Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Gebrekkige voorbereiding oorzaak helikoptercrash

DEN HAAG

Een gebrekkige vluchtvoorbereiding en -uitvoering. Bovendien was er geen goede controle op de wijze van voorbereiding. Hierdoor vloog volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid een Apache gevechtshelikopter van de Koninklijke Luchtmacht 12 december 2007 boven de Waal tegen hoogspanningskabels. Het gevolg was een urenlange stremming voor de scheepvaart.

Grootste gevolg van het ongeluk tijdens de nachtelijke laagvliegoefening  was dat de Bommelerwaard bijna vijftig uur zonder stroom te zat. De bemanning kon een voorzorgslanding maken.
Volgens de Onderzoeksraad was bij de voorbereiding onvoldoende aandacht geschonken aan mogelijk in de laagvliegroutes voorkomende obstakels zoals de hoogspanningsleiding. ‘De aanvaring kwam voor beide piloten dan ook totaal onverwacht. Vanuit een snel vliegende helikopter zijn, zeker bij duisternis, hoogspanningsdraden niet zichtbaar. Ook met de door de bemanning gebruikte visuele hulpmiddelen zijn deze niet waar te nemen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook