Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Onderwijsplatform EDINNA nu officieel

ROTTERDAM

EDINNA – Education in Inland Navigation, de koepel van opleidingen in de Europese binnenvaart – heeft afgelopen week z’n eerste officiële congres gehouden in Rotterdam. De bijeenkomst van directeuren en managers van binnenvaartscholen en trainingsinstituten op 4en 5 februari was de volgende stap in het ontwikkelen van een netwerk, na de ondertekening van een ‘Memorandum of Understanding’ vorig jaar juni in Straatsburg.

EDINNA bestaat uit vertegenwoordigers van 19 organisaties in Oostenrijk, België, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Polen, Roemenië en Servië. In Rotterdam werden de statuten vastgesteld voor EDINNA als een organisatie naar Nederlands recht en werd het bestuur gekozen voor de komende twee jaar. Arjan Mintjes van de Maritieme Academie Harlingen is voorzitter, Hans-Günter Portmann van het Schiffer-Berufskolleg RHEIN in Duisburg is vice-voorzitter, Rob van Reem van STC Group in Rotterdam is secretaris/penningmeester, als adviseurs zijn Doina Munteanu van het Roemeens Maritiem Trainingscentrum in Constanza en Mihai Ghiba van de universiteit van Craiova (Roemenië) aan het bestuur toegevoegd.
Harmonisatie
De EDINNA-leden spraken in werkgroepen over de toekomstige richting van de organisatie en stelden een jaarplan samen. Onderwerpen als de harmonisatie van beroepsopleidingen in de binnenvaart, inclusief de taal, het gebruik van moderne technologie als simulatoren en toepassingen voor e-learning werden tijdens de tweedaagse conferentie intensief bediscussiëerd. Daarbij werd ook ingegaan op toekomstige vormen van samenwerking, bijvoorbeeld door uitwisselingsprogramma’s.
EDINNA vormt niet alleen een educatief platform voor leden, maar staat ook open voor geïnteresseerde instellingen en bedrijven, die zich als geassocieerd lid kunnen aanmelden. Verder wil EDINNA als nieuwe speler in de binnenvaart de dialoog op gang brengen met sociale partners, de Europese Commissie en de verschillende riviercommissies.
EDINNA is opgenomen in het EU-project PLATINA voor de implementatie van NAIADES, met meer dan 22 partners uit negen Europese landen die acties ondernemen en maatregelen treffen voor de stimulering van vervoer over water. PLATINA werkt nauw samen met het actieve netwerk van de EDINNA-werkgroep ‘Jobs and Skills’. Een website voor EDINNA is in de maak.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook