Nieuwe Rapide vaart op België

Scheepswerf Gebr. Jooren in Werkendam heeft het mbs Rapide (81,10 x 10 meter, 1779 ton op 3,40 meter) opgeleverd aan Dik en Chora Hovestadt uit Werkendam. De Rapide is geschikt voor het vervoer van zand en grind, maar kan ook 84 containers meenemen in vier lagen.

Nieuwe Rapide vaart op België

Hoofdmotor is een Cummins QSM van 1400 pk bij 1800 toeren. Met een kruiphoogte van 4,10 meter, bij een diepgang van 2,50 meter, is het schip geschikt voor de vaart op de Belgische kanalen. ‘We kunnen tot boven Brussel komen’, zegt Dik Hovestadt. ‘We varen bijna altijd met zand van Zeeland naar België. Soms varen we op de Maas.’ Wanneer er op de terugreis vanaf Brussel met containers wordt gevaren kan het schip met twee lagen nog onder alle bruggen door.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer