Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Ingezonden: ‘Allen een schone vlag’

DEVENTER

Door B.A. van Dalen, Arnhem.

Het volgende wil ik U onder Uw aandacht brengen. Door mij wordt regelmatig op diverse dagen per week een bezoek gebracht aan het plaatsje Rees (Dld.) en elke keer groeit mijn fijne gedachten met het zien van onze vlag op onze schepen. Maar het volgende is jammer waar: diverse schepen hebben een vlag als een dweil, vuil en vies, diverse schepen een vuile vlag en verschillende varen zonder vlag.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (37)
 • ghberkhoff

  Is het niet verplicht?? om te laten zien onder welke VLAG men vaart ? NL ,B, D, CH enz . Doordat het registratienummer bij het schip blijft bij overdracht kun je dan tenminste zien dat het een NL schip is. Spotterghberkhoff

 • Linda

  Nou Varensvrouw, wie zegt dat ik die vlag achterop heb zitten? Ik zei het gewoon in het algemeen.

 • gerrit

  Zijn er mensen deze mening niet delen! Die hun naam niet als schrijver gebruiken! Verberght ondertekend wel met zijn naam! Dit schrijven is wel begrijpelijk in Belgie wordt de (geld)kraan dicht gedraaid die in holland nog open staat.

 • schipper van oud schip

  Dit was toch zeker geen uitspraak van “DE” Verbergh?
  Er varen zat Belgen rond met mooie nieuwe schepen.
  Vele “oude” Nederlandse schepen varen nu onder Belgische vlag.
  Ik denk dat percentueel gezien er best veel zo niet bijna evenveel Belgen hebben vernieuwd!
  Ik vind dat dat gewijs naar elkaar eens moet ophouden, Verberght riep deze overcapaciteit ook niet van te voren, en als hij dat al deed dan wel heel zachtjes, omdat hij toen de precieze gevolgen ook niet kon overzien.

  Met vr. groet,

 • binnenvaart

  @verberght

  ik had u wijzer ingeschat dit is de domste uitspraak van iemand die zoveel met binnenvaart te doen heeft, je moet je schamen

 • schaamte

  tja,deze man heeft gelijk,wij hebben idd wat rvs glimmend staal,glimmende auto,proberen onze verf netjes te houden en kijk naar achteren zie ik daar z’n vieze zwarte uitgerafelde kleurenonzichtbare Nederlandse vlag(zover ik weet).Dan denk ik er eens over na,dan schaam me diep en denk nogmaals die man heeft gelijk.En nu,kan een nieuwe kopen of wassen en vraag me af wat zou iemand anders doen.. weet je wat,IK KOOP EEN NIEUWE. Hiermee u van dienst te zijn,ondergetekende ps. wanneer u een schip ziet met een nieuwe vlag,ben ik dat.

 • schipper 2

  eerst voorop een eubo vlag, komt nadien achterop weer een trotse nationale vlag.

 • optimist

  niet te geloven zeg. wat een gemierenneuk over een vlag. hebben jullie dan echt niets beters te doen. er zijn genoeg schepen die van boven tot onder vol met roest zitten, maar ja er hangt wel een mooie vlag in.

 • Varensvrouw

  Linda,een doodskoppenvlag of een reclame vlag is uit den boze in de vlaggenstok achter.Dat toch niet oke?!!Die moeten echt voor in de mast(als je er persé mee wilt varen.
  En Gerrit wat jammer dat je er zo over denkt!!
  Hang de vlag er toch lekker bij.Brengt gelijk wat kleur in het ‘donkere’land.

 • Varensvrouw

  De heer van Dalen heeft gelijk.
  Is echt een beroerd gezich zo’n vuile vlag.
  Ik heb de ervaring dat de wasmachine niet echt uitkomst bied.Op tijd afhalen en op smerige plaatsen niet er in hangen.En ze zijn idd niet zo duur.Bv bij Blokker enzo.

 • grijze muis

  Kijk, dat kwam bij mij ook als eerste op Menno, toen ik dit stuk las over een vuile vlag.
  `s Avonds uit de mast, dat doet de `wappertijd`van een vlag aanzienlijk verlengen.
  In mijn jeugd moest ik iedere avond de vlaggen strijken, alle vlaggen wel te verstaan, ook de rederijvlaggen uit de voormast!
  Later varend bij een partikulier moest ik dit ook doen, alleen al om er voor te zorgen dat de vlaggen niet voor de nav.lichten zouden waaien.
  En de vlaggen bij stormwind weghalen verlengt tevens de levensduur van je vlag.
  Maar u heb ik het wel over de tijd dat we de vlaggen nog in de katrolletjes hadden hangen en niet over de tegenwoordige `ballen`tijd.
  Zo achterlijk waren ze vroeger dus schijnbaar niet….

 • menno

  een mooie schone vlag is niet lelijk en vlak na koninginedag zijn de vlaggen het goedkoopst maar de vlag schoon houden is wel moeilijk en in de wasmachine mag officieel niet en wij halen ze s’ vonds om 6 uur eruit en s’morgens er weer in

 • gerrit

  De vlag is wel betaalbaar!Als ik trots was (ben) op mijn vaderland zou ik hem er zeker bij hangen.Maar dat gevoel heb ik niet.

 • h de beuker

  heel goed mr van balen!!
  u verdiendt een lintje!!
  en geniet van uw ouwe dag

 • michiel

  @verberght
  Het ging hier over vuile vlaggen en niet over overcapaciteit. Gelukkig varen alle Belgen nog op oude schepen zonder blingbling en hebben zij niet meegedaan aan de nieuwbouw. ( frustie manneke)

 • Wouter

  Tsjonge jonge:
  Je hebt ook van de mensen die maken zich ook overal druk om.
  Wat kan jou het nou schelen hoe de vlag er bij de buren bij hangt!!

 • vlag en wimpel

  Wat een zeurpieten zeg.Hij heeft toch gelijk,alle schepen moeten blinken,alleen de vlag mag eruit zien als een vod.Vind het ook geen gezicht die zwarte meuk in de mast,haal het er dan gewoon uit.En als de vrachten zo slecht zijn haal dan de vlag van de bevrachter eruit.(of liever niet nu weten we bij wie we niet moeten varen.)
  Aan alle auto’s op de roef kun je ook echt zien dat het slecht gaat.2liter minder tanken en je hebt een vlag.

 • karel verberght

  Hopelijk hangt iedereen nu zijn NL. vlag er bij,
  dan zie je ten minste welk Binnenvaartland de huidige, al de vorige en waarschijnlijk ook de toekomstige overcapaciteit heeft veroorzaakt en nog zalveroorzaken!

 • Linda

  Gaat meneer of mevrouw van Dalen dan ook zeuren als hij ons tegenkomt dat we een doodskop van Hamburg in de mast hebben??

 • R.A. Steenbergen

  Als ‘Kulletje’ het je eigen druk maken om een schone vlag vergelijkt met noodlijdende landen, dan doe ik hem het volgende voorstel:
  Maak het geld over aan hulporganisaties wat u anders aan nieuwe vlaggen zou besteden.
  Dan krijgt u recht van spreken.

 • Kulletje

  Je kan je ergens maar druk om maken. Denk om je hart. Er gaan hele continenten om van de honger, er staan landen onder water en jij heb het over vuile vlaggen? Maar je kan nu wel zeuren over vlaggen, maar ga je dadelijk zeuren over de vlag protocollen? Of ga je die dadelijk ook uitleggen? En waar moeten we nou trots op zijn in nederland? We kunnen niet eens een normaal kabinet samenstellen

 • michiel

  @ik
  sinds wanneer is CO2 zwart?

 • jupiler

  5 euro……is 2 bier!!!!!!!

 • me

  even suggestie: bij de action en aldi verkopen ze ook vlaggen voor minder dan 5 EU, DUS GOED TE DOEN

 • klaas van w

  Lekker belangrijk

 • Schipper ZONDER vlag

  Deze man heeft volkomen gelijk, mijn nieuwe vlag hebben ze er alvast uitgestolen.
  Gelukkig kan ik de ouwe smerige niet meer terughangen, want ook de vlaggestok hebben ze gelijk maar meegenomen

 • knelis

  Gewoon een ijzeren vlag in de nederlandse 3kleur makkelijk af te soppen en gaat tientallen jaren mee

 • Tiemen

  Als ik nou trots was op mijn land dan had ik met alle liefde een nieuwe gehesen. Helaas leven we tegenwoordig in een banenenrepubliek en is de vlag van Chiquita meer gepast.
  Nee, heer of mevr. Van Dalen, die vlaggen geven precies aan hoe ons land erbij vaart.

 • ikke

  Iedereen heeft het maar over geld… Maar eh… ik denk dat iedereen wel een wasmachine heeft, toch?!

 • Ik

  Ik geef de beste man gelijk dit kan echt niet er is veel te veel co2 uitstoot.

 • jan

  Ja dat is best een aardig probleem. Je kan natuurlijk op vrijdag bij wijzen van proef de hele rijn stremmen en dan auto’s aan de kant moeders de kinderen halen en pa de vlag in een emmer px 3 gooien . Die Belgen erbij betrekken is natuurlijk wel appels met peren vergelijken die knapen hebben al voor een derde zwart in die vlag zitten dus die tellen niet mee evenals de Duitsers . Wil je vergelijken moet je naar de Jappen kijken . Of even wat hardere maatregelen nl wie bij Lobith geen schone vlag heeft komt de grens niet over . Die bevrachters kan je er wel buiten laten want die brullen gelijk dat er geen vlag uit hoeft met deze tarieven ( althans niet bij de schippers ) . Het viel mij trouwens wel op dat met het wk die oranje vlaggen allemaal wel schoon bleven misschien een suggestie ? gr een meedenker

 • Peter

  Tsjonge…..tsjonge,

  Deze meneer heeft gewoon groot gelijk, maar de wordt weer afgemaakt door zeurende mensen.

  Nee geen geld….slechte vrachten blablabla.
  Maar wel een grote TV in de stuurhut, en een glimmende auto aan dek.
  Maar een paar tientjes voor een vlag is weer teveel gevraagd.

  Vaar dan ZONDER vlag, ipv een kapotte en smerige vlag.

  wel eens een Belg gezien met een smerige of kapotte vlag??? Let daar maar eens op, dat zal je zelden zien, die houden dat soort zaken WEL bij ipv tv kijken of stom ouwehoeren op 77.

 • Peter

  De artikelen stellen vaak iets aan de orde.
  De reacties zijn vaak dom en volstrekt ZINLOOS

 • Theo

  Ik moet meneer van Dalen wel gelijk geven.
  Vaar met een mooie nette vlag of laat m anders uit de mast.

  Gr Theo

 • Schipper

  U heeft wel een beetje gelijk maar ga dan ook eens kijken bij de recreatievaart en vooral de sloepen daar hangen vlaggen aan die soms door het water slepen onder het varen of kijkt U allen naar de binnenvaart als U dat zo erg vind geef dan de schippers een nieuwe vlag als U er een heleboel besteld krijk misschien wel veel korting kost het U ook de kop niet.

 • schone vlag

  Als de bevrachter nou wat meer betaalden voor onze diensten kunnen wij weer trots zijn op onze scheepvaart en een nieuwe vlag betalen. Die worden niet gratis gemaakt!

 • money maker

  Ik begrijp uw verhaal helaas vinden mens geld verdienen belangrijker dan een schone vlag in top.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook