Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

VROM komt afvalschipper niet te hulp

ROTTERDAM

Het ministerie van VROM is niet van plan de eisen voor het VIHB-certificaat voor het vervoer van afval per schip te versoepelen. Elke vervoerder in dit segment moet dus aan de kredietwaardigheidseis van 18.000 euro blijven voldoen. En dat is volgens de binnenvaartorganisaties op dit moment voor velen een onmogelijke eis.

De binnenvaartorganisaties vroegen vorige week om aanpassing van de regeling. Ze stuurden de ministeries van VROM en Economische Zaken (EZ) in augustus al een brief, waarop ze in de loop van deze week antwoord krijgen. Volgens juridisch beleidsmedewerker Bram van den Hout van het directoraat-generaal Milieu van het ministerie van VROM heeft de minister van EZ de brief net ondertekend. ‘Onze minister moet nog tekenen. Daarna gaat het antwoord naar de organisaties. Ik kan wel zeggen dat de strekking van de brief is, dat er niets verandert. We staan wel stil bij de bezwaren, maar de periodieke verlenging van de registratie blijft bestaan. En al hadden we zaken willen wijzigen, dan was dat zeker geen oplossing voor de korte termijn geweest. Daarvoor moeten we een ministerieel besluit aanpassen. En daar gaat heel wat tijd overheen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (8)
 • C.de Vette

  De reden van die wet is het verhinderen vann illegale verwijdering van afval,men had dit probleem in het wegtransport waar chauffeurs weleens een lading op een illegale stort kiepten.
  Dat het voor ons wat moeilijk is om een paar duizend ton vervuilede grond buitenboord te scheppen heeft men niet bedacht.
  Men gaat er dus van uit dat schippers in financiele problemen net zo crimineel kunnen worden als vrachtwagen chauffeurs.

 • hagens

  Ik ben wel lid van kantoor binnenvaarten heb toch wel het idee dat ze wat proberen, maar probeer eens tegen een sysateem op te boksen die altijd tegen beter weten
  in hun zin willen hebben en de desbetreffende monister moeten adviseren, en Henk het gaat niet alleen om de borgstelling het gaat om het systeem ben ik beter dan een ander omdat ik nog nooit was misdaan heb of nog niet tegen de lamp ben gelopen.
  Voorts ben ik verzekerd mist men wat van de lading of gebeurd daar wat mee klop je aan bij mijn p&i verzekering, moet ik dan voor lading die het minst waard is al die heisa voor doen om dat ik het anders niet meer mag vervoeren.
  Nergens lees of hoor ik wat de daadwerkelijke reden is van dit compleet overbodige systeem.
  wat men volgens collegas in Duitsland beter hebben geregeld.
  Ik noem dit muggezifterij

 • HENK

  Als je die borgstelling niet kunt opbrengen,stop dan aub.met afvaltransporten.Als je dit niet kunt opbrengen vraag ik mij af of je wel zelfstandig kunt zijn.

 • bert

  hallo,dit is echt nederland weer met de kromme regels .in duitsland heb je geen kredietwaardigheid nodig deze word in duitsland gewaarbord door je p&i verzekering waarom nou zo moeilijk doen heren van de vrom

 • rekenwonder

  gooi alles maar weer lekker in een vrachtwagen ruimte genoeg op de weg.
  klein rekensommetje er werd mij van de week 600 ton glas aangeboden van maastricht naar leerdam voor 3,50 euro is 2100 euro delen door 20 vrachtwagens is 105 euro. zie je al een vrachtwagen voor 105 euro van maastricht naar leerdam rijden veel plezier.

 • henriette

  Het is wel erg goed voor je marktaandeel cq vrachtprijs als je wel kredietwaardig bent. Dan haal je misschien een vette vis binnen.

 • LW

  Hier weer eens een heel goed voorbeeld dat ondanks dat je lid bent ze toch niets bereiken. Vijf jaar geleden grote monden dat ze dit hele gebeuren zo gauw als mogelijk zouden stoppen, want dit hele gebeuren heeft nergens niets mee te maken in de prakijk. Na vijf jaar worden ze op de vingers getikt en dan gaan ze gelijk huilen dat je geen lid ben, je moet wat zeggen als je op je eigen fouten gewezen wordt. Als bonden zouden ze eens moeten laten zien wat ze wel bereikt hebben, maar dat lijstje is erg kort want we kunnen als binnenvaart geen vuist maken. De onderlinge belangen, concurentie en een erg zwak lobby beleid in Den Haag door de bonden doet het ook geen goed.

 • Garfield

  Ik waardeer de inzet van Erik van Toor voor de binnenvaart in deze moeilijke tijden maar ik vind het jammer dat hij zo slecht met kritiek om kan gaan. Het was beter geweest om inhoudelijk op deze kritiek in te gaan want ik ben het met vele anderen eens dat de bonden soms té makkelijk in hebben gestemd met bepaalde zaken, o.a. de komende CCR-eisen. En ik ben wél lid (K.B.).

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook