Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Gratis AIS-transponder voor 895 schepen

ROTTERDAM

Rijkswaterstaat stelt voor een proef met automatische identificatie op schepen gratis 895 AIS-transponders ter beschikking. De inbouw is gratis, de koppeling met vaarkaart of radar wordt niet vergoed. Schippers die niet mee kunnen of willen doen aan de proef, kunnen later met subsidie een transponder aanschaffen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (26)
 • R.A. Steenbergen

  Ik werk als zowel zee- en binnenvaartstuurman al jaren met AIS en het is werkelijk fantastisch mooi. Ik geef toe dat er wel wat privacynadelen aan zitten.
  Bijkomend voordeel is ook dat je van te voren kunt zien welke ligplaatsen er nog vrij zijn. Bij Tresco is het nog niet zo ver(die werken alleen met symbooltjes), maar ik heb al navigatieprogramma’s gezien waar het stilliggende schip met voorliggende koers en juiste afmetingen getekend wordt. In de AIS wordt nl. de antennepositie t.o.v. kop en kont en t.o.v. BB en SB ingevuld. Zo weet de AIS de antennepositie EN de grootte van het schip. Wil je dan in bijv. Breukelen liggen, dan zie je van te voren welke schepen er liggen en hoeveel ruimte er tussen die schepen vrij is. En denk aan bijv. IJzendoorn: Je ziet als je op de rivier zit al welke steigers er vrij zijn.
  Overigens werkt dat met de voorliggende koers alleen als je hem aangelosten hebt op een kompas, of op 2 GPS-en. Dat laatste komt steeds vaker voor.

 • Jantina

  We gaan steeds meer leven in een wereld vol schijnveiligheid,
  `n ongeluk zoals bij Moerdijk kan altijd gebeuren, je hebt ook nog zoiets als de menselijke factor en die meneer van de terminal is er alleen bij gebaat als hij iedereen aan de gang heeft,het gaat wel erg op de voormalige DDR lijken

 • terminal

  Laad en losplaatsen kunnen de info gebruiken om te kijken waar een schip zich bevindt op het moment van aanmelden. Degene die niets te verbergen heeft zal hier niets op tegen hebben, degene die hier niet eerlijk mee omgaat zal deze mogelijkheid gaan verliezen. Laat de rotte appels het niet verzieken voor de eerlijke werknemer.

 • Piëre

  stelletje bange schippertjes, kijk maar uit! anders komt de FBI, je nog het spoor!!

  wat een geklets om niks! die schippers lijken wel wereld vreemd!

 • bpc vd werken

  de zeevaart staat bij mij aangegeven met soort driehoek en binnenvaart is rond. bovendien kan je met 1 druk op de knop de ais koppel naar tresco uitzetten dus heb je een clean scherm

 • subaru rijder

  Gekoppelt aan de kaart op de donau en main is misschien leuk. Wanneer ik nu kijk op mijn kaart in Rotterdam met ais ontvanger aan, heb ik toch wel veel driehoekjes. Wanneer straks iedereen AIS uitzendt is mijn beeld dichtgesneeuwd en de veiligheid ook weg. Wiw en hoe kun je dat oplossen??

 • prutsers

  Op de Donau is er 3 jaar geleden aan alle schepen een AIS transponder uitgedeeld. Als je er nu heen gaat krijg je er een te leen. Waarom kan dat hier ook niet? En voor iedereen die nog zo naief is om te denken dat dat je privacy aantast: wordt eens wakker. Ze kunnen je nu ook al volgen, zelfs in je auto. Als je kilometers opgeeft aan de belasting kunnen ze nagaan of je wel echt op de vergadering bent geweest in Rotterdam of Maasbracht. Alles kan worden gecontroleerd. Als je daar niet tegen kunt kun je beter je schip verkopen en in een hutje op de hei gaan wonen. Welkom in 2009!

 • Shipspotter

  Allemaal leuk en aardig dat de binnenvaart op AIS mag, maar krijgen ze ook een eigen categorie in MarineTraffic etc?

  Momenteel varen er al de nodige binnenvaarders met AIS, die allemaal keurig als Cargo staan vermeld. Zo is het verschil tussen zeeschip en een binnenvaarder slecht te zien 🙁

 • h

  jammeer dat je t weer op de persoon moet spelen kom met argumenten of zeg gewoon niks, en hoe kun je van iemand die privacy belangrijk vind verwachten dat ie z,n naam eronder zet??

 • Alex

  Best H dat je je naam niet onder het bericht durft te zetten zegt al genoeg.
  Brullen om privacy, Jij bent zeker ook zon iemand die weigert zijn vertrektijd door te geven aan de post en voor zessen niet durft te melden met scheepsnaam.

 • man van de regels

  en al stond die gekoppeld aan de tachograaf je hebt je gewoon aan de vaartijdenwet te houden. en wie dat niet doet doet aan oneerlijke concurentie.

 • G.S.

  De AIS is niet gekoppeld aan de tachograaf nee maar je kan op internet al lang de log van de laatste 24 uur zien. Met tijden, snelheden en koersen dus het is zowat een vervanging van de tachograaf want je kan duidelijk zien wat het schip de laatste 24 uur gedaan heeft. De AIS heeft echt wel grote voordelen en draagt ook zeker goed bij aan de veiligheid maar je bent wel meteen het laatste beetje privacy dat we nog hadden kwijt want IEDEREEN en dan ook echt IEDEREEN kan ALTIJD zien waar je bent en wat je de laatste 24 uur gedaan hebt.

 • Jan Tensen

  Iedereen die hier moeilijk doet over het feit dat je in de gaten gehouden word enz moet maar gelijk z,n GSM overboord gooien want met dat ding ben je ook traceerbaar.
  Zo,n transponder is gewoon goed voor de veiligheid klaar uit.

 • arno

  Jammer dat het beperkt word tot een bepaald gebied, nederland is veel groter en ook daar
  zijn mensen die de ais gratis willen hebben en er de voordelen van inzien
  ook in deze delen van het land zitten
  bruggen en sluizen die voordelen kunnen doen met het systeem zeker waar gebruik word gemaakt
  van afstandsbediening.

 • h

  ik vind dat we naar een big brother cultuur toegaan overal moet je kunnen worden bereikt en worden getraceerd ik vind het nogal betuttelend natuurlijk zitten er nautische voordelen aan maar het systeem is ook weer een bron van iformatie voor terroristen dus wat is dan veilig? veiligheid zit m voor 90 procent in oplettenheid van mensen niet in allerlei snufjes

 • Arno

  Ik dacht dat het algemeen ontwikkelings niveau van de schippers wel een beetje omhoog was gegaan maar nee hoor…. Bang voor de privacy, kom op, wat heb je dan te verbergen?? Voor de veiligheid moet er wel eens een offer gebracht worden!!

 • h

  nu is het misschien nog zo dat ze je logs niet opnemen maar wie garandeert dat dat niet gaat gebeuren en wat doe je met de privacy

 • marc

  er zijn veel negatieve reacties, schijnbaar van collega’s die niet exact weten wat een AIS transponder doet.
  Hij is bv niet gekoppelt aan de tachograaf,waardoor het bijna ondoenlijk is om te kijken hoelang een schip al vaart. je hoeft geen gegevens van lading end. in te voeren.
  Een groot voordeel is de veiligheid waar we allemaal mee gebaat zijn.
  Kan je bij een aan de Tresco gekoppelde AIS precies zien wie die collega is die zo onduidelijk vaart en hem met scheepsnaam roepen te midden van die andere.
  Een bij komend voordeel is ook dat men op bruggen en sluizen de indeling beter kan voorbereiden, kan ons ook nog eens tijd winst opleveren.
  Marc

 • zeeman

  Waarom krijgen binnenschippers wel een gratis transponder? De zeevaart moet ze ook gewoon kopen!!

 • h

  we worden al genoeg in de gaten gehouden als je nu een keertje een uurtje langer doorgaat kijken ze even in de database en wordt de rekening automatisch naar je postadresje gestuurd ik ben fel tegen dit soort ontwikkelingen temeer omdat voor velen het schip ook een als huis dient en daarbij ook een bepaalde privacy moet worden gerespecteerd

 • Gerrit van den Adel ms Sunisha

  Mensen,voor de veiligheid is het een goed systeem.
  Je kunt de naam ,koers en snelheid van je collega,s zien.
  Je ziet bijvoorbeeld op de westerschelde de naam,koers en snelheid van de zeeschepen om maar wat te noemen.
  Zeker s,nachts en in de mist is het een prachtig iets.
  Verder wat ieders prive betreft:Men is ook zonder transponder direct te traceren dus wat zou het……
  Men kan iedereen zelfs al traceren via zijn mobiele telefoon al staat hij zelfs uit.
  Mensen aan de wal kunnen zelfs worden afgeluisterd via hun vaste telefoon zonder dat het gemerkt wordt,en dat is geen fabeltje.
  Succes ermee en veel wijsheid,maar voor de veiligheid zeg ik ja!

 • schipper

  we hebben nog nooit iets gratis gekregen,dus zal hier ook wel een adder onder het gras zitten,
  kan me niet voorstellen dat ze 3000,- euro weg geven , schippers wees slim , je prive ligt al genoeg over straat.!!!

 • hagens

  Men weet alleen maar waar je schip zich bevindt, maak je niet ongerust men weet dit ook al via de Sluizen.
  Tenslotte het is je bedrijf niet je prive je krijgt zo een ding niet op je hoofd, en gebeurd er onverwijld iets weet men ook waar je zit.
  Je moet wel de voor en nadelen tegenover elkaar wegen heb van mensen gehoord die zo een ding hebben dat het meer voor als nadelen heeft zoals bij een baustelle, ik denk ook dat het ongeval tussen het containerschip en hetzeeschip uit de Moerdijkhaven voor enkele maanden terug niet had plaatsgevonden met een transponder.

 • thera

  niet doen!!!!!!! Je bent dag en nacht controleerbaar. Je gooit je al je privé overboord en kunt geen eigen leven meer leiden. Één druk op de knop en ze volgen je, waar je ook bent en wat je ook doet.

 • Sander

  De zeevaart wordt al langer gevolgd via AIS en bevordert de veilige navigatie op zee.
  Wat zijn de nadelen voor de binnenvaart? Waarom is iedereen zo angstig om gevolgd te worden? Hebben sommige mensen iets te verbergen of ligt het ergens anders aan?

 • beetje boze schipper

  schippers trap er niet in en werk hier niet aan mee,heel die transponders moeten gewoon niet doorgaan,ze weten al genoeg van ons.
  Als je wel meedoet help de proef dan om te mislukken dan zijn we er ook vanaf,hier krijg je alleeen maar meer kosten van en is het vrije beroep nog verder ten gronde gericht want voor de verdienste hoef je het niet te doen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook