Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Nieuwe zwaaikom Almelo-De Haandrik scheelt tweemaal drie kwartier

HARDENBERG

Tweemaal drie kwartier tijdwinst per reis levert de nieuwe zwaaikom in het kanaal Almelo-De Haandrik bij Hardenberg. Die ‘schippersvriendelijkheid’ heeft het kanaal hard nodig, volgens directeur Leo Wubbe van Zandmaatschappij Twenthe. Overijssels gedeputeerde Job Klaasen knipte woensdag 17 december het ballonnenlint door voor de officiële opening.

1 / 4
Kempenaar

Kempenaar

De zwaaikom tegenover Diamant Beton, met een diameter van negentig meter, heeft de provincie twee miljoen euro gekost. Naast het uitgraven van de kom en het aanbrengen van nieuwe walbeschoeiing werd de Kanaalweg Oost er over een lengte van 350 meter voor omgelegd. Verder is het kanaal uitgebaggerd en van een nieuw bodemprofiel voorzien. De diepte is overal op 3.10 meter gebracht en de profielbreedte op 8.40 meter.
Schepen tot 55 meter lengte, maximaal 6.60 meter breed en een diepgang van 2,50 meter kunnen zonder ontheffing het kanaal bevaren. De grotere schepen kunnen bij Hardenberg keren op het kanaal en hoeven niet meer door te varen tot de Vecht of de industriehaven in Coevorden.
Toekomst
Gedeputeerde Klaassen onderstreepte de bewuste keus van de provincie: ‘Vervoer over water is belangrijk, de vaarweg heeft toekomst. De provincie bevordert daarom de bevaarbaarheid van vaarroutes naar economische centra.’ Volgend jaar wordt bekeken wat de investeringen in het kanaal Almelo-De Haandrik concreet hebben opgebracht en of ze meer lonend te maken zijn. Zo worden er in januari en februari drie proefvaarten gehouden met een container-koppelverband van 110 meter. Transportbedrijf Nijhof Wassink uit Rijssen zal de schepen inzetten. Op dit moment zijn schepen tot 55 meter toegelaten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook