Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Nieuw lesmateriaal vmbo matroos

ROTTERDAM

Het Onderwijs Centrum Binnenvaart (OCB) en het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) zijn in het kader van het Educatieprogramma een project gestart om samen met de vmbo-scholen nieuw lesmateriaal te ontwikkelen voor de vmbo-opleiding binnenvaart matroos.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • ronald kloesen

  ik wil ook in de binnenvaart werken wie kan mij helpen bel 0648973987 dank

 • Anna

  Prima dat het onderwijs verbetert. Gebeurt er dan ook iets in de praktijk? Mijn ervaring is dat jongens ruim onder het minimumjeugdloon betaald krijgen, geen vakantiedagen op hun jonge leeftijd hebben, maar wel volledig als bemanningslid worden ingezet. Hier moet iets in verbeteren. Goede arbeidsvoorwaarden trekken ook beter personeel aan.

 • Baggerboer

  Als men de bemanningseisen nu eens deed aanpassen voor schepen langer dan 110m. Verplicht een leerling matroos aan boord nemen.
  Leren die gasten ook nog wat en zijn er ruim voldoende stage plaatsen.
  En als er nu eens fatsoendelijk betaald werd voor een nederlandse matroos dan zouden er vast ook wel meer willen komen.
  Er zou voor een maakt niet uit waar vandaan matroos net zo veel betaald moeten worden als voor een gewone nederlander….

 • Ex Zeeman

  Ik weet allang wat het is, de binnen vaart wil liever helemaal geen Ned. leerlingen a.b.ze zijn te duur en komen voor zich zelf op. Ze hebben liever Aziaten o.a. Filipijnen zeggen niets gaan een keer per jaar met verlof, dus niet 2 op 1 af. Want dat kost geld,je kan dan beter iemand 9 maanden a.b. houden. Je betaald z’n tickid en de nieuwe staat al weer te wachten, en je kan weer 9 maanden voor uit, en hun gage licht ook een stuk lager dan voor een Ned. gezel. Dus niet zeuren heren eigenaren. Kijk eens naar die rondvaart boten op de Rijn, overgrote gedeelte van de crew is Filepijn. Dus ga niet lekker in je stoel zitten maar doe er zelf wat aan, misschien zijn er dan nog Ned. jongelui die bij je a.b. willen werken.

 • govert

  Ik weet uit eigen ervaring dat het ook niet meevalt om de leerlingen te motiveren en ook nog iets te leren, het liefst komen ze aan boord en willen dan gelijk in “de stoel” gaan zitten.
  Mijn mening is wel dat ze een redelijke goede theoretische basiskennis hebben en dat de praktijk toch echt bij de professionals licht en dat zijn de bemanningsleden van de schepen.
  Een leerling timmerman laat je ook niet gelijk een huis bouwen,die moet het vak ook nog leren als hij van school komt. Hetzelfde geldt voor een leerling monteur.
  We moeten ook niet vergeten dat de jongens zelf een grote verantwoordelijkheid krijgen.
  Govert Hofman.

 • Dozo

  Gaan ze dan de mentaliteit van die leerlingen ook eens aanpakken? Ze willen graag werken en leren, maar je bent meer met opvoeden bezig dan met ze iets te leren over het vak!
  De meesten van die gasten weten absoluut niks van het varen af als ze van school afkomen terwijl sommigen toch vier jaar op een binnenvaart opleiding hebben gezeten! En ze moeten eens stoppen om van die asoluitjes aan te nemen in IJmuiden die al van verschillende opleidingen zijn geschopt en dan maar moeten gaan varen want dat haald het peil van die opleiding in rap tempo naar beneden en de schipper zit er dan maar mooi mee aanboord.
  Als je een betere opleiding wild zul je ook een beter selectiebeleid moeten hanteren en niet klakkeloos iedereen maar toelaten op zo’n opleiding.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook