Reddingbootschipper Ane Ruijg geeft het roer uit handen

Reddingbootschipper Ane Ruijg (62) uit Midsland heeft 31 januari na een dienstverband van dertig jaar afscheid genomen van de reddingmaatschappij. Als schipper van de Carlot, de Jan van Engelenburg en de Arie Visser heeft hij als beroepsredder in de wateren rond Terschelling honderden mensen het leven gered. Regelmatig was hij in publiciteitsacties het gezicht van de KNRM.

Reddingbootschipper Ane Ruijg geeft het roer uit handen

Tijdens de afscheidsreceptie in hotel Bornholm op Halfweg werd vooral de ramp met de Duitse reddingboot Alfried Krupp gememoreerd. Het is de meest aangrijpende gebeurtenis uit Ruijg’s carrière. ‘Ik krijg er nog altijd een dikke strot van als ik er weer over begin’, vertelt Ruijg enkele dagen voor zijn afscheid aan deze krant. ‘Die dag, 1 januari 1995, was een aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen. Het begon met een coaster in nood, waarvoor de collega’s van Lauwersoog met de Gebroeders Luden uitvoeren en bij terugkeer boven Schier een van hen verloren (de man werd uren later als door een wonder door een helikopter gevonden en uit zee opgepikt). De te hulp schietende reddingboten van Ameland en Borkum raakten daarop zelf in problemen, de Duitse boot zelfs in acute nood. Ze sloeg boven Rottumeroog om, waardoor twee mensen verdronken en de twee overigen zwaar gewond raakten. Wij werden door het Kustwachtcentum gevraagd naar de Krupp te gaan, omdat een heli niets kon uitrichten.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer