Borgstellingskrediet van sloopgeld

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat wil zich opnieuw inzetten voor een borgstellingskrediet voor kleine schepen. Het geld daarvoor moet komen uit het sloopfonds. De binnenvaartorganisaties verwierpen een eerder voorstel hiervoor. Huizinga meldt dat in haar reactie op het Actieplan Binnenvaart van de Socialistische Partij.

Een borgstellingkrediet voor investering in bouw en onderhoud van kleine schepen, zodat investeringen door banken minder risicovol worden, vindt Huizinga een goed plan. ‘Indien investeringen in kleine schepen achterwege blijven omdat banken zonder garanties niet snel genegen zijn een krediet te verstrekken, kan dit een optie zijn. Het verlaagt de drempel voor ondernemers die met een goed businessplan, bereid zijn om te investeren in kleine schepen. Afspraken hierover moeten echter op Europees niveau worden gemaakt vanwege de grensoverschrijdende kenmerken van de markt en de Europese regels ten aanzien van staatssteun.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer