calamiteitenbestrijding, maar niet voor controle. Daar zijn met ons privacyafspraken over gemaakt die moeten worden nagekomen. Dat betekent dus dat de binnenvaart zonder terughoudendheid de gegevens aan het IVS’90 kunnen blijven aanleveren. RWS speelt als beheerder, zoals tot op heden gebruikelijk, deze gegevens niet aan derden door. Ook niet aan IVW of KLPD. Tenzij bijzondere omstandigheden, zoals omschreven in het privacyreglement daartoe aanleiding geven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een lastgeving van de officier van justitie.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (18)

 • AIS is een goede zaak het moet alleen op een goede wijze geinstalleerd worden, en moet handhaving zijn met betrekking tot het systeem zelf.
  Er is weinig RF-kennis bij de installateur met betrekking tot draadloze communicatie, daarom dat je niet gezien word (lees gezellig met zijn alle op de noordpool), verkeerde positie uitzend, GPS offset onjuist, scheepsafmetingen onjuist.

  Voor je laat installeren vraag de installateur naar zijn documenten.. persoonlijk ID/ installatie certificaat van de fabrikant/marcomB

  Heb je al een AIS geinstalleerd aan boord stuur mij een berichtje (scheepsnaam mmsi telnr email adres)en ik check vrijblijvend even of de statische data in orde is.

  Small brother is watching you, until big brother do his job.

  Intussen kun je al uit 13 gecertificeerde verschillende transponders kiezen.

  AIS@ON4KKP.BE

  Ing Berry van der Looij
  AIS & RF adviser Inland Waterways

  Geplaatst door: Ing Berry van der Looij op
 • Dat big brother mij watcht ben ik helaas al bijna aan gewend.
  Als ik er aanleiding toe geef snap ik heus wel dat ik mij niet kan verstoppen.
  Maar dat iedere little brother mij met een muisklik kan observeren ben ik nog lang niet aan toe.

  Geplaatst door: Vrije vogel op
 • @ Vrije Vogel
  Geen idee waarom het volgen van de mobiele telefoon nog niet mag wettelijk gezien en AIS wel. Daarvoor moet u bij de politiek zijn.
  Ik hoop niet dat u het idee heeft dat de overheid u nu niet kan volgen. Denk maar aan bankgegevens, laad- en losdocumenten, (scheeps)hypotheek, schulden, inkoopgedrag, camerabeelden, uw mobiele telefoon… AIS voegt daar niets aan toe, of doet daar iets aan af.. Het is gewoon de zoveelste in de reeks.
  Alle deze gegevens, en nog veel meer andere die ik niet heb genoemd, zijn opvraagbaar zodra daar aanleiding toe is in de zin dat, zo staat het in de wet, een redelijk vermoeden van schuld is aan enig misdrijf of overtreding.

  Big Brother is watching. Wen er maar aan. Het is niet anders.

  Geplaatst door: Rijsdijk op
 • verbeteren moet zijn verslechteren,we weten allemaal hoe dat komt,crisis en overcapaciteit,zonder naar iemand te wijzen,want vlootvernieuwing is goed,het is alleen wat ver doorgeschoten.

  Geplaatst door: Martin op
 • Schuttevaer is net zo`n lobbyist van het grote geld,als het grote geld, het heeft totaal geen toegevoegde waarde AIS of iets derg.,de twee coasters in de kil deze week,allebei AIS,klaarlichte dag,windstil en bovenop elkaar en ik vind we leven in een vrij land,wie graag een uurtje doorvaart,moet dat zelf weten,dat zal de prijs niet verbeteren, nee wat ik me afvraag waarom wordt zoiets nutteloos gesubsidieerd?wie heeft daar belang bij? want het is nog steeds zo dat het onbelangrijk is, uit welke zak, het geld komt, maar het is wel heel belangrijk in welke zak het geld terecht komt.VRIJHEID,VRIJHEID,VRIJHEID

  Geplaatst door: Martin op
 • ze moeten nog strenger controleren veel strenger .
  gewoon je vaartijd en dan stoppen gaan misschien ook beter betaalt worden maak toch niet zo als je dag en nacht vaart of niet verdienen tog niks s,avonds een kettinging spannen over de rivier na 22 uur niet meer gevaren worden en om 6 uur ketting weg als je aan de wal werkt is 8 uur werken en een uurtje of 2 file erbij dan zijn de mensen gebroken thuis zijn ze moe naar 8weken ben je overwerkt mensen hou je gewoon uren aan beter voor je zelf en je gezin .

  Geplaatst door: a1 vaarder op
 • Waarom zou dat traceren per mobiele telefoon wettelijk (nog ) niet mogen?
  En het traceren via (verplichte!) ais wel?
  Gaan we dan ook een internetsite maken waar iedereen dmv zijn telefoonnummer te volgen is?

  Geplaatst door: Vrije vogel op
 • Het pivacyreglement IVS90 bestaat al sinds jaar en dag. Ik ben vele jaren werkzaam geweest op grote sluizen. Ik heb het nooit meegemaakt dat op last van de Officier van Justitie gegevens moesten worden afgegeven. Soms werd er wel eens tussen neus en lippen een vraag gesteld maar de dienstinstructie was en is helder; alleen op last van de Officier.
  En wat betreft privacy, uw mobiele telefoon is tegenwoordig al op nummer en naam te traceren als het gaat over uw verblijfsplaats. Het mag alleen wettelijk (nog) niet.
  Wanneer River Information Services (= soort uitgebreid Europees IVS90) zouden er andere voorwaarden aan vast kunnen zitten. Trouwens, voorwaarde voor het functioneren van RIS is dat AIS (vrij) algemeen is ingevoerd. RIS is een real-time systeem; het schip kan precies worden getraceerd. IVS90 geeft de positie van een schip wanneer het vaart bij benadering weer.

  Geplaatst door: Rijsdijk op
 • ais is super .moet verplicht worden .de nada

  Geplaatst door: sonseeahray op
 • Ik was ook tegen het plaatsen van ais. Heb het in een vlaag van verstandsverbijstering toch laten plaatsen en ben er tegen verwachting in zeer content mee. Past echt in het rijtje uitvindingen zoals spudpaal. Privacy hebben we toch niet dus wat maakt dit dingetje dan nog uit. Voor alle tegenstanders: Gewoon doen.

  Geplaatst door: ais fan op
 • maar wat heb je nou te vrezen? ze zeggen dat ze niet de gegevens gebruiken van AIS en IVS90. maar stel dat ze dit wel doen, laat je het toch voorkomen? niet rechtmatig bewijs materiaal heet dat. ze moeten het toch ter plekken constateren, dat je je niet aan de vaartijd houd. dus bijvoorbeeld met een boot langszij. en aan de andere kant. stel dat je iedere dag 1 uur snoep en je vaart 250 dagen per jaar, kan die bekeuring er toch makkelijk vanaf?

  Geplaatst door: kulletje op
 • Wat een onzin.Was er ook zoveel commentaar toen de marifoon verplicht werd ?En nu kunnen we er niet meer zonder,want menig schipper kent niet eens meer de geluidseinen.
  Niet iedere vooruitgang is altijd een verbetering .Maar stilstand is zeker achteruitgang in bepaalde gevallen.
  En wat betreft de aanval op de heer Hagens als of hij in de huur vaart en er geen probleem mee zal hebben.Wat een nonsens.
  Wij varen zo vrij als een vogeltje ,maar als ik het van gestolen uurtjes moet hebben ,dan zijn we wel heel zielig bezig en wordt het tijd om de tent te sluiten .Wellicht een advies voor de” nog geen AIS gebruiker”.U moet blijkbaar buiten u vaartijd om varen ,om de boel draaiende te houden.

  Geplaatst door: tineke op
 • het is dus het zelfde als in duitsland.de gevevens van de sluis mogen niet gebruikt worden voor vaartijd controle……maar wel als er verdenking bestaat van de overtreding van de vaartijden mogen ze tot 3 maanden trug de gegevens opvragen gebeurd nu dus ook in nl/ dus nix geen bescherming. het kan gewoon opgevraagt worden waar en waneer je gepasseerd bent. je worden mooi het bootje in gestuurd schuttevaer !!

  Geplaatst door: ikke op
 • Het wordt je gewoon door de strot geduwd,zelfs door schuttevaer en de bonden.
  Ten eerste zijn deze transponders veel te duur want bij stentec zijn de transponders(en jawel dezelfde functoinerende) veel goedkoper en worden ze geplaatst op grote jachten die over de hele wereld varen alleen hebben deze geen goedkeuring voor de binnenvaaart.
  Dit hele gebeuren is gewoon een commerciele kwestie en heeft niets te maken met veiligheid.
  Al het subsidie geldt verdwijnd gewoon in de portomonee van die paar bedrijven die daar zogenaamd gespecialiceerd voor zijn en dat slikt schuttevaer en de kantoorbonden.
  Gewoon niet verplichten en ieder in zijn waarde laten.
  Oja en de buurman met tachograaf en AIS vaart volgens mij in de huur voor overminder dus die zal dan toch niet zo gauw een probleem daar mee hebben.

  Geplaatst door: (nog0 geen ais gebruiker op
 • Het lijkt wel of een kleine groep ondernemers zich blijft verzetten tegen de AIS transponder, schaf toch zo een apparaat maar is aan, maar wel op de electronische kaart, je zal zien hoeveel plezier je er van hebt op rivieren en smalle vaarwaters, natuurlijk moet die nooit de narifoon vervangen.
  De nadelen die door sommige aangekaart worden wegen tegen de voordelen op.
  En ach als de politie u wil controleren gaan ze toch gewoon op de sluis staan incognito en op een volgende sluis en ze weten genoeg.
  Ook op de weg voor het vrachtverkeer zijn regels, waarom dan niet bij ons, en die privacy ze weten toch ook waar je huis staat en je schip kunnen ze ook makkelijk vinden via IVS 90 noot iemand over gehoord behalve sinds de invoering van AIS.
  Ga ook is kijken op de sites die AIS doorgeven zal je zien dat ze in zeer beperkte mate te ontvangen zijn.
  In Duitsland hoor ik noot iemand zeuren over de privacy, of zijn we bang dat we niet meer ongestraft buiten onze bloktijd kunnen varen om goedkoper te varen ( lees oneerlijke concurentie ) dan onze collegas.
  Heb aan boord tachograaf en AIS nog nooit gezeur gehad en ik vaar ook wel is een half uurtje te lang door maar begin de volgende dag een half uurtje later.

  Geplaatst door: Hagens op
 • Ais kan nooit als controle middel gebruikt worden

  dan moeten ze altijd kunnen bewijzen dat MIJN schip aan betreffende ais gekoppeld was op dat moment.
  In theorie kan het bij mij gestolen worden en zo op een ander schip geplaats worden.

  Geplaatst door: Floris op
 • Als ik het goed lees worden de gegevens niet aan derden toegespeeld, dus kunnen we allemaal zo’n ding aanschaffen.
  Maar in de toekomst (wanneer we er allemaal eentje hebben?) zou het toch wel handig zijn om te gebruiken voor “doelmatiger” toezicht.
  Bovendien blijft het feit dat alles nog steeds op internet komt.

  Geplaatst door: Anja op
 • schuttevaer gebruik je verstand,sàvonds kijken waar het schip vaart en de volgende dag je vaartijd controleren dat kan toch altijd en is niet te controleren.Nee gewoon geen verplichte ais zoveel voordeel levert dat toch ook niet op.

  Geplaatst door: schipper op
 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.