‘Filipijnse matroos onderbetaald’

De beloning van Filipijnse matrozen in de binnenvaart, volgens regels en tarieven van de zeevaart, deugt niet. Dat stelt Rob Pauptit, algemeen secretaris van werknemersorganisatie Nautilus NL. ‘Wij hebben bewijzen dat ze 450 dollar per maand betaald krijgen, dat is schandalig te laag.’

Volgens bemiddelaar Gyron Crew betalen schippers het wettelijk minimumloon en is alles legaal geregeld. Voor werkgevers in de binnenvaart zijn Filipijnse matrozen niet alleen goedkope en harde werkers, ook blijven ze zes tot acht maanden aan boord en dat wordt als een groot voordeel gezien. Gyron Crew heeft zo’n 250 Filippijnen in de binnenvaart tewerkgesteld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (32)

  • Nou over kwaliteit van Filipijnse opvarenden kunnen we lang ‘debateren’ maar wat er op de koopvaardij schepen toch al enige jaartjes gebeurt is dat de Nederlander de Filipijn nog al te vaak moet duidelijk maken wat er moet gebeuren en dat er ook daadwerkelijk wat moet gebeuren. Om het maar samen te vatten; Als de stuurman van dek is dan gebeurt er verder vaak niets meer. De matroos zal nooit vanuit eigen initiatief gaan werken of het schip onderhouden. Als het ze uitkomt liggen ze liever in het gangboord of verstoppen ze zich in de bak. Maar dit gezegd hebbende weet ik ook te vertellen dat als er een klus voor de boeg staat, dan werken de Philipijnen ook hard mee!
    Dus als zeevarende kan ik alleen maar zeggen de Philipijn niet beter is dan welke nationaliteit ook.
    Oftewel: de Filippijn is puur een goedkope arbeidskracht en zodoende voor een reder daardoor al gekwalificeerd om te mogen werken aan boord van een schip. Helaas wordt hierbij niet gekeken of de Filippijn ook kwaliteiten heeft en of de Filippijn al dan niet ervaring heeft met de zeevaart. Het probleem hierdoor is ernstig te noemen in mijn ogen. Hierdoor komen ongekwalificeerde mensen op een schip te werken en dat uit zich ook vaak door ongelukken met zwaar gereedschap en luikenpatenten die eigenlijk door wederom gekwalificeerd personeel bediend zouden moeten worden. De Filipijn moet zijn kennis echter vergaren als hij aan boord van het schip is gekomen. Hij wordt vaak ‘opgeleid’ aan boord door de stuurlieden of wtk’s die in functie varen. Deze functies (en rangen) die de stuurlieden en wtk’s hebben daar hebben ze zelf vaak vooraf een lange weg voor moeten af leggen om zover te komen.
    Om mee te beginnen moeten de opleidingen goed worden afgelegd. Dat is natuurlijk niet anders dan bij andere takken van de arbeidsmarkten.
    De opleidingen zijn echter niet gemakkelijk en derhalve vraag ik me vaak af of de Filippijnse medewerker aan boord ook een opleiding heeft genoten die kwalitatief hoogstaand te noemen is.
    Helaas heb ik in de afgelopen decennia een heel andere indruk gekregen.
    Helaas kan het steenkolen-Engels-gebrabbel van de meeste Fillipijnen niet proffecioneel te noemen. En zo zou ik nog even door kunnen gaan over de zacht gezegd negatieve indruk die ik heb opgedaan over onze Fillipijnen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze niet altijd goed uit de verf komen aan boord, want ze hebben door de geschiedenis heen niet de affiniteit met de zeevaart gehad die een Nederlander altijd wel heeft gehad. Maar dat wij als Nederlander in een CAO worden ingeschaald daar waar de Fillipijn dezelfde loonschalen voorgeschoteld krijgt maar verder geen belasting hoeft af te dragen is niet alleen hoogst merkwaardig te noemen, maar eerder discriminerend jegens de Nederlander.
    Een Fillipijnse zeevaarende en alle andere niet Europese varenden krijgen dus een bruto salaris netto uitgekeerd…? Dus watnou Fillipijnse matroos onderbetaald! Misschien bij de binnenvaart schepen, maar in de zeescheepvaart zijn de arbeidsvoorwaarden voor de niet-Europeanen wel erg misdadig gunstig geworden. De niet goed geschoolde goedkope Fillipijnse medewerkers zijn dus helemaal niet onderbetaald. De koks en bootslui verdienen vaak meer dan een Nederlandse kapitein want belasting hoeft een Filippijn niet in NL en niet in zijn eigen land van herkomst af te dragen. Maar hiervoor is hij wel ingeschaald en dat is onwettig. Het gevolg is desastreus voor de toekomst van de zeevaart en niettemin steekt dit verschijnsel behoorlijk onder veel zeelieden.
    Natuurlijk kunnen wij Europeanen de mensen van lage lonen landen wel wat helpen. Maar dit loopt de spuigaten toch wel uit.
    De Fillippijn is dus niet onderbetaald maar overbetaald. En dat doet de zeevaart geen goed, want de lonen van de Nederlandse zeelieden is niet zo exponent meegegroeid als dat van de Fillippijn.
    De Nederlandse zeeman is hierdoor het dupe geworden van goedkope arbeidskrachten en reders die niet verder kijken dan het kassa bonnetje van vandaag. Te synoptisch gezien, maar helaas de werkelijkheid. De verschillen in beloning zijn dus enorm scheefgetrokken en discriminerend te noemen. En de kwaliteit van de zeevaart gaat achteruit. Ook het plezier van het werk lijdt hieronder voor velen NL zeelieden, daar de Fillipijnen ookmeer en meer als officier gaan varen en de Nederlandse kapitein (indien die aan boord zit) vaak moet waken voor erger en het schip moet behoeden voor calimiteiten.
    In tijden dat reders alleen naar goedkope arbeidskrachten zoeken gaat stomweg veel kennis verloren en expertise verdwijnt. Wat overblijft is een Fillippijns of niet Europees bedrijf dat onder leiding van een vaak Nederlandse kapitein staat. Belasting verlaging voor de Nederlander zit er niet in maar een Fillipijn krijgt een volwaardig Nederlands loon wat gek genoeg berekend is naar de hoogte van de belasting tarief in het land van herkomst. Maar dat dus alleen bij de Nederlander want de Fillippijn wordt ook ingeschaald in dat zelfde loonschaal, maar heeft geen lasten die gebaseerd zijn op Europese prijzen. Eerder heeft men al verteld dat een Fillippijn met een relatief goede baan wel 200$ U.S. betaald krijgt in eigen land. Dus een Dokter of verpleger of leraar in dat land verdient in die orde van beloning. Nu is dit niet veel, maar men kan goed rondkomen met dit geld in eigen land. De kostprijzen in de Fillipijnen zijn natuurlijk veel lager dan in NL. Vaak word door de Filippijnen wel geld aan de ouders en andere familieleden overgemaakt om steun te bieden aan de wat minder vermogende familieleden thuis. Maar zelfs na aftrek van dat geld blijft er genoeg over voor de Fillipijnen om kasten van huizen en villa’s ter grootte van miljoenen villa’s te bouwen . Mits je de vvilla vergelijkt met die er in Europa worden gebouwd. Dit afgezien dat de Fillippijn bijna ALTIJD er een neven baantje op na houdt. Hij zal vaak een vissersbootje met personeel of een stuk landbouwgrond met werklieden thuis hebben. Taxi bedrijfjes en hotels bouwen ze ook voor een minimaal bedrag. Wat niet te vergelijken is met Europese bedragen.
    Hierover verteld de Fillippijn vaak niets aan boord maar wel dat de overuren dubbel en dwars moeten worden betaald door de reder. Het wekt de indruk dat deze mensen vaak arm zijn maar het tegendeel is met iedere Fillipijn aan boord waar. De echte Fillipijn die op zijn eiland thuis woont en werkt is vaak wel arm te noemen. Maar de Fillipijnse zeeman woont vaak in een afgelegen bijna touristisch resort. Een soort enclave van woonwijken van zeelui bij elkaar.
    De zeevaart is echter niet veel gebaat met mijn gemopper, maar zal er zeker door blijven lijden… Totdat de expertise compleet verdwenen is. Verdwenen met die Nederlandse kennis van hen die aan de wal zijn gaan werken.
    De politiek bied geen oplossing voor deze problematiek en reders zijn teveel gemoeid met goedkope lonen. De vakbonden zijn in het buitenland te groot gegroeid en hebben veel meer macht dan een NLse vakbond. Zodoende kan een vakbond als de ITF veel meer van de reder gedaan krijgen voor de buitenlandse arbeiders.
    Het mag duidelijk zijn dat een buitenlandse matroos dus niet altijd minder dan minimum loon verdient. Wat ik doorgaans zie is dat ze meer verdienen dan een Nederlander. Naar mijn idee nog is dat in strijd met de wet. Maar de wetjes worden vaak gemakkelijk verdraait als dat nodig is denk maar aan het feit dat tegenwoordig de schepen bemand worden met buitenlandse kapiteins maar wel varen met een Nederlandse vlag. Niet alleen de regels worden op die schepen nu nageleefd door buitenlandse kapiteins maar ook de sfeer en werkwijzen zijn compleet anders dan bij Nederlands bemande schepen.
    Nog even dit; het eten op schepen is voor een ieder aan boord van groot belang. Geen goed eten houd in dat men niet aan boord wil zijn en dat is slecht voor het werk. Maar de Fillipijnen hebben in de zeevaart niet te klagen hoor. Ze eten vaak een goed gevarieerde maaltijd en in grote porties. Dat zouden ze tuis in eigen land niet krijgen. Maar natuurlijk kan dat nogmaals in de binnevaart wel anders voorkomen.
    Hopelijk kan de FNV ook eens wat voor de Nederlandse zeelieden gaan betekenen. In plaats van iedere keer de Fillipijn in de watten te leggen.

    Groet Bert.

    Geplaatst door: Bert op
  • Ik denk allemaal dat het probleem met de nederlandse jongs is dat ze worden behandeld als of ze niks zijn, zeer zeker in de nieuwbpuw sector.
    Je moet met zijn alle aan boord werken als familie en niet als ik ben schipper en jij bent maar matroos of een snotaap die niet weet hoe het zit!
    Ik heb dit zelf ook mee gemaakt maar weet 1 ding zeker, de schipper die zo blijven redeneren zullen nooit hun personeel houden ook geen flippen!
    En als personeel zijn zit ik persoonlijk liever bij een duitser aan boord dan bij een arrogante hollander of belg.

    Die flippen die snappen toch niet wat er gezegt word en hebben zoiets van lul maar een eind weg en ze hebben alles over om bijwijze maar 100 euro te verdienen.
    Tevens geef ik die flippen groot gelijk dat ze in europa komen werken.

    Geplaatst door: Matt B op
  • van mij mag iedereen hier in europa komen werken maar wel onder het zelfde loon en iedereen betaald dezelfde belastingen maar helaas zijn er veel schippers die onder de prijzen gaan varen en die dat goed maken op het loon van het personeel
    als men goed personeel wil aantrekken moet men betalen zo simpel is het wil men de binnenvaart kapot maken doe dan zo voort en kom niet klagen schippers dat er niemand je vak wil overpakken laat staan leren koop iets wat minder grote auto en investeer in je eigen toekomst

    Geplaatst door: michel op
  • most of the filipino crew of the gyron have not pay the correct salary here in netherlands. hope the government of the netherlands will investigate this problem about abusing the weakness of the filipino in the gyron crew. the salary of most filipino have around 500 euro least.

    Geplaatst door: jj op
  • Hallo allemaal,
    Ik ben wel geen arme Filippijn, maar een heb een schip van 90m.x9.50m. 1600 ton.
    Ik moet hetzelde personeel hebben als een 135m.x11.45m. ca.4000 ton.
    Kom ik nu ook op de voorpagina van de Schuttevaer??

    En praat me alstublieft niet over Hollands personeel.
    Ik kan zo drie opleidingsinstellingen noemen,die alle goede bedoelingen hebben,maar het effectief resultaat is als bij popstars. Ik had jaren lang de afvallers van de eerste ronde!
    En zo velen met mij.
    Natuurlijk zijn er ook schippers die tevreden zijn met Hollandse matrozen, maar leg die eens naast die elke keer opnieuw kunnen gaan zoeken en inwerken.

    Geplaatst door: klinkenberg op
  • Goedendag,

    Sociale controle is goed voor werkgever en werknemer.

    Niet alles en iedereen is slecht.

    1) Wij garanderen en leggen contracttueel vast dat het salaris van het personeel conform CAO en geldende eisen uitbetaald worden, dus er worden geen onkosten van de organisatie ingehouden op het salaris.

    2) Wij garanderen, contractueel dat de loonbelasting, premies end. conform de wetgeving afgedragen worden.

    3) wij zijn een jong en flexibele organisatie met respect voor de werknemer en inlener.

    Voor info:

    Gerwil Crewing BV
    Tel. 0527-690032
    Fax. 0527-690058
    E. gerwil.com

    Geplaatst door: Gerwil Crewing BV op
  • @ J. v/d M

    U heeft het goed gezien, ik ben inderdaad geen ondernemer in de binnenvaart. Ik werk wel voor verschillende ondernemers die het steeds moeilijker mee hebben; dat er “hoog geachte conculega’s” van mijn werkgevers actief zijn die op deze manier ‘achter het bord om’ kosten besparen.

    Ik ben dus geen Opstapper die als ZZP’er werkt. Ik werk gewoon in loondienst bij verschillende werkgevers en krijg zeker geen €300,-/ex-BTW per dag.

    Ook ik vergeet wel eens om overuren in rekening te brengen(als mijn werkgever, zoals bij mij bekend, wat krapjes zit) en krijg alleen voor gewerkte uren(!) tussen de €11,50 en €15,75 bruto p/uur. Reisuren doe ik vrijwel altijd in mijn eigen tijd. Dit betreft dus wekelijks meevaren en gemiddeld 10 uur betaald krijgen per 24 uur dat ik aan boord ben.
    Indien ik naar eigen keuze een weekje thuis zit, heb ik dus ook niet betaald. Ik werk vooral in NL (schipper), en sporadisch op de Rijnvaart(Stuurman). Om mijn hobby (werken in de binnenvaart!) te bekostigen werk ik ook af en toe korte periodes aan de wal.

    Gelezen het bovenstaande vraag ik mij af; zou u graag met mij willen ruilen?
    Waarom ik blijkbaar zodanig beneden het, bij u bekende markttarief werk??
    Ik ben wat kieskeurig richting mijn opdrachtgevers, ik werk dus niet voor zomaar iedereen. Mijn werkgevers werken allemaal met BeNeLux; danwel met Europees personeel. Ook probeer ik aanboord mee te werken aan een sfeer die modern is. Groepsgewijs werken, geen rangen en standen; en een werksfeer die in geen enkele wijze terug is te voeren op spruitjegeur en jaren ’50-achtige werkverhoudingen. Leergierige Poolse, Tsjechische en Benelux jongeren probeer ik aan boord ook zoveel mogelijk kennis en liefde voor het Binnenvaartvak bij te brengen.
    Deze kieskeurigheid betekent dat ik heel prettig werk, maar niet altijd werk voor de hoofdprijs. Ik hoop dat u dat niet erg vindt!

    Voor u ter overweging:
    Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.
    Mijn reacties spreken misschien boekdelen over mij, maar uw reactie ook boekdelen over u.
    Ik persoonlijk vindt dat mijn toekomst in Nederland moet liggen en de enige echte toekomst van NL ligt binnen een Europese toekomst, met Europese Solidariteit. Verdere ‘ontwikkelingshulp’ laat ik graag over aan mijn kerkgenootschap via mijn giften, en aan de NL-staat waar ik voldoende belastingen en premies aan bijdraag om die ontwikkelingshulp voor mij uit te voeren.
    Binnen een dergelijke Europese samenwerking hoop ik binnenkort ook meer gelijkwaardige Europese werkgevers- /werknemersverhoudingen, en een gelijkwaardig Europees Ondernemerschap te kunnen meemaken.

    Uw hemelt uw ondernemersschap hoog op. Ik wens u veel succes met uw vrije ondernemerschap. Ik vindt alleen dat het failliet van het (Pief, Paf, Poef)Cowboy-kapitalisme recent wel voldoende is aangetoond. Ik hoop dat een wedergeboorte van het Rijnlandse ondernemersmodel alle ruimte krijgt de komende maanden en jaren. Binnen dit ondernemersmodel wens ik u als ondernemer sterke Landelijke en Europese overheden toe die uitwassen bestrijden; en door effectieve en voldoende deskundig toezicht op uw ondernemersschap hoop ik dat, wij (iedereen) binnen het binnenvaartwereldje elkaar, op termijn weer wat rechter in de ogen kunnen kijken.

    Ik wens u niet te veroordelen, en geloof in uw onschuld tenzij anders bewezen door doorvoer bevoegde overheden en de onafhankelijke rechtelijke macht. Waar mijn aanklacht zich vooral op richt is dit soort toetsende en beoordelende instanties zich al bijna 10 jaar afzijdig houden op dit dossier. Of dit onwil, onkunde of wellicht een nog ondenkbaardere reden heeft, dat is mij helaas onbekend. Wanneer de overheidslaksheid op het gebied van afgeven van werkvergunning voor Aziaten wat zou worden teruggedrongen, dan zou ook ik dat geen probleem vinden. We zullen zien…

    Met vriendelijke groet,
    C. Janszn.

    P.S.:
    Ik heb uit betrouwbare bron kunnen vernemen dat enkele (ex-)werknemers van het genoemd buro inderdaad slechts gemiddeld ca. 450 ~ 470 USD per maand hebben overgehouden aan hun Europese avonturen. Voor zover bekend is mij bron geheel onafhankelijk van de vakbondbroeders van Nautulus.

    Geplaatst door: C. Janszn. op
  • Een reactie van: het is 10 keer goedkoper in de Filippijnen, steekt mij. Ik woon in de Fillippijnen. als ik op hetzelfde niveau leef, als in Nederland, ben ik duurder uit. de Filippino hier, moet walgelijke hoge proceskosten betalen, om in het buitenland te werken. van een driejaarlijks contract, is een jaar voor de eventuele reis en proceskosten. strijk je dan de twee jaar verdienste uit over drie jaar, dan kun je alleen maar zeggen: ze hebben gewerkt. gewerkt voor een belachelijk lage vergoeding. en ik praat niet over een loon. en wat stelt een studie in de Filippijnen voor? Diploma College in de Filippijnen, heeft in Nederland de waarde van 3 jaar HAVO. En studeren is voor een kleine groep weggelgd. Want studeren is verschrikkelijk duur. Veel onderwijsinstellingen zijn in handen van Govermnmentleden en de kerk. En de laatstgenoemde is een commerciele instelling. Laat me niet lachen. Wat weten jullie van de Filippijnen? Je moet hier wonen om te weten. Ik help regelmatig jongeren met studeren. Ik wou, dat mijn uitkering hoger was. Even duidelijk gesteld: De Filippino wordt uitgebuit, in al zijn vormen. en waarschijnlijk het minst in Europa, maar het meest in andere landen. Amerika, de Arabische landen en niet vergeten de Aziatische landen. Jullie praten, maar zien niet hier de echte armoede. Veel geld wat deze overzee werkers verdienen, wordt ook nog eens 10% afgestolen, wanneer het via een Amerikaanse bank gaat. 40 peso voor een Kilowatthour. is dat goedkoop? 62 peso voor een liter melk met gratis melamine. is dat goedkoop. Alles wordt hier geimporteerd. de Filippijnen; de grootste rijstimporteerder. dit land kan echte hulp gebruiken, maar niet via de regering. Die staat geboekt, als de meest corrupte van Azie. Heinz Bartelsman

    Geplaatst door: Heinz Bartelsman op
  • Dag meneer Janszn, Ik ben blij dat u deze berekening voor me hebt gemaakt zo had ik het nog niet bekeken. U heeft gelijk dat het schandalig is dat iemand 1.3 milo in zijn zak steekt. Alleen mis ik iets in het verhaal van uw berekening. U gaat uit van de usd 450,– Zoals ook ergens hieronder beschreven staat, kan ik me niet voorstellen, dat de Werkgeversbonden hiermee, niet direct een casus hebben om dit tegen te gaan. U stelt terecht we hebben een wettelijk minimum, maar wat me erg heeft bezig gehouden is uw berekening. Ik vaar zelf met een filippijn, en mijn matroos verdient rind de usd 1300,– Ik kan dus niet anders concluderen dat uw berekening niet uit moet gaan van usd 450, maar van usd 1300,–. en dat Nautilus NL ergens niet goed gelezen heeft, of HELEMAAL geen stukken in handen heeft.Terug naar uw berekening. 1.3 milo verdienen moet u dan natuurlijk ook weer delen door diezelfde 250 personen, Ik kom dat uit op een verdienste per persoon van € 5200.– per jaar. U bent aflosser naar ik op internet heb kunnen lezen. Laten we er nu vanuit gaan dat u € 300,– per dag vraagt en u vaart 180 dagen per jaar, (het kunnen natuurlijk ook meer dagen per jaar zijn)U verdient dan € 54.000.– per jaar, dan heb ik het nog niet gehad over gratis voeding aan boord, reiskosten etc wat betaald wordt door die zelfde schipper / eigenaar. U heeft geen enkel bedrijfs risico, geen enkele inverstering, uitsluitend uw eigen persoontje!!!!! Uw onderneming verdient dus € 45.000,– per jaar per persoon, dit is pas echt schandalig. als uw onderneming net zo groot zou zijn als dat van die filippijnen, zou u dus 54.000 x 250 13.500.000.– verdienen.mag een eigenaar die zijn schip verkoopt daar ook niet aan verdienen?? (over het algemeen zijn dit behoorlijke bedragen) De binnenvaart in het algemeen, waarom verkoopt u steeds?? waarom bouwt u in China / Polen / Roemenie ect etc, is dit geen teloorgang van de Nederlandse scheepsbouw??? ook nederland heeft hele goede scheepsbouwers, zijn deze soms te duur?? Meneer Janszn, ik noem dit ondernemerschap, het kan goed gaan, of slecht gaan, als het slecht gaat noemt u dit ondernemersrisico, gaat het goed, noemt u het diefstal, ik denk meestal de beste Aflossers staan aan wal) begint u toch ook een eigen ondernemning!! en doe ook mee aan ondernemerschap, maar maakt u toch aub ook geen gebruik van de krapte op de arbeidsmarkt als aflosser. deze discussi eheeft geen zin, rekent u eens reeel, en onderzoek de feiten, voor dat u uw gal spuugt, neem eens contact op met het filippijnen bedrijf, doe een onderzoek. Als u dan gelijk hebt, schrijf dan nog eens, dan heeft u het ook onderbouwt naar waarheid.

    Geplaatst door: J.v/d M op
  • Een aantal collega’s welke nu met Aziatische matrozen varen in de Binnenvaart heeft vooral de schijn tegen, door hun eigen handelingen op een eerder tijdstip. Voor de aansluiting van Oost-Europa, voeren zij vaak met Oost-Europees personeel. Dit personeel ging na de laatste uitbreidingen van de EU massaal over de muur; want, te duur geworden.

    De constructie van Gyron, daar denkt de schipper dat zijn Filippijn het NL-minimumloon ontvangt. Dit blijkt echter voor 3/4(!) te worden afgeroomd door Gyron/c.s.; waarna er 450 USD(=€350,-) per maand daadwerkelijk verdiend wordt door de betrokken persoon(=Filippijn). Betrokken schippers zijn hiermee direct betrokken bij (en dus ook medeplichtig aan!) het overtreden van de Nederlandse wet. Hiervoor zijn niet alleen bewijzen van bekend bij Nautilus, maar ook op diverse andere kantoren in NL; zo heb ik mij laten vertellen.

    Verder heeft elke betrokken schipper nog een tweede voordeel. Hij bespaart per matroos die aan boord is; een tweede matroos die hij niet hoeft te betalen terwijl die 2e matroos thuis zit. Immers is het ondertussen gemeen goed dat elke Europese medewerker voor 50% betaald thuis zit. Niet betrokken schipper/eigenaren worden hiermee mijns inziens dus op onfaire wijze beconcurreert. Ik vind dit niet getuigen van het volledig deelnemen aan een rechtvaardig rechtssysteem. Er is immers geen sprake van gelijke kansen in gelijke gevallen. Precies voor het tegengaan van dergelijke ongelijkheid is er een NL- en een EU-mededingingsautoriteit opgericht. Waarom hebben wij deze Autoriteiten nog niet actief gezien op dit vlak??

    Wat mij bij alle schippers(met Flip in de bemanning) opvalt, zijn een paar overeenkomsten.
    1. Filip. werkt hard, en daar plukt u de vruchten van. Betaald u bijvoorbeeld ook steeds (per keer) minimaal 2 extra overuren als u hem midden in de nacht, voor 15 minuten uit bed haalt voor een touwtje vast te zetten. Dit is namelijk gewoon in de 14 uur vrije tijd, dat hij bij u aan boord is; maar niet bij u in loondienst is!
    2. Waarom heeft u geen matroos gevonden in NL, B, D, DK, PL, TCH, Rom en/of Bulg.; waren daar geen goede harde werkers te vinden, of heeft u daar niet gezocht? Waren ze daar duurder? Minder gehoorzaam? Waarom?

    Ik vraag mij nog steeds af waarom ik moet concurreren met lieden die met één voet graag in de (voordelige kant) van een Europese unie staan, en aan de andere kant zich uitputten om iedere manier te vinden. Om achter de rug van vele anderen, valse concurrentie te plegen. Ik wens mij en vele andere collega’s die zich niet willen inlaten met dergelijke een daadkrachtige overheid toe; die misstanden aanpakt, en mazen in de regelgeving aanpakt en ons blijvend verschoond van dergelijke valse concurentie.

    Een heer Kornet(waarschijnlijk niet dezelfde als van Gyron) merkte echter terecht op dat we er op de korte termijn er dan weer een bemanningstekort extra op te lossen valt. We hebben echter gezien wat kortzichtig (Pief,paf,poef)Cowboykapitalisme ons opgeleverd heeft. De mest wordt al aardig weggeschept uit de banken-industrie! Laten wij nu ook in de binnenvaart ook eens grote voorjaarskuis gaan houden. Wanneer wij immers dit zelf niet doen; dan zal een overheid vroeg of laat dit vóór ons gaan doen, met alle bijkomende imagoschade van dien.

    Een bericht wat ik eerder elders op het net heb gezet:
    ==================
    Zou het misschien kunnen zijn dat een aantal journalisten met een goedbegrepen gevoel
    van wat recht(danwel krom) is; een onderwerp aansnijdt dat al bijna ca. 10 jaar
    doorettert in de bedrijfstak, en daarbij overduidelijk boven tafel krijgt dat genoemde
    gasten(niet EU-arbeiders) dus duidelijk *niet* volgens het minimumloon betaald krijgt.
    Daarbij geldt ook nog dat het NL-minimumloon geldt op basis van een *40-urige*
    werkweek. Ook op dit laatste punt wordt er flink *bespaart* door betrokken schippers
    en buro’s als bijv. Gyron Crew.
    Voor alle duidelijkheid:
    Het is nog steeds een NL-Wettelijke *VERPLICHTING* dat arbeiders die werkzaam zijn op
    NL-grondgebied; minimaal het NL-wettelijk minimum loon ontvangen voor hun geleverde
    arbeid(!!).

    Hier is duidelijk sprake van het feit dat 2 vaste NL-/B-/Lux-/Tch-/PL-werknemers(die
    ook minimaal NL-minimum loon krijgen(!)in het handje) vervangen worden door steeds 1
    Flip. die slechts 450 USD per maand (= ca. 351,01 Euro/maand (koers: 7-11-’08))
    uitbetaald krijgt.

    Een dergelijke schipper bespaart dus 1x maandloon NL-matroos (per matroos die hij aan
    boord moet hebben), die hij niet nodig heeft om 7d./7d. vrijtijdsregeling aan te
    bieden aan zijn Europese werknemers.

    Vervolgens(!) leeft er ook nog een aantal medewerkers van een bekend Buro van een
    *EXTRA* bruto-winst van 250x het verschil tussen €1356,60 -/- 351,01 = 250x €1005,59 =
    € 251.397,50 per *maand*.
    Laat ons eens aannemen dat 50% hiervan nog opgaat aan kosten zoals:
    • Vergoeden van alle Airfair.
    (Met minimaal 1000x enkele reis tickets Manila~Schiphol moet je trouwens toch
    makkelijk 35% korting kunnen regelen *EN* een HELEBOEL air-miles kunnen sparen. !!)
    • Vergoeden van handgeld, werkkleding, belkosten en eetgeld.
    • Minimaal 1x dikke donkerblauwe auto voor de *Baaas*.
    • Een paar slordige honderden Euri(/maand) voor de sigaren-leverancier van de *Baaas*.
    Dan blijft hier nog eens 50% x € 251.397,50 Bruto winst x 12 maanden = €
    1.508.385,00(/jaar)*EXTRA* winst over welke tussen een 2 à 3 bleekneuzen met
    NL-paspoort in Singapore worden verdeeld.

    Bedenk bij deze bovenstaande berekening dat genoemd Buro in NL de
    opdrachtgevers(Schippers/Eigenaren) naast het minimumloon + werkgeversdeel;
    *OOK* nog eens in rekening brengt:
    – Marge-/winst- & risico-toeslag van het uitzendburo.
    – Vergoeden van handgeld, werkkleding, belkosten en eetgeld.

    Al met al is dit na mijn smaak dus net iets te veel van; dubbelop(= 2x zo dik) & van
    dik hout zaagt men planken(!!).
    Met bovenstaande uitleg hoop ik mijn eerdere (toen nog niet volledig gefundeerde)
    claim van het voorkomen van koppelbaas-praktijken (Bijv.: met rechterhand loon geven
    & met de linker weer gelijk minimaal de helft terugpakken) in deze constructie.
    In dit geval is het zelfs nog erger dan dat ik al dacht; deze koppelbaas pakt zelfs
    3/4 i.p.v. van de gebruikelijk helft terug met zijn spreekwoordelijke linker hand(!!).

    Het is net of de praktijken van vóór 1935 (zoals vrachten uitbetalen *in* het Cafe van
    de bevrachter) bij sommige handelspartners van de varende binnenvaart, na al die
    jaren, nog steeds in de genen zit.

    Met Vriendelijke Groet,
    Christian Janszn.

    Bijkomende info:
    ===[begin quote]
    Bruto minimumloon per 1 juli 2008

    Vanaf 1 juli 2008 is het bruto minimumloon met 1,62 procent verhoogd. De minimumlonen
    worden twee keer per jaar aangepast aan de ontwikkeling van de cao-lonen.

    Voor een werknemer van 23 jaar of ouder is het bruto minimumloon bij een volledig
    dienstverband per 1 juli 2008:

    per maand € 1.356,60
    per week € 313,05 en
    per dag € 62,61.
    ===[einde quote] bron: http://www.minimumloon.nl
    Bovengenoemde bedragen zijn bruto-werknemerslonen. Deze moeten dus nog vermeerderd
    worden met:
    – Premies en opslagen werkgeversdeel loonsom.
    – Marge-/winst- & risico-toeslag van het uitzendburo.

    Opm.1:
    Minimum loon wordt in NL vastgesteld op basis van een volledig dienstverband
    (=40werkuren per week) zonder verplichting tot standby blijven op de werkplek. Indien
    er meer dan 40 u/week gewerkt wordt, is er ook nog eens een *verplichting* tot
    uitbetaling van overuren.

    Geplaatst door: C.Janszn. op
  • Hans van Veen, Ik ben het helemaal met je eens, Trouwens wat meneer tr schrijft is ook wel duidelijk. die Meneer nautilus is alleen maar op zich zelf uit, Lekker een publiciteits stuntje over de ruggen van andere. ze zijn alleen maar uit op extra leden, en om zo goed voor die leden te zorgen, hebben ze eindelijk na 4 jaar weer een cao tot stand kunnen brengen 1% verhoging, een schande. Ik snap trouwens niet dat de werkgevers bonden dit laten gebeuren. het is toch goed dat de kosten voor de schippers zo laag mogelijk zijn. ik vind dat de werkgevers hierop moeten reageren. als ze dit niet doen, is het ook tekenend hoe ze voor ons als leden staan!! de werkgeversbonden vertegenwoordigen toch hun leden?? misschien wordt het tijd, ook bij de werkgeversbonden dit eens aan de kaak te stellen, waarom ze niet het onderste uit de kan halen, in het voordeel van de Schippers (hun leden) geachte collega’s denk hier eens over na: worden onze belangen wel behartigd?

    Geplaatst door: Mink K op
  • hans van veen je heb helemaal gelijk de mensen lachen ons uit aan de wal. Werkgevers willen echt niet meer gaan betalen want het kan toch goedkoper denken ze een cao loon zonder overuren enz ja een toeslag van het ene dan word het weer afgeschreven van het andere en als je er om vraag krijg je te horen ,als je erom ga zeuren kan ik net zo goed een matroos pakken uit een ander land dan ben je snel uitgesproken als je de vaste lasten heb van het sosiale leven aan de wal.

    Geplaatst door: andre bekkels op
  • Ik vaar al jaren op de binnenvaart en ben altijd lid geweest van de FNV bondgenoten. Nu heeft Nautilus de zaken overgenomen. Ze maken zich erg druk over de Filepijnen, maar als ik even verder lees is er na “slechts” 4 jaar misschien een nieuwe CAO voor ons, Nederlanders. Vanaf 1 april 2009 krijgen we een loonsverhoging van 1 (EEN) procent. Sinds 2004 is er zeker 10 procent inflatie geweest. Als ik straks die ene % krijg ben dus 9 procent achteruit gegaan. In 2010 en 2001 wordt het nog mooier: Elke keer een half procent erbij. Bij de Albert Hein lachen ze me uit. Dank Nautilus, dank. Blij dat ik geen lid ben geworden toen jullie ons hebben gestolen van de FNV.

    Geplaatst door: Hans van Veen op
  • Heb nog niet gelezen of er over heen gekeken wat de schipper kwijt is bruto, is dit meer dan voor een Hollander.
    Voorts gaat het niet aan of je in de Fillipijnen minder verdient als in een Europees land tenslotte, verdient een Fillipijnse Dokter of een ander beroep minder dan een Europese Dokter gelijke Monniken gelijke Kappen.

    Geplaatst door: hagens op
  • Dit alles is goedkope reklame voor Gyron Crew

    Geplaatst door: C op
  • JA hahaha ik word rijk gelijk heb je hans

    Geplaatst door: B. de Bruin op
  • mensen dit is goed voor mij en vele andere schippers kinderen wij zullen nog 1 van de weinige zijn in de toekomst die kunnen varen dan kunnen we teminste goede lonen vragen en geven ze de flippos maar wat minder anders gaan de flippos ook maar varen maar dat willen ze niet leren want dan wordt de verandwoording te groot na 8 maanden zitten ze lekker thuis te genieten van ons gekibbel onderling

    Geplaatst door: hans op
  • Al een aantal malen heb ik gelezen dat de Nederlandse personeelsleden eruit geconcureerd worden.Helaas heb ik een andere mening over dit geval.In mijn familiekring loopt een matroos rond,aangezien deze nederlandse jongens schaars zijn wordt er helaas misbruik van gemaakt, door de jongen zelf! Hij vraagt her en der wat ze voor hem willen betalen en zegt vervolgens, ik ga varen bij diegene die het meeste betaalt, logisch toch?
    Dus moet je naar de top voor zo’n jongen,lichtmatroos, 1450 euro schoon in de maand!,maar je hebt een nederlandse jongen!Naar mijn idee concureren deze jongens zichzelf uit de markt, want eens komt er een tijd dat wij dit zeker niet meer willen betalen voor een nederlandse jongen als een filipijnse matroos hetzelfde werk doet voor aanmerkelijk minder geld.Is dit dan onderbetalen?Zoals ik het zie niet,Ik voel me dan eerder uitgebuit door deze Nederlandse jongen.En het is helaas niet deze ene Nederlandse jongen, nee wij horen op het moment niet anders.Is dit dan misschien de keerzijde van het verhaal?ik ben bang dat als de wet gaat zeggen, dit in de maand en niet meer dat er geen Nederlandse jongen meer te vinden is,en zelfs al zou hij er zijn, dan nog blijven wij met onze flippo varen.8 maanden aan boord,harde werker, nooit geen onvertogen woord als hij s\’nachts een touwtje vast moet zetten,grote dankbaarheid als je een taart bakt op zijn verjaardag,naar de auto rent als je met boodschappen aankomt enz.en waarom?niet omdat ze bang voor ons zijn,nee, ze hebben alleen veel respect voor d\’r medemens.En zit er eens een verkeerde jongen,ook die zetten wij gewoon aan de wal, Gyron crew garandeerd ons goed personeel en zal dan ook zeker zijn best doen om iemand te krijgen die wel zijn best doet.

    Geplaatst door: J op
  • Als ik eigenaar/schipper zou zijn dan had ik ook zo gesproken als mensen hier ik praat me bankrekening goed, daar is niets mis mee groot gelijk maar het gaat wel over de rug van nederlands personeel die meestal een opleiding heb gedaan van een paar jaar en als het daar zo slecht is in de fillepijnen sorry heb ik niets mee te maken wacht maar als het hier slechte tijd wordt als ik daar dan ga werken slachten ze me af . En de gedachte dat ze niet zeuren en hard werken is ook makkelijk een nieuwe bezem veeg ook beter dan een oude geloof me dat hou wel op na 10jaar sommige zijn hier echte weldoeners laten jullie je eigen geloven ik ken ook fileppijnen in de binnenvaart en die denken er presies zo over als mij en de tegenstanders .en de mensen die zeggen als je goed wil verdienen moet je maar een ander vak leren is ook de grootste onzin want een schipper heb je ook niet voor 2000 euro voor een hele maand werken maar dat maak ook niet uit want die persoon zit ook al waarschijnlijk op zijn plekje en heeft meer loon of hou meer over omdat hij goedkoper uit is tegen scherpe tarieven hahaha lachwekkend hoor laten we geen woorden verspillen we kijken wel wat alle controlle’s uitwijzen en wie er gelijk heb .

    Geplaatst door: ook anoniem op
  • wie goed het artikel leest en even de pakkende tekst over die 450 dollar vergeet, kan alleen maar tot de conclusie komen dat Gyron Crew volledig naar de regel der wet de filipijnse mensen levert aanboord van Nederlandse zeeschepen.. als je dan terug gaat naar de bewijzen van 450 Dollar per maand, is de vraag wat voor materiaal je dan als bewijs hebt. even later staat namelijk in het artikel zegt Dhr Pauptit dat ze zich beraden op gerechtelijke stappen. dit is vreemd, als ik een matroos heb die onder betaald wordt, hef ik niets te onderzoeken want dan heb ik altijd een juridische zaak. verder zijn al deze filipijnen aangesloten bij de POEA (filipijnse werknemers organisatie) dus zij worden geen lid bij Nautislish, echter bij Nederlandse werknemers hebben ze wel een kans. tevens valt dit artikel dan ook nog samen met een akkoord voor een nieuwe cao in de binnenvaart gesloten tussen werknemenrs en werkgevers bonden. was dit het wisselgeld? want ik geloof niet dat Nautilish opkomt voor opvarende die geen lid zijn, dus naar mijn idee is dit artikel alleen maar een publiciteit stunt om zichzelf naamsbekendheid in de binnenvaart te geven. er zullen er veel geweest zijn die de naam Nautilish niet kende, nu echter wel. hun doel is dus bereikt.

    Geplaatst door: tr op
  • Denk eerst eens hoe de schippers zijn begonnen. Toen de schippers jong waren werkten ze ook niet graag langer, hadden ze ook graag vrijetijd. Maar goed, het bureau dat de Filippijnen uitzendt zet iedere week advertenties in de Binnenvaartkrant / Scheepvaartkrant. Dus als jonge lezer, die op zoek is naar werk, gebeld naar dat uitzendbureau. ‘Ik heb uw advertentie gelezen, waar u een matroos vraagt voor dat …. schip.’ Wordt er door het uitzendburau gezegd: vacature vervuld. Laten we duidelijk zijn, het maakt niet uit naar wat voor schip je vraagt dat in de krant staat, het antwoord van het uitzendbureau Gyron Crew is: we zijn voorzien. Maar schijn bedriegt, want voor de wet moeten ze adverteren en zeggen dan doodleuk: we kunnen geen Nederlanders krijgen. En dan is het toegestaan dat de Filippijnen komen. Er is Nederlands personeel te krijgen, maar de heren schippers hebben geen zin om ze op te leiden of te begeleiden. Jullie zijn als schipper zoals je nu bent ook opgeleid en ben ook tevreden dat je dat heb meegekregen van de generatie van voor jullie. Als je ze wil laten werken, de Nederlanders, moet je ze ook leuke dingen van het vak laten doen. Stimuleer ze en schop ze niet gelijk op straat als het niet gaat. En schippers die met Filippijnen werken, laten we eerlijk zijn: als een Filippijn niet zijn werk goed doet schop je hem ook weg en denkt dan ook niet aan zijn gezin in de Filipijnen. Maar een ding is zeker: wie of wat je aan boord hebt, ze moeten betaald worden voor het werk wat ze doen en dat moet voor iedere functie gelijk zijn. Want als wij onder buitenlandse vlag werken waar meer betaald wordt, willen wij daar ook recht op hebben. Dus ook de Filippijnen.

    Geplaatst door: f op
  • Geachte heer anoniem, Wat jammer dat u anoniem wilt blijven, misschien zegt dit iets over uw karakter. Als u weet in uw gelijk te staan, kunt u toch rustig uw naam schrijven. Ik ben ook één van de gelukkigen die reeds een paar jaar met filippijnen werkt. Het kantoor Gyron Crew heeft mij echter verteld, dat wij deze mannen voeding geld moeten verstrekken. Dit gaat zeker niet van hun betaling aan boord af! misschien moet u dan eens tegen de schandpaal genageld worden. U misbruikt die jongen dus blijkbaar, Misschien wilt u daarom dan ook wel anoniem blijven! “Ontucht’zoals Meneer Nautilus dit noemt, is dan wel op zijn plaats. Meneer Anoniem,U bent er van overtuigd dat “men”liever nederlanders heeft dan “buitenlanders” dit klinkt overigens discriminerend, Maar zorgt u er dan aub voor dat er voldoende ‘Goede’Nederlanders zijn, dan zijn we gelijk van het “filippijnen probleem’ af, dus wat let u ?? met betrekking tot veiligheid, de filippijnen spreken allemaal goed engels, de enige die dus de “taal” niet spreekt bent u dan waarschijnlijk. wel ben ik het met u eens, dat de veiligheid op de binnenvaart verbeterd kan worden!!, naar ik meen, hebben de Filippijnen allemaal een soort veiligheids cursus gedaan met betrekking tot Brandbestrijding, en eerste hulp!, heeft u dat ook gedaan, Zo ja, wanneer voor het laatst?? het zijn zo maar een paar vragen aan uw adres! misschien ook eens interesant daar eens over na te denken, dan alleen maar een oordeel te vellen, en een jongen zijn eigen eten te laten betalen. Ontwikkelingshulp zou misschien een beter devies wezen, ik ben het in deze dan ook volledig eens met Dhr Leo versteeg. Meneer D Sabio, als de jongen zoals u dat schrijft niet Hun rechten niet kennen, hoe komen ze dan bij ITF of nautilus uit? Meneer van der Hoff begrijpt het beter naar mijn idee.

    Geplaatst door: Mink K op
  • Als ik hetzelfde zou moeten betalen als wat een nederlandse matroos kost doe ik dat met plezier. voor de duidelijkheid, als de lonen van deze jongens verhoogd zou worden is dat voor mij geen probleem. Maar, dan zou ik nog STEEDS voor een Fillipijnse jongen kiezen. Ook al zouden ze DUURDER zijn dan een nederlandse jongen, ze zijn 8 maanden aan boord, werken harstikke goed voor hun geld en genieten van de binnenvaart (onze matroos in ieder geval wel!!). Ik heb ooit met nederlands personeel gewerkt en dat was ronduit iedere week gezeur en gezanik. NOOIT meer. Ik zou dus -ook al zouden ze duurder worden- nog steeds met een buitenlandse jongen blijven varen. Wij Nederlanders zeuren nou eenmaal altijd over alles…

    Geplaatst door: vd hoff op
  • ze moeten gewoon even veel verdienen als de nederlanders dan moet je maar eens kijken wat de schippers dan aannemen dan pakken ze liever nederlanders aan dan filepijne

    Geplaatst door: anoniem op
  • De Filipijnen zijn erg blij met de banen hier. Tevens zijn de schippers zeer gelukkig met deze mannen. Misschien wel omdat ze minder zitten te klagen dan de nederlanders… En het is inderdaad een knap bedrijf die zeker wel de wet na leeft.

    Geplaatst door: Sparkie op
  • Goedemiddag,
    al enige tijd volgen wij de discussie die hier op vaart is begonnen. Sommige reacties zetten je aan tot nadenken en anderen zijn nergens op gebaseerd.
    Wat ik me nu toch begin af te vragen is waar deze discussie eigenlijk in werkelijkheid over gaat. Hebben de mensen nu medelijden met de Fllippijnse matrozen of vinden ze dat Nederlands personeel voorrang heeft op buitenlands personeel?

    Als dat laatste het geval zou zijn (de meneer/mevrouw die de reactie begint met het sluiten van de binnevaartscholen), gaat het dan niet om het feit dat sommige schippers het buitenlands personeel het niet gunnen een baan te hebben in de Nederlandse binnenvaart? Is zoiets dan niet gebaseerd op jaloezie jegens buitenlands personeel, door hun lagere prijzen, loyaliteit jegens schipper, goede werkmentaliteit en ga zo maar door??
    Misschien weet een tegenstander van buitenlands personeel diep in zijn hartje wel dat het hebben van Nederlands personeel ook nadelen kent!
    Het is natuurlijk niet zo dat een schipper geen keuze heeft! Als je liever Nederlands personeel hebt, geen probleem. Heb je liever buitenlands personeel, ook geen probleem. Iedereen moet zelf kunnen kiezen wat ze zou willen. Zo kan een Nederlands iemand ervoor kiezen een binnenvaartopleiding te genieten en dan aan het werk te gaan op de binnenvaart voor een bepaald salaris, of ervoor te kiezen een andere opleiding te gaan doen en dan aan het werk te gaan in een andere werksector die ons land rijk is en het daaraan verbonden salaris te ontvangen.
    Een opleiding volgen om een goed salaris te verdienen is in ons land heel gewoon. Gek dan toch eigenlijk, dat we met onze bekrompen meningen en gedachten dan toch niet een discussie opzetten over het feit waarom een dokter meer verdient als een timmerman (beide hebben een opleiding gehad toch???!!)
    Laat we nu even terug gaan waar het allemaal om begonnen is: de Filippijnse matrozen. Deze jongens komen vaak van de zeevaart uit de Filippijnen, waar ze vaak 1 of 2 jaar van huis waren. Sommigen komen van de marine en hebben een goede opleiding gehad in de zeevaart.
    Als ze de keuze hebben gemaakt om de marine te laten voor wat het is, kunnen ze werk zoeken in hun vaderland. In de Filippijnen wordt geadverteerd voor het aanwerven van binnenvaartpersoneel in Europa. Als ze interesse hebben, kunnen ze op sollicitatie komen bij een bedrijf als Gyron of Gerwil. Geheel vrijblijvend, het is immers EEN EIGEN KEUZE. Na het screeningproces blijven er dan een aantal over (normaal, hier in Nederland solliciteren ook soms 50 mensen op 1 baan en blijft er ook eentje over).
    De jongens die aangenomen worden, krijgen dan een opleiding in eigen land over de binnenvaart. Gelukkig hebben ze al enige ervaring opgedaan op de zeevaart, dus onervaren zijn ze gelukkig niet.
    Dan komt natuurlijk ook de financiële kant ter sprake; wat gaan ze verdienen? Er is een minimumloon vastgesteld dat gebaseerd is op de maatstaven die daar gelden. Maar dat betekent niet dat ze zelf geen inspraak hebben: het geld dat ze verdienen wordt overgemaakt naar gezin en/of familie. De matroos mag dan zelf kiezen: wil ik veel pay on board ontvangen en wat minder naar de familie, of iets minder pay on board en meer naar familie? Ze krijgen dus alvorens contractueel te zijn vastgelegd al een aantal keuzes die ze mogen overwegen. Geheel EIGEN KEUZE. Vinden ze het loon te laag, of het werk misschien niet leuk of te zwaar? Geen probleem, je bent niets verplicht.
    Het komt er dus op neer dat ze zelf kiezen of ze aan de gang willen in de binnenvaart in Europa. Wij varen zelf inmiddels bijna 2 jaar met een Filippijnse matroos. We hebben hem gevraagd hoe het proces verlopen is en of hij de inhoud van het contract snapt. Natuurlijk snapte hij het, het was immers gebaseerd op Filippijnse maatstaven en wordt ook betaald door de instantie aldaar. Van het geld dat hij verdient leven zijn vrouw, kinderen en familieleden. Zelf ontvangt hij pay on board, waar hij eigenlijk niet zo veel mee doet behalve opsparen. Waarom? Omdat wij van mening zijn dat hij niet onder doet voor Nederlands personeel en hem daarom ook gewoon laten meegenieten van onze luze die we hier hebben.
    Officieel krijgen de matrozen 5,10 eetgeld per dag, dit komt neer op iets meer dan 70 euro per 14 dagen. Zelf hoeft hij zijn boodschappen niet te doen, hij levert een lijstje in van wat hij allemaal wil hebben en dat wordt voor hem gekocht. Hier horen ook luxe artikelen bij, als scheermesjes, eventueel tabak, beltegoed of andere zaken. Ja, beltegoed zou hij ook van zijn pay on board kunnen betalen, maar hij werkt er hard voor, dus dat betalen wij gewoon, niet meer dan logisch. Zo’n jongen werkt en woont bij je aan boord, dus verdient hij gewoon dat beetje extra. Wij zijn van mening dat hij zijn pay on board mag uitgeven aan wat hij wil, beltegoed is natuurlijk wel een beetje noodzakelijk als je contact wil houden met het thuisfront, dus kopen wij dat voor hem.
    Een Filippijnse matroos is circa 8 maanden bij je aan boord, heel wat minder dan 2 jaar nonstop bij de marine, maar toch. Dan verdient hij het ook om mee te genieten van alle luxe die wij Nederlanders hebben!
    Er wordt ook geschreven dat Filippijnse matrozen worden uitgebuit. Hier kan ik heel kort over zijn, dat is dan de schuld van de schipper, je geeft ze waar ze recht op hebben en zorg er dan voor dat het leven aangenaam blijft door de nodige extra’s, zoals kleding, tv, dvd, radio etc. Dat is niks raars, krijgt Nederlands personeel toch ook?
    De schipper die schreef dat de Filippijn bij hem aan boord maar 450 euro kreeg en eten betaalde van pay on board, moet maar gauw stoppen met het werken met deze Filippijnse matroos, zo werkt het namelijk niet! Als u goed op de hoogte zou zijn van wat de regels zijn dan had dat niet gebeurd. U bent dus degene die deze jongen uitbuit, niet Gyron Crew!!!
    Beste Rienks, als u wil weten waarom CWI deze mensen een vergunning verleent, kunt u misschien het beste contact openen met Gyron. Als u dat niet wilt, dan rechtstreeks met het CWI? Dan heeft u openheid van zaken en zal u leren dat er niks illegaals gebeurd (het is immers 2008…)
    Wij zijn tevreden over ons personeel, vragen hem ook of hij tevreden is. Denk nu niet dat ze onderdanig zijn en overal ja en amen opzeggen, ze zijn niet gek! Ze weten hun rechten, en zijn niet bang om die aan te kaarten, en dat is volgens ons niet meer dan normaal.

    Geplaatst door: vd hoff op
  • Ik ben blij dat er toch mensen zijn met het hart op de goede plaats, die de kwaliteiten van Filippijnse mensen zien. Het probleem van deze mensen is dat zij niet weten wat hun rechten zijn. Natuurlijk zijn ze dankbaar dat zij kunnen werken en dat zij hun familie op de Filippijnen een goede leven kunnen geven, maar dat moet weer niet misbruik worden door die werkgevers die alleen maar aan geld denken. Mijn dank aan u voor deze strijd voor rechten van deze hulpeloze mensen. More power to you.

    Geplaatst door: D. Sabio op
  • Kan iemand ons uitleggen, waarom de CWI werkvergunningen heeft verleend voor deze contructie? Welke wettelijke basis is hier voor?
    Kornet spreekt over slechts 44 uur per week plus 85 overuren per maand. Denkt hij, dat dit dan ook nog is inbegrepen in een minimumloon? Waanzin, maar ja, als je voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.

    Geplaatst door: Rienk op
  • Goedenavond.

    Ik ben een schipper die al 4 jaar een Filippijn aan boord heeft, dus heb redelijk wat ervaring, Toch?
    Ik weet niet wie deze discussie op gang gezet heeft, maar vind het nogal kortzichtig. De Filippijnen zijn niet goedkoop, maar betaalbaar. Maar er zijn, ten opzichte van Nederlands personeel, vele voordelen. Zijn altijd aan boord, vinden lang werken nooit erg, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De Filippijnen verdienen een zeer goed loon, meer dan een gemiddelde baan, in de Filippijnen. Dus voor de Filippijn een vorstelijk salaris. Moeten hiervoor 44 uur per week te werken, en 85 overuren per maand maken. Als ze hier overheen gaan worden ze gewoon per uur betaald. Maar de meeste maanden komen ze hier niet overheen. Dus verdienen ze ook meer per uur.
    Het levensonderhoud aan boord wordt door de schipper betaald. €5,10 per dag, dat is dus meer dan €150, – per maand.(Volgens mij kan je hier heel goed van leven.) Dit wordt dus niet van het Pay on Board afgehaald, zoals hierboven word gezegd. Het POB is een stukje van hun salaris wat contant uitbetaald word aan boord. Dit om eventuele benodigdheden van te kopen. Zoals beltegoed, kado`s voor familie, etc.

    Het enige verschil in deze discussie is het volgende. Over het salaris van de Filippijnen wordt niet zoveel belasting betaald als bij Nederlands personeel. Maar er is helemaal niets illegaals bij. Voldoen aan alle eisen. Om maar een voorbeeld te geven: Tijdens een controle hier in Nederland werd er om alle papieren van de Filippijn gevraagd, deze heb ik alle gegeven. Nadat ze alles doorgelezen hadden kreeg ik een compliment, Alles was zeer goed in orde.
    Maar deze eer is niet voor mij bestemd, maar het kantoor die dit verzorgt. GYRON CREW!!

    Er zijn inderdaad schippers die misbruik maken van deze jongens, maar dat heeft niets met Gyron crew te maken, maar met de schipper. En dat is niets nieuws, dat gebeurd ook met Tsjechen, polen, Nederlanders, etc.

    En even over het gezegde dat er straks geen schippers meer zijn. Deze Filippijnen kunnen na 4 jaar vaartijd, en het leren van de Nederlandse taal, ook gewoon hun schipperspapieren halen. Er zijn toch al genoeg Tsjechen en Duitsers die hier als kapitein varen?

    Ik ben tevreden met deze matrozen, en hoop dat dit niet veranderd, want dan heeft de binnenvaart er weer een personeelsprobleem bij.

    Geplaatst door: Kornet op
  • binnenvaart scholen kan je straks wel sluiten dit loopt echt uit de hand een jongen aan de wal verdiend meer dan op een schip het wordt niet echt aantrekkelijk meer gemaakt om te gaan varen dan moet een gezonde nederlandse jongen zijn eigen gaan concureren tegen een buitenlander die niet eens de taal machtig is dan hebben we het nog over veiligheid in de binnenvaart die wordt op deze mannier zeker minder schippers die liever iemand aan boord hebben die kruipen voor hun tegen een laag loontje die leven in de verkeerde tijd als de lonen omhoor zouden gaan zouden er veel meer mensen gaan varen uit nederland

    Geplaatst door: anoniem op
  • er zou zeker is naar gekeken moeten worden die jongen bij ons aan boord kreeg 450 euro en een beetje pay on board van 100 euro waar die dan zn eten van moest kopen. tis gewoon belachelijk dat dit kan in nederland en tis al jaren bekend maar ze weten gewoon nie wat ze moeten doen maar zo`n jongen hier wordt gewoon uitgebuit en da wil nie zeggen dat ze dat allemaal doen maar bij de helft zeker wel

    Geplaatst door: anoniem op
  • Filippijnen zijn harde werkers. Maar vergeet niet, dat er a) op de Filippijnen een hoop arbeidsloosheid en armoede is,
    B) deze jongens ook werken voor de rest van de familie, die dan kunnen studeren etc,
    c) Op de Filippijnen kennen ze niet het sociale system met goede pensioenen zoals wij dat kennen, dus vaak werken ze enige jaren hier, zodat ze daar een klein zaakje op kunnen zetten, zodat ze na het varen verder kunnen leven. Ik vaar op de grote vaart, en Flippen bij ons hebben normale ITF gages, zoals het hoort. Waarom kan dit op de binnenvaart niet? Jongens werken toch ook, en zijn nooit te beroerd om hun handen uit de mouwen te steken.

    Geplaatst door: leo Versteeg op

Reageer

‘Filipijnse matroos onderbetaald’ | Schuttevaer.nl

‘Filipijnse matroos onderbetaald’

De beloning van Filipijnse matrozen in de binnenvaart, volgens regels en tarieven van de zeevaart, deugt niet. Dat stelt Rob Pauptit, algemeen secretaris van werknemersorganisatie Nautilus NL. ‘Wij hebben bewijzen dat ze 450 dollar per maand betaald krijgen, dat is schandalig te laag.’

Volgens bemiddelaar Gyron Crew betalen schippers het wettelijk minimumloon en is alles legaal geregeld. Voor werkgevers in de binnenvaart zijn Filipijnse matrozen niet alleen goedkope en harde werkers, ook blijven ze zes tot acht maanden aan boord en dat wordt als een groot voordeel gezien. Gyron Crew heeft zo’n 250 Filippijnen in de binnenvaart tewerkgesteld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (32)

  • Nou over kwaliteit van Filipijnse opvarenden kunnen we lang ‘debateren’ maar wat er op de koopvaardij schepen toch al enige jaartjes gebeurt is dat de Nederlander de Filipijn nog al te vaak moet duidelijk maken wat er moet gebeuren en dat er ook daadwerkelijk wat moet gebeuren. Om het maar samen te vatten; Als de stuurman van dek is dan gebeurt er verder vaak niets meer. De matroos zal nooit vanuit eigen initiatief gaan werken of het schip onderhouden. Als het ze uitkomt liggen ze liever in het gangboord of verstoppen ze zich in de bak. Maar dit gezegd hebbende weet ik ook te vertellen dat als er een klus voor de boeg staat, dan werken de Philipijnen ook hard mee!
    Dus als zeevarende kan ik alleen maar zeggen de Philipijn niet beter is dan welke nationaliteit ook.
    Oftewel: de Filippijn is puur een goedkope arbeidskracht en zodoende voor een reder daardoor al gekwalificeerd om te mogen werken aan boord van een schip. Helaas wordt hierbij niet gekeken of de Filippijn ook kwaliteiten heeft en of de Filippijn al dan niet ervaring heeft met de zeevaart. Het probleem hierdoor is ernstig te noemen in mijn ogen. Hierdoor komen ongekwalificeerde mensen op een schip te werken en dat uit zich ook vaak door ongelukken met zwaar gereedschap en luikenpatenten die eigenlijk door wederom gekwalificeerd personeel bediend zouden moeten worden. De Filipijn moet zijn kennis echter vergaren als hij aan boord van het schip is gekomen. Hij wordt vaak ‘opgeleid’ aan boord door de stuurlieden of wtk’s die in functie varen. Deze functies (en rangen) die de stuurlieden en wtk’s hebben daar hebben ze zelf vaak vooraf een lange weg voor moeten af leggen om zover te komen.
    Om mee te beginnen moeten de opleidingen goed worden afgelegd. Dat is natuurlijk niet anders dan bij andere takken van de arbeidsmarkten.
    De opleidingen zijn echter niet gemakkelijk en derhalve vraag ik me vaak af of de Filippijnse medewerker aan boord ook een opleiding heeft genoten die kwalitatief hoogstaand te noemen is.
    Helaas heb ik in de afgelopen decennia een heel andere indruk gekregen.
    Helaas kan het steenkolen-Engels-gebrabbel van de meeste Fillipijnen niet proffecioneel te noemen. En zo zou ik nog even door kunnen gaan over de zacht gezegd negatieve indruk die ik heb opgedaan over onze Fillipijnen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze niet altijd goed uit de verf komen aan boord, want ze hebben door de geschiedenis heen niet de affiniteit met de zeevaart gehad die een Nederlander altijd wel heeft gehad. Maar dat wij als Nederlander in een CAO worden ingeschaald daar waar de Fillipijn dezelfde loonschalen voorgeschoteld krijgt maar verder geen belasting hoeft af te dragen is niet alleen hoogst merkwaardig te noemen, maar eerder discriminerend jegens de Nederlander.
    Een Fillipijnse zeevaarende en alle andere niet Europese varenden krijgen dus een bruto salaris netto uitgekeerd…? Dus watnou Fillipijnse matroos onderbetaald! Misschien bij de binnenvaart schepen, maar in de zeescheepvaart zijn de arbeidsvoorwaarden voor de niet-Europeanen wel erg misdadig gunstig geworden. De niet goed geschoolde goedkope Fillipijnse medewerkers zijn dus helemaal niet onderbetaald. De koks en bootslui verdienen vaak meer dan een Nederlandse kapitein want belasting hoeft een Filippijn niet in NL en niet in zijn eigen land van herkomst af te dragen. Maar hiervoor is hij wel ingeschaald en dat is onwettig. Het gevolg is desastreus voor de toekomst van de zeevaart en niettemin steekt dit verschijnsel behoorlijk onder veel zeelieden.
    Natuurlijk kunnen wij Europeanen de mensen van lage lonen landen wel wat helpen. Maar dit loopt de spuigaten toch wel uit.
    De Fillippijn is dus niet onderbetaald maar overbetaald. En dat doet de zeevaart geen goed, want de lonen van de Nederlandse zeelieden is niet zo exponent meegegroeid als dat van de Fillippijn.
    De Nederlandse zeeman is hierdoor het dupe geworden van goedkope arbeidskrachten en reders die niet verder kijken dan het kassa bonnetje van vandaag. Te synoptisch gezien, maar helaas de werkelijkheid. De verschillen in beloning zijn dus enorm scheefgetrokken en discriminerend te noemen. En de kwaliteit van de zeevaart gaat achteruit. Ook het plezier van het werk lijdt hieronder voor velen NL zeelieden, daar de Fillipijnen ookmeer en meer als officier gaan varen en de Nederlandse kapitein (indien die aan boord zit) vaak moet waken voor erger en het schip moet behoeden voor calimiteiten.
    In tijden dat reders alleen naar goedkope arbeidskrachten zoeken gaat stomweg veel kennis verloren en expertise verdwijnt. Wat overblijft is een Fillippijns of niet Europees bedrijf dat onder leiding van een vaak Nederlandse kapitein staat. Belasting verlaging voor de Nederlander zit er niet in maar een Fillipijn krijgt een volwaardig Nederlands loon wat gek genoeg berekend is naar de hoogte van de belasting tarief in het land van herkomst. Maar dat dus alleen bij de Nederlander want de Fillippijn wordt ook ingeschaald in dat zelfde loonschaal, maar heeft geen lasten die gebaseerd zijn op Europese prijzen. Eerder heeft men al verteld dat een Fillippijn met een relatief goede baan wel 200$ U.S. betaald krijgt in eigen land. Dus een Dokter of verpleger of leraar in dat land verdient in die orde van beloning. Nu is dit niet veel, maar men kan goed rondkomen met dit geld in eigen land. De kostprijzen in de Fillipijnen zijn natuurlijk veel lager dan in NL. Vaak word door de Filippijnen wel geld aan de ouders en andere familieleden overgemaakt om steun te bieden aan de wat minder vermogende familieleden thuis. Maar zelfs na aftrek van dat geld blijft er genoeg over voor de Fillipijnen om kasten van huizen en villa’s ter grootte van miljoenen villa’s te bouwen . Mits je de vvilla vergelijkt met die er in Europa worden gebouwd. Dit afgezien dat de Fillippijn bijna ALTIJD er een neven baantje op na houdt. Hij zal vaak een vissersbootje met personeel of een stuk landbouwgrond met werklieden thuis hebben. Taxi bedrijfjes en hotels bouwen ze ook voor een minimaal bedrag. Wat niet te vergelijken is met Europese bedragen.
    Hierover verteld de Fillippijn vaak niets aan boord maar wel dat de overuren dubbel en dwars moeten worden betaald door de reder. Het wekt de indruk dat deze mensen vaak arm zijn maar het tegendeel is met iedere Fillipijn aan boord waar. De echte Fillipijn die op zijn eiland thuis woont en werkt is vaak wel arm te noemen. Maar de Fillipijnse zeeman woont vaak in een afgelegen bijna touristisch resort. Een soort enclave van woonwijken van zeelui bij elkaar.
    De zeevaart is echter niet veel gebaat met mijn gemopper, maar zal er zeker door blijven lijden… Totdat de expertise compleet verdwenen is. Verdwenen met die Nederlandse kennis van hen die aan de wal zijn gaan werken.
    De politiek bied geen oplossing voor deze problematiek en reders zijn teveel gemoeid met goedkope lonen. De vakbonden zijn in het buitenland te groot gegroeid en hebben veel meer macht dan een NLse vakbond. Zodoende kan een vakbond als de ITF veel meer van de reder gedaan krijgen voor de buitenlandse arbeiders.
    Het mag duidelijk zijn dat een buitenlandse matroos dus niet altijd minder dan minimum loon verdient. Wat ik doorgaans zie is dat ze meer verdienen dan een Nederlander. Naar mijn idee nog is dat in strijd met de wet. Maar de wetjes worden vaak gemakkelijk verdraait als dat nodig is denk maar aan het feit dat tegenwoordig de schepen bemand worden met buitenlandse kapiteins maar wel varen met een Nederlandse vlag. Niet alleen de regels worden op die schepen nu nageleefd door buitenlandse kapiteins maar ook de sfeer en werkwijzen zijn compleet anders dan bij Nederlands bemande schepen.
    Nog even dit; het eten op schepen is voor een ieder aan boord van groot belang. Geen goed eten houd in dat men niet aan boord wil zijn en dat is slecht voor het werk. Maar de Fillipijnen hebben in de zeevaart niet te klagen hoor. Ze eten vaak een goed gevarieerde maaltijd en in grote porties. Dat zouden ze tuis in eigen land niet krijgen. Maar natuurlijk kan dat nogmaals in de binnevaart wel anders voorkomen.
    Hopelijk kan de FNV ook eens wat voor de Nederlandse zeelieden gaan betekenen. In plaats van iedere keer de Fillipijn in de watten te leggen.

    Groet Bert.

    Geplaatst door: Bert op
  • Ik denk allemaal dat het probleem met de nederlandse jongs is dat ze worden behandeld als of ze niks zijn, zeer zeker in de nieuwbpuw sector.
    Je moet met zijn alle aan boord werken als familie en niet als ik ben schipper en jij bent maar matroos of een snotaap die niet weet hoe het zit!
    Ik heb dit zelf ook mee gemaakt maar weet 1 ding zeker, de schipper die zo blijven redeneren zullen nooit hun personeel houden ook geen flippen!
    En als personeel zijn zit ik persoonlijk liever bij een duitser aan boord dan bij een arrogante hollander of belg.

    Die flippen die snappen toch niet wat er gezegt word en hebben zoiets van lul maar een eind weg en ze hebben alles over om bijwijze maar 100 euro te verdienen.
    Tevens geef ik die flippen groot gelijk dat ze in europa komen werken.

    Geplaatst door: Matt B op
  • van mij mag iedereen hier in europa komen werken maar wel onder het zelfde loon en iedereen betaald dezelfde belastingen maar helaas zijn er veel schippers die onder de prijzen gaan varen en die dat goed maken op het loon van het personeel
    als men goed personeel wil aantrekken moet men betalen zo simpel is het wil men de binnenvaart kapot maken doe dan zo voort en kom niet klagen schippers dat er niemand je vak wil overpakken laat staan leren koop iets wat minder grote auto en investeer in je eigen toekomst

    Geplaatst door: michel op
  • most of the filipino crew of the gyron have not pay the correct salary here in netherlands. hope the government of the netherlands will investigate this problem about abusing the weakness of the filipino in the gyron crew. the salary of most filipino have around 500 euro least.

    Geplaatst door: jj op
  • Hallo allemaal,
    Ik ben wel geen arme Filippijn, maar een heb een schip van 90m.x9.50m. 1600 ton.
    Ik moet hetzelde personeel hebben als een 135m.x11.45m. ca.4000 ton.
    Kom ik nu ook op de voorpagina van de Schuttevaer??

    En praat me alstublieft niet over Hollands personeel.
    Ik kan zo drie opleidingsinstellingen noemen,die alle goede bedoelingen hebben,maar het effectief resultaat is als bij popstars. Ik had jaren lang de afvallers van de eerste ronde!
    En zo velen met mij.
    Natuurlijk zijn er ook schippers die tevreden zijn met Hollandse matrozen, maar leg die eens naast die elke keer opnieuw kunnen gaan zoeken en inwerken.

    Geplaatst door: klinkenberg op
  • Goedendag,

    Sociale controle is goed voor werkgever en werknemer.

    Niet alles en iedereen is slecht.

    1) Wij garanderen en leggen contracttueel vast dat het salaris van het personeel conform CAO en geldende eisen uitbetaald worden, dus er worden geen onkosten van de organisatie ingehouden op het salaris.

    2) Wij garanderen, contractueel dat de loonbelasting, premies end. conform de wetgeving afgedragen worden.

    3) wij zijn een jong en flexibele organisatie met respect voor de werknemer en inlener.

    Voor info:

    Gerwil Crewing BV
    Tel. 0527-690032
    Fax. 0527-690058
    E. gerwil.com

    Geplaatst door: Gerwil Crewing BV op
  • @ J. v/d M

    U heeft het goed gezien, ik ben inderdaad geen ondernemer in de binnenvaart. Ik werk wel voor verschillende ondernemers die het steeds moeilijker mee hebben; dat er “hoog geachte conculega’s” van mijn werkgevers actief zijn die op deze manier ‘achter het bord om’ kosten besparen.

    Ik ben dus geen Opstapper die als ZZP’er werkt. Ik werk gewoon in loondienst bij verschillende werkgevers en krijg zeker geen €300,-/ex-BTW per dag.

    Ook ik vergeet wel eens om overuren in rekening te brengen(als mijn werkgever, zoals bij mij bekend, wat krapjes zit) en krijg alleen voor gewerkte uren(!) tussen de €11,50 en €15,75 bruto p/uur. Reisuren doe ik vrijwel altijd in mijn eigen tijd. Dit betreft dus wekelijks meevaren en gemiddeld 10 uur betaald krijgen per 24 uur dat ik aan boord ben.
    Indien ik naar eigen keuze een weekje thuis zit, heb ik dus ook niet betaald. Ik werk vooral in NL (schipper), en sporadisch op de Rijnvaart(Stuurman). Om mijn hobby (werken in de binnenvaart!) te bekostigen werk ik ook af en toe korte periodes aan de wal.

    Gelezen het bovenstaande vraag ik mij af; zou u graag met mij willen ruilen?
    Waarom ik blijkbaar zodanig beneden het, bij u bekende markttarief werk??
    Ik ben wat kieskeurig richting mijn opdrachtgevers, ik werk dus niet voor zomaar iedereen. Mijn werkgevers werken allemaal met BeNeLux; danwel met Europees personeel. Ook probeer ik aanboord mee te werken aan een sfeer die modern is. Groepsgewijs werken, geen rangen en standen; en een werksfeer die in geen enkele wijze terug is te voeren op spruitjegeur en jaren ’50-achtige werkverhoudingen. Leergierige Poolse, Tsjechische en Benelux jongeren probeer ik aan boord ook zoveel mogelijk kennis en liefde voor het Binnenvaartvak bij te brengen.
    Deze kieskeurigheid betekent dat ik heel prettig werk, maar niet altijd werk voor de hoofdprijs. Ik hoop dat u dat niet erg vindt!

    Voor u ter overweging:
    Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.
    Mijn reacties spreken misschien boekdelen over mij, maar uw reactie ook boekdelen over u.
    Ik persoonlijk vindt dat mijn toekomst in Nederland moet liggen en de enige echte toekomst van NL ligt binnen een Europese toekomst, met Europese Solidariteit. Verdere ‘ontwikkelingshulp’ laat ik graag over aan mijn kerkgenootschap via mijn giften, en aan de NL-staat waar ik voldoende belastingen en premies aan bijdraag om die ontwikkelingshulp voor mij uit te voeren.
    Binnen een dergelijke Europese samenwerking hoop ik binnenkort ook meer gelijkwaardige Europese werkgevers- /werknemersverhoudingen, en een gelijkwaardig Europees Ondernemerschap te kunnen meemaken.

    Uw hemelt uw ondernemersschap hoog op. Ik wens u veel succes met uw vrije ondernemerschap. Ik vindt alleen dat het failliet van het (Pief, Paf, Poef)Cowboy-kapitalisme recent wel voldoende is aangetoond. Ik hoop dat een wedergeboorte van het Rijnlandse ondernemersmodel alle ruimte krijgt de komende maanden en jaren. Binnen dit ondernemersmodel wens ik u als ondernemer sterke Landelijke en Europese overheden toe die uitwassen bestrijden; en door effectieve en voldoende deskundig toezicht op uw ondernemersschap hoop ik dat, wij (iedereen) binnen het binnenvaartwereldje elkaar, op termijn weer wat rechter in de ogen kunnen kijken.

    Ik wens u niet te veroordelen, en geloof in uw onschuld tenzij anders bewezen door doorvoer bevoegde overheden en de onafhankelijke rechtelijke macht. Waar mijn aanklacht zich vooral op richt is dit soort toetsende en beoordelende instanties zich al bijna 10 jaar afzijdig houden op dit dossier. Of dit onwil, onkunde of wellicht een nog ondenkbaardere reden heeft, dat is mij helaas onbekend. Wanneer de overheidslaksheid op het gebied van afgeven van werkvergunning voor Aziaten wat zou worden teruggedrongen, dan zou ook ik dat geen probleem vinden. We zullen zien…

    Met vriendelijke groet,
    C. Janszn.

    P.S.:
    Ik heb uit betrouwbare bron kunnen vernemen dat enkele (ex-)werknemers van het genoemd buro inderdaad slechts gemiddeld ca. 450 ~ 470 USD per maand hebben overgehouden aan hun Europese avonturen. Voor zover bekend is mij bron geheel onafhankelijk van de vakbondbroeders van Nautulus.

    Geplaatst door: C. Janszn. op
  • Een reactie van: het is 10 keer goedkoper in de Filippijnen, steekt mij. Ik woon in de Fillippijnen. als ik op hetzelfde niveau leef, als in Nederland, ben ik duurder uit. de Filippino hier, moet walgelijke hoge proceskosten betalen, om in het buitenland te werken. van een driejaarlijks contract, is een jaar voor de eventuele reis en proceskosten. strijk je dan de twee jaar verdienste uit over drie jaar, dan kun je alleen maar zeggen: ze hebben gewerkt. gewerkt voor een belachelijk lage vergoeding. en ik praat niet over een loon. en wat stelt een studie in de Filippijnen voor? Diploma College in de Filippijnen, heeft in Nederland de waarde van 3 jaar HAVO. En studeren is voor een kleine groep weggelgd. Want studeren is verschrikkelijk duur. Veel onderwijsinstellingen zijn in handen van Govermnmentleden en de kerk. En de laatstgenoemde is een commerciele instelling. Laat me niet lachen. Wat weten jullie van de Filippijnen? Je moet hier wonen om te weten. Ik help regelmatig jongeren met studeren. Ik wou, dat mijn uitkering hoger was. Even duidelijk gesteld: De Filippino wordt uitgebuit, in al zijn vormen. en waarschijnlijk het minst in Europa, maar het meest in andere landen. Amerika, de Arabische landen en niet vergeten de Aziatische landen. Jullie praten, maar zien niet hier de echte armoede. Veel geld wat deze overzee werkers verdienen, wordt ook nog eens 10% afgestolen, wanneer het via een Amerikaanse bank gaat. 40 peso voor een Kilowatthour. is dat goedkoop? 62 peso voor een liter melk met gratis melamine. is dat goedkoop. Alles wordt hier geimporteerd. de Filippijnen; de grootste rijstimporteerder. dit land kan echte hulp gebruiken, maar niet via de regering. Die staat geboekt, als de meest corrupte van Azie. Heinz Bartelsman

    Geplaatst door: Heinz Bartelsman op
  • Dag meneer Janszn, Ik ben blij dat u deze berekening voor me hebt gemaakt zo had ik het nog niet bekeken. U heeft gelijk dat het schandalig is dat iemand 1.3 milo in zijn zak steekt. Alleen mis ik iets in het verhaal van uw berekening. U gaat uit van de usd 450,– Zoals ook ergens hieronder beschreven staat, kan ik me niet voorstellen, dat de Werkgeversbonden hiermee, niet direct een casus hebben om dit tegen te gaan. U stelt terecht we hebben een wettelijk minimum, maar wat me erg heeft bezig gehouden is uw berekening. Ik vaar zelf met een filippijn, en mijn matroos verdient rind de usd 1300,– Ik kan dus niet anders concluderen dat uw berekening niet uit moet gaan van usd 450, maar van usd 1300,–. en dat Nautilus NL ergens niet goed gelezen heeft, of HELEMAAL geen stukken in handen heeft.Terug naar uw berekening. 1.3 milo verdienen moet u dan natuurlijk ook weer delen door diezelfde 250 personen, Ik kom dat uit op een verdienste per persoon van € 5200.– per jaar. U bent aflosser naar ik op internet heb kunnen lezen. Laten we er nu vanuit gaan dat u € 300,– per dag vraagt en u vaart 180 dagen per jaar, (het kunnen natuurlijk ook meer dagen per jaar zijn)U verdient dan € 54.000.– per jaar, dan heb ik het nog niet gehad over gratis voeding aan boord, reiskosten etc wat betaald wordt door die zelfde schipper / eigenaar. U heeft geen enkel bedrijfs risico, geen enkele inverstering, uitsluitend uw eigen persoontje!!!!! Uw onderneming verdient dus € 45.000,– per jaar per persoon, dit is pas echt schandalig. als uw onderneming net zo groot zou zijn als dat van die filippijnen, zou u dus 54.000 x 250 13.500.000.– verdienen.mag een eigenaar die zijn schip verkoopt daar ook niet aan verdienen?? (over het algemeen zijn dit behoorlijke bedragen) De binnenvaart in het algemeen, waarom verkoopt u steeds?? waarom bouwt u in China / Polen / Roemenie ect etc, is dit geen teloorgang van de Nederlandse scheepsbouw??? ook nederland heeft hele goede scheepsbouwers, zijn deze soms te duur?? Meneer Janszn, ik noem dit ondernemerschap, het kan goed gaan, of slecht gaan, als het slecht gaat noemt u dit ondernemersrisico, gaat het goed, noemt u het diefstal, ik denk meestal de beste Aflossers staan aan wal) begint u toch ook een eigen ondernemning!! en doe ook mee aan ondernemerschap, maar maakt u toch aub ook geen gebruik van de krapte op de arbeidsmarkt als aflosser. deze discussi eheeft geen zin, rekent u eens reeel, en onderzoek de feiten, voor dat u uw gal spuugt, neem eens contact op met het filippijnen bedrijf, doe een onderzoek. Als u dan gelijk hebt, schrijf dan nog eens, dan heeft u het ook onderbouwt naar waarheid.

    Geplaatst door: J.v/d M op
  • Een aantal collega’s welke nu met Aziatische matrozen varen in de Binnenvaart heeft vooral de schijn tegen, door hun eigen handelingen op een eerder tijdstip. Voor de aansluiting van Oost-Europa, voeren zij vaak met Oost-Europees personeel. Dit personeel ging na de laatste uitbreidingen van de EU massaal over de muur; want, te duur geworden.

    De constructie van Gyron, daar denkt de schipper dat zijn Filippijn het NL-minimumloon ontvangt. Dit blijkt echter voor 3/4(!) te worden afgeroomd door Gyron/c.s.; waarna er 450 USD(=€350,-) per maand daadwerkelijk verdiend wordt door de betrokken persoon(=Filippijn). Betrokken schippers zijn hiermee direct betrokken bij (en dus ook medeplichtig aan!) het overtreden van de Nederlandse wet. Hiervoor zijn niet alleen bewijzen van bekend bij Nautilus, maar ook op diverse andere kantoren in NL; zo heb ik mij laten vertellen.

    Verder heeft elke betrokken schipper nog een tweede voordeel. Hij bespaart per matroos die aan boord is; een tweede matroos die hij niet hoeft te betalen terwijl die 2e matroos thuis zit. Immers is het ondertussen gemeen goed dat elke Europese medewerker voor 50% betaald thuis zit. Niet betrokken schipper/eigenaren worden hiermee mijns inziens dus op onfaire wijze beconcurreert. Ik vind dit niet getuigen van het volledig deelnemen aan een rechtvaardig rechtssysteem. Er is immers geen sprake van gelijke kansen in gelijke gevallen. Precies voor het tegengaan van dergelijke ongelijkheid is er een NL- en een EU-mededingingsautoriteit opgericht. Waarom hebben wij deze Autoriteiten nog niet actief gezien op dit vlak??

    Wat mij bij alle schippers(met Flip in de bemanning) opvalt, zijn een paar overeenkomsten.
    1. Filip. werkt hard, en daar plukt u de vruchten van. Betaald u bijvoorbeeld ook steeds (per keer) minimaal 2 extra overuren als u hem midden in de nacht, voor 15 minuten uit bed haalt voor een touwtje vast te zetten. Dit is namelijk gewoon in de 14 uur vrije tijd, dat hij bij u aan boord is; maar niet bij u in loondienst is!
    2. Waarom heeft u geen matroos gevonden in NL, B, D, DK, PL, TCH, Rom en/of Bulg.; waren daar geen goede harde werkers te vinden, of heeft u daar niet gezocht? Waren ze daar duurder? Minder gehoorzaam? Waarom?

    Ik vraag mij nog steeds af waarom ik moet concurreren met lieden die met één voet graag in de (voordelige kant) van een Europese unie staan, en aan de andere kant zich uitputten om iedere manier te vinden. Om achter de rug van vele anderen, valse concurrentie te plegen. Ik wens mij en vele andere collega’s die zich niet willen inlaten met dergelijke een daadkrachtige overheid toe; die misstanden aanpakt, en mazen in de regelgeving aanpakt en ons blijvend verschoond van dergelijke valse concurentie.

    Een heer Kornet(waarschijnlijk niet dezelfde als van Gyron) merkte echter terecht op dat we er op de korte termijn er dan weer een bemanningstekort extra op te lossen valt. We hebben echter gezien wat kortzichtig (Pief,paf,poef)Cowboykapitalisme ons opgeleverd heeft. De mest wordt al aardig weggeschept uit de banken-industrie! Laten wij nu ook in de binnenvaart ook eens grote voorjaarskuis gaan houden. Wanneer wij immers dit zelf niet doen; dan zal een overheid vroeg of laat dit vóór ons gaan doen, met alle bijkomende imagoschade van dien.

    Een bericht wat ik eerder elders op het net heb gezet:
    ==================
    Zou het misschien kunnen zijn dat een aantal journalisten met een goedbegrepen gevoel
    van wat recht(danwel krom) is; een onderwerp aansnijdt dat al bijna ca. 10 jaar
    doorettert in de bedrijfstak, en daarbij overduidelijk boven tafel krijgt dat genoemde
    gasten(niet EU-arbeiders) dus duidelijk *niet* volgens het minimumloon betaald krijgt.
    Daarbij geldt ook nog dat het NL-minimumloon geldt op basis van een *40-urige*
    werkweek. Ook op dit laatste punt wordt er flink *bespaart* door betrokken schippers
    en buro’s als bijv. Gyron Crew.
    Voor alle duidelijkheid:
    Het is nog steeds een NL-Wettelijke *VERPLICHTING* dat arbeiders die werkzaam zijn op
    NL-grondgebied; minimaal het NL-wettelijk minimum loon ontvangen voor hun geleverde
    arbeid(!!).

    Hier is duidelijk sprake van het feit dat 2 vaste NL-/B-/Lux-/Tch-/PL-werknemers(die
    ook minimaal NL-minimum loon krijgen(!)in het handje) vervangen worden door steeds 1
    Flip. die slechts 450 USD per maand (= ca. 351,01 Euro/maand (koers: 7-11-’08))
    uitbetaald krijgt.

    Een dergelijke schipper bespaart dus 1x maandloon NL-matroos (per matroos die hij aan
    boord moet hebben), die hij niet nodig heeft om 7d./7d. vrijtijdsregeling aan te
    bieden aan zijn Europese werknemers.

    Vervolgens(!) leeft er ook nog een aantal medewerkers van een bekend Buro van een
    *EXTRA* bruto-winst van 250x het verschil tussen €1356,60 -/- 351,01 = 250x €1005,59 =
    € 251.397,50 per *maand*.
    Laat ons eens aannemen dat 50% hiervan nog opgaat aan kosten zoals:
    • Vergoeden van alle Airfair.
    (Met minimaal 1000x enkele reis tickets Manila~Schiphol moet je trouwens toch
    makkelijk 35% korting kunnen regelen *EN* een HELEBOEL air-miles kunnen sparen. !!)
    • Vergoeden van handgeld, werkkleding, belkosten en eetgeld.
    • Minimaal 1x dikke donkerblauwe auto voor de *Baaas*.
    • Een paar slordige honderden Euri(/maand) voor de sigaren-leverancier van de *Baaas*.
    Dan blijft hier nog eens 50% x € 251.397,50 Bruto winst x 12 maanden = €
    1.508.385,00(/jaar)*EXTRA* winst over welke tussen een 2 à 3 bleekneuzen met
    NL-paspoort in Singapore worden verdeeld.

    Bedenk bij deze bovenstaande berekening dat genoemd Buro in NL de
    opdrachtgevers(Schippers/Eigenaren) naast het minimumloon + werkgeversdeel;
    *OOK* nog eens in rekening brengt:
    – Marge-/winst- & risico-toeslag van het uitzendburo.
    – Vergoeden van handgeld, werkkleding, belkosten en eetgeld.

    Al met al is dit na mijn smaak dus net iets te veel van; dubbelop(= 2x zo dik) & van
    dik hout zaagt men planken(!!).
    Met bovenstaande uitleg hoop ik mijn eerdere (toen nog niet volledig gefundeerde)
    claim van het voorkomen van koppelbaas-praktijken (Bijv.: met rechterhand loon geven
    & met de linker weer gelijk minimaal de helft terugpakken) in deze constructie.
    In dit geval is het zelfs nog erger dan dat ik al dacht; deze koppelbaas pakt zelfs
    3/4 i.p.v. van de gebruikelijk helft terug met zijn spreekwoordelijke linker hand(!!).

    Het is net of de praktijken van vóór 1935 (zoals vrachten uitbetalen *in* het Cafe van
    de bevrachter) bij sommige handelspartners van de varende binnenvaart, na al die
    jaren, nog steeds in de genen zit.

    Met Vriendelijke Groet,
    Christian Janszn.

    Bijkomende info:
    ===[begin quote]
    Bruto minimumloon per 1 juli 2008

    Vanaf 1 juli 2008 is het bruto minimumloon met 1,62 procent verhoogd. De minimumlonen
    worden twee keer per jaar aangepast aan de ontwikkeling van de cao-lonen.

    Voor een werknemer van 23 jaar of ouder is het bruto minimumloon bij een volledig
    dienstverband per 1 juli 2008:

    per maand € 1.356,60
    per week € 313,05 en
    per dag € 62,61.
    ===[einde quote] bron: http://www.minimumloon.nl
    Bovengenoemde bedragen zijn bruto-werknemerslonen. Deze moeten dus nog vermeerderd
    worden met:
    – Premies en opslagen werkgeversdeel loonsom.
    – Marge-/winst- & risico-toeslag van het uitzendburo.

    Opm.1:
    Minimum loon wordt in NL vastgesteld op basis van een volledig dienstverband
    (=40werkuren per week) zonder verplichting tot standby blijven op de werkplek. Indien
    er meer dan 40 u/week gewerkt wordt, is er ook nog eens een *verplichting* tot
    uitbetaling van overuren.

    Geplaatst door: C.Janszn. op
  • Hans van Veen, Ik ben het helemaal met je eens, Trouwens wat meneer tr schrijft is ook wel duidelijk. die Meneer nautilus is alleen maar op zich zelf uit, Lekker een publiciteits stuntje over de ruggen van andere. ze zijn alleen maar uit op extra leden, en om zo goed voor die leden te zorgen, hebben ze eindelijk na 4 jaar weer een cao tot stand kunnen brengen 1% verhoging, een schande. Ik snap trouwens niet dat de werkgevers bonden dit laten gebeuren. het is toch goed dat de kosten voor de schippers zo laag mogelijk zijn. ik vind dat de werkgevers hierop moeten reageren. als ze dit niet doen, is het ook tekenend hoe ze voor ons als leden staan!! de werkgeversbonden vertegenwoordigen toch hun leden?? misschien wordt het tijd, ook bij de werkgeversbonden dit eens aan de kaak te stellen, waarom ze niet het onderste uit de kan halen, in het voordeel van de Schippers (hun leden) geachte collega’s denk hier eens over na: worden onze belangen wel behartigd?

    Geplaatst door: Mink K op
  • hans van veen je heb helemaal gelijk de mensen lachen ons uit aan de wal. Werkgevers willen echt niet meer gaan betalen want het kan toch goedkoper denken ze een cao loon zonder overuren enz ja een toeslag van het ene dan word het weer afgeschreven van het andere en als je er om vraag krijg je te horen ,als je erom ga zeuren kan ik net zo goed een matroos pakken uit een ander land dan ben je snel uitgesproken als je de vaste lasten heb van het sosiale leven aan de wal.

    Geplaatst door: andre bekkels op
  • Ik vaar al jaren op de binnenvaart en ben altijd lid geweest van de FNV bondgenoten. Nu heeft Nautilus de zaken overgenomen. Ze maken zich erg druk over de Filepijnen, maar als ik even verder lees is er na “slechts” 4 jaar misschien een nieuwe CAO voor ons, Nederlanders. Vanaf 1 april 2009 krijgen we een loonsverhoging van 1 (EEN) procent. Sinds 2004 is er zeker 10 procent inflatie geweest. Als ik straks die ene % krijg ben dus 9 procent achteruit gegaan. In 2010 en 2001 wordt het nog mooier: Elke keer een half procent erbij. Bij de Albert Hein lachen ze me uit. Dank Nautilus, dank. Blij dat ik geen lid ben geworden toen jullie ons hebben gestolen van de FNV.

    Geplaatst door: Hans van Veen op
  • Heb nog niet gelezen of er over heen gekeken wat de schipper kwijt is bruto, is dit meer dan voor een Hollander.
    Voorts gaat het niet aan of je in de Fillipijnen minder verdient als in een Europees land tenslotte, verdient een Fillipijnse Dokter of een ander beroep minder dan een Europese Dokter gelijke Monniken gelijke Kappen.

    Geplaatst door: hagens op
  • Dit alles is goedkope reklame voor Gyron Crew

    Geplaatst door: C op
  • JA hahaha ik word rijk gelijk heb je hans

    Geplaatst door: B. de Bruin op
  • mensen dit is goed voor mij en vele andere schippers kinderen wij zullen nog 1 van de weinige zijn in de toekomst die kunnen varen dan kunnen we teminste goede lonen vragen en geven ze de flippos maar wat minder anders gaan de flippos ook maar varen maar dat willen ze niet leren want dan wordt de verandwoording te groot na 8 maanden zitten ze lekker thuis te genieten van ons gekibbel onderling

    Geplaatst door: hans op
  • Al een aantal malen heb ik gelezen dat de Nederlandse personeelsleden eruit geconcureerd worden.Helaas heb ik een andere mening over dit geval.In mijn familiekring loopt een matroos rond,aangezien deze nederlandse jongens schaars zijn wordt er helaas misbruik van gemaakt, door de jongen zelf! Hij vraagt her en der wat ze voor hem willen betalen en zegt vervolgens, ik ga varen bij diegene die het meeste betaalt, logisch toch?
    Dus moet je naar de top voor zo’n jongen,lichtmatroos, 1450 euro schoon in de maand!,maar je hebt een nederlandse jongen!Naar mijn idee concureren deze jongens zichzelf uit de markt, want eens komt er een tijd dat wij dit zeker niet meer willen betalen voor een nederlandse jongen als een filipijnse matroos hetzelfde werk doet voor aanmerkelijk minder geld.Is dit dan onderbetalen?Zoals ik het zie niet,Ik voel me dan eerder uitgebuit door deze Nederlandse jongen.En het is helaas niet deze ene Nederlandse jongen, nee wij horen op het moment niet anders.Is dit dan misschien de keerzijde van het verhaal?ik ben bang dat als de wet gaat zeggen, dit in de maand en niet meer dat er geen Nederlandse jongen meer te vinden is,en zelfs al zou hij er zijn, dan nog blijven wij met onze flippo varen.8 maanden aan boord,harde werker, nooit geen onvertogen woord als hij s\’nachts een touwtje vast moet zetten,grote dankbaarheid als je een taart bakt op zijn verjaardag,naar de auto rent als je met boodschappen aankomt enz.en waarom?niet omdat ze bang voor ons zijn,nee, ze hebben alleen veel respect voor d\’r medemens.En zit er eens een verkeerde jongen,ook die zetten wij gewoon aan de wal, Gyron crew garandeerd ons goed personeel en zal dan ook zeker zijn best doen om iemand te krijgen die wel zijn best doet.

    Geplaatst door: J op
  • Als ik eigenaar/schipper zou zijn dan had ik ook zo gesproken als mensen hier ik praat me bankrekening goed, daar is niets mis mee groot gelijk maar het gaat wel over de rug van nederlands personeel die meestal een opleiding heb gedaan van een paar jaar en als het daar zo slecht is in de fillepijnen sorry heb ik niets mee te maken wacht maar als het hier slechte tijd wordt als ik daar dan ga werken slachten ze me af . En de gedachte dat ze niet zeuren en hard werken is ook makkelijk een nieuwe bezem veeg ook beter dan een oude geloof me dat hou wel op na 10jaar sommige zijn hier echte weldoeners laten jullie je eigen geloven ik ken ook fileppijnen in de binnenvaart en die denken er presies zo over als mij en de tegenstanders .en de mensen die zeggen als je goed wil verdienen moet je maar een ander vak leren is ook de grootste onzin want een schipper heb je ook niet voor 2000 euro voor een hele maand werken maar dat maak ook niet uit want die persoon zit ook al waarschijnlijk op zijn plekje en heeft meer loon of hou meer over omdat hij goedkoper uit is tegen scherpe tarieven hahaha lachwekkend hoor laten we geen woorden verspillen we kijken wel wat alle controlle’s uitwijzen en wie er gelijk heb .

    Geplaatst door: ook anoniem op
  • wie goed het artikel leest en even de pakkende tekst over die 450 dollar vergeet, kan alleen maar tot de conclusie komen dat Gyron Crew volledig naar de regel der wet de filipijnse mensen levert aanboord van Nederlandse zeeschepen.. als je dan terug gaat naar de bewijzen van 450 Dollar per maand, is de vraag wat voor materiaal je dan als bewijs hebt. even later staat namelijk in het artikel zegt Dhr Pauptit dat ze zich beraden op gerechtelijke stappen. dit is vreemd, als ik een matroos heb die onder betaald wordt, hef ik niets te onderzoeken want dan heb ik altijd een juridische zaak. verder zijn al deze filipijnen aangesloten bij de POEA (filipijnse werknemers organisatie) dus zij worden geen lid bij Nautislish, echter bij Nederlandse werknemers hebben ze wel een kans. tevens valt dit artikel dan ook nog samen met een akkoord voor een nieuwe cao in de binnenvaart gesloten tussen werknemenrs en werkgevers bonden. was dit het wisselgeld? want ik geloof niet dat Nautilish opkomt voor opvarende die geen lid zijn, dus naar mijn idee is dit artikel alleen maar een publiciteit stunt om zichzelf naamsbekendheid in de binnenvaart te geven. er zullen er veel geweest zijn die de naam Nautilish niet kende, nu echter wel. hun doel is dus bereikt.

    Geplaatst door: tr op
  • Denk eerst eens hoe de schippers zijn begonnen. Toen de schippers jong waren werkten ze ook niet graag langer, hadden ze ook graag vrijetijd. Maar goed, het bureau dat de Filippijnen uitzendt zet iedere week advertenties in de Binnenvaartkrant / Scheepvaartkrant. Dus als jonge lezer, die op zoek is naar werk, gebeld naar dat uitzendbureau. ‘Ik heb uw advertentie gelezen, waar u een matroos vraagt voor dat …. schip.’ Wordt er door het uitzendburau gezegd: vacature vervuld. Laten we duidelijk zijn, het maakt niet uit naar wat voor schip je vraagt dat in de krant staat, het antwoord van het uitzendbureau Gyron Crew is: we zijn voorzien. Maar schijn bedriegt, want voor de wet moeten ze adverteren en zeggen dan doodleuk: we kunnen geen Nederlanders krijgen. En dan is het toegestaan dat de Filippijnen komen. Er is Nederlands personeel te krijgen, maar de heren schippers hebben geen zin om ze op te leiden of te begeleiden. Jullie zijn als schipper zoals je nu bent ook opgeleid en ben ook tevreden dat je dat heb meegekregen van de generatie van voor jullie. Als je ze wil laten werken, de Nederlanders, moet je ze ook leuke dingen van het vak laten doen. Stimuleer ze en schop ze niet gelijk op straat als het niet gaat. En schippers die met Filippijnen werken, laten we eerlijk zijn: als een Filippijn niet zijn werk goed doet schop je hem ook weg en denkt dan ook niet aan zijn gezin in de Filipijnen. Maar een ding is zeker: wie of wat je aan boord hebt, ze moeten betaald worden voor het werk wat ze doen en dat moet voor iedere functie gelijk zijn. Want als wij onder buitenlandse vlag werken waar meer betaald wordt, willen wij daar ook recht op hebben. Dus ook de Filippijnen.

    Geplaatst door: f op
  • Geachte heer anoniem, Wat jammer dat u anoniem wilt blijven, misschien zegt dit iets over uw karakter. Als u weet in uw gelijk te staan, kunt u toch rustig uw naam schrijven. Ik ben ook één van de gelukkigen die reeds een paar jaar met filippijnen werkt. Het kantoor Gyron Crew heeft mij echter verteld, dat wij deze mannen voeding geld moeten verstrekken. Dit gaat zeker niet van hun betaling aan boord af! misschien moet u dan eens tegen de schandpaal genageld worden. U misbruikt die jongen dus blijkbaar, Misschien wilt u daarom dan ook wel anoniem blijven! “Ontucht’zoals Meneer Nautilus dit noemt, is dan wel op zijn plaats. Meneer Anoniem,U bent er van overtuigd dat “men”liever nederlanders heeft dan “buitenlanders” dit klinkt overigens discriminerend, Maar zorgt u er dan aub voor dat er voldoende ‘Goede’Nederlanders zijn, dan zijn we gelijk van het “filippijnen probleem’ af, dus wat let u ?? met betrekking tot veiligheid, de filippijnen spreken allemaal goed engels, de enige die dus de “taal” niet spreekt bent u dan waarschijnlijk. wel ben ik het met u eens, dat de veiligheid op de binnenvaart verbeterd kan worden!!, naar ik meen, hebben de Filippijnen allemaal een soort veiligheids cursus gedaan met betrekking tot Brandbestrijding, en eerste hulp!, heeft u dat ook gedaan, Zo ja, wanneer voor het laatst?? het zijn zo maar een paar vragen aan uw adres! misschien ook eens interesant daar eens over na te denken, dan alleen maar een oordeel te vellen, en een jongen zijn eigen eten te laten betalen. Ontwikkelingshulp zou misschien een beter devies wezen, ik ben het in deze dan ook volledig eens met Dhr Leo versteeg. Meneer D Sabio, als de jongen zoals u dat schrijft niet Hun rechten niet kennen, hoe komen ze dan bij ITF of nautilus uit? Meneer van der Hoff begrijpt het beter naar mijn idee.

    Geplaatst door: Mink K op
  • Als ik hetzelfde zou moeten betalen als wat een nederlandse matroos kost doe ik dat met plezier. voor de duidelijkheid, als de lonen van deze jongens verhoogd zou worden is dat voor mij geen probleem. Maar, dan zou ik nog STEEDS voor een Fillipijnse jongen kiezen. Ook al zouden ze DUURDER zijn dan een nederlandse jongen, ze zijn 8 maanden aan boord, werken harstikke goed voor hun geld en genieten van de binnenvaart (onze matroos in ieder geval wel!!). Ik heb ooit met nederlands personeel gewerkt en dat was ronduit iedere week gezeur en gezanik. NOOIT meer. Ik zou dus -ook al zouden ze duurder worden- nog steeds met een buitenlandse jongen blijven varen. Wij Nederlanders zeuren nou eenmaal altijd over alles…

    Geplaatst door: vd hoff op
  • ze moeten gewoon even veel verdienen als de nederlanders dan moet je maar eens kijken wat de schippers dan aannemen dan pakken ze liever nederlanders aan dan filepijne

    Geplaatst door: anoniem op
  • De Filipijnen zijn erg blij met de banen hier. Tevens zijn de schippers zeer gelukkig met deze mannen. Misschien wel omdat ze minder zitten te klagen dan de nederlanders… En het is inderdaad een knap bedrijf die zeker wel de wet na leeft.

    Geplaatst door: Sparkie op
  • Goedemiddag,
    al enige tijd volgen wij de discussie die hier op vaart is begonnen. Sommige reacties zetten je aan tot nadenken en anderen zijn nergens op gebaseerd.
    Wat ik me nu toch begin af te vragen is waar deze discussie eigenlijk in werkelijkheid over gaat. Hebben de mensen nu medelijden met de Fllippijnse matrozen of vinden ze dat Nederlands personeel voorrang heeft op buitenlands personeel?

    Als dat laatste het geval zou zijn (de meneer/mevrouw die de reactie begint met het sluiten van de binnevaartscholen), gaat het dan niet om het feit dat sommige schippers het buitenlands personeel het niet gunnen een baan te hebben in de Nederlandse binnenvaart? Is zoiets dan niet gebaseerd op jaloezie jegens buitenlands personeel, door hun lagere prijzen, loyaliteit jegens schipper, goede werkmentaliteit en ga zo maar door??
    Misschien weet een tegenstander van buitenlands personeel diep in zijn hartje wel dat het hebben van Nederlands personeel ook nadelen kent!
    Het is natuurlijk niet zo dat een schipper geen keuze heeft! Als je liever Nederlands personeel hebt, geen probleem. Heb je liever buitenlands personeel, ook geen probleem. Iedereen moet zelf kunnen kiezen wat ze zou willen. Zo kan een Nederlands iemand ervoor kiezen een binnenvaartopleiding te genieten en dan aan het werk te gaan op de binnenvaart voor een bepaald salaris, of ervoor te kiezen een andere opleiding te gaan doen en dan aan het werk te gaan in een andere werksector die ons land rijk is en het daaraan verbonden salaris te ontvangen.
    Een opleiding volgen om een goed salaris te verdienen is in ons land heel gewoon. Gek dan toch eigenlijk, dat we met onze bekrompen meningen en gedachten dan toch niet een discussie opzetten over het feit waarom een dokter meer verdient als een timmerman (beide hebben een opleiding gehad toch???!!)
    Laat we nu even terug gaan waar het allemaal om begonnen is: de Filippijnse matrozen. Deze jongens komen vaak van de zeevaart uit de Filippijnen, waar ze vaak 1 of 2 jaar van huis waren. Sommigen komen van de marine en hebben een goede opleiding gehad in de zeevaart.
    Als ze de keuze hebben gemaakt om de marine te laten voor wat het is, kunnen ze werk zoeken in hun vaderland. In de Filippijnen wordt geadverteerd voor het aanwerven van binnenvaartpersoneel in Europa. Als ze interesse hebben, kunnen ze op sollicitatie komen bij een bedrijf als Gyron of Gerwil. Geheel vrijblijvend, het is immers EEN EIGEN KEUZE. Na het screeningproces blijven er dan een aantal over (normaal, hier in Nederland solliciteren ook soms 50 mensen op 1 baan en blijft er ook eentje over).
    De jongens die aangenomen worden, krijgen dan een opleiding in eigen land over de binnenvaart. Gelukkig hebben ze al enige ervaring opgedaan op de zeevaart, dus onervaren zijn ze gelukkig niet.
    Dan komt natuurlijk ook de financiële kant ter sprake; wat gaan ze verdienen? Er is een minimumloon vastgesteld dat gebaseerd is op de maatstaven die daar gelden. Maar dat betekent niet dat ze zelf geen inspraak hebben: het geld dat ze verdienen wordt overgemaakt naar gezin en/of familie. De matroos mag dan zelf kiezen: wil ik veel pay on board ontvangen en wat minder naar de familie, of iets minder pay on board en meer naar familie? Ze krijgen dus alvorens contractueel te zijn vastgelegd al een aantal keuzes die ze mogen overwegen. Geheel EIGEN KEUZE. Vinden ze het loon te laag, of het werk misschien niet leuk of te zwaar? Geen probleem, je bent niets verplicht.
    Het komt er dus op neer dat ze zelf kiezen of ze aan de gang willen in de binnenvaart in Europa. Wij varen zelf inmiddels bijna 2 jaar met een Filippijnse matroos. We hebben hem gevraagd hoe het proces verlopen is en of hij de inhoud van het contract snapt. Natuurlijk snapte hij het, het was immers gebaseerd op Filippijnse maatstaven en wordt ook betaald door de instantie aldaar. Van het geld dat hij verdient leven zijn vrouw, kinderen en familieleden. Zelf ontvangt hij pay on board, waar hij eigenlijk niet zo veel mee doet behalve opsparen. Waarom? Omdat wij van mening zijn dat hij niet onder doet voor Nederlands personeel en hem daarom ook gewoon laten meegenieten van onze luze die we hier hebben.
    Officieel krijgen de matrozen 5,10 eetgeld per dag, dit komt neer op iets meer dan 70 euro per 14 dagen. Zelf hoeft hij zijn boodschappen niet te doen, hij levert een lijstje in van wat hij allemaal wil hebben en dat wordt voor hem gekocht. Hier horen ook luxe artikelen bij, als scheermesjes, eventueel tabak, beltegoed of andere zaken. Ja, beltegoed zou hij ook van zijn pay on board kunnen betalen, maar hij werkt er hard voor, dus dat betalen wij gewoon, niet meer dan logisch. Zo’n jongen werkt en woont bij je aan boord, dus verdient hij gewoon dat beetje extra. Wij zijn van mening dat hij zijn pay on board mag uitgeven aan wat hij wil, beltegoed is natuurlijk wel een beetje noodzakelijk als je contact wil houden met het thuisfront, dus kopen wij dat voor hem.
    Een Filippijnse matroos is circa 8 maanden bij je aan boord, heel wat minder dan 2 jaar nonstop bij de marine, maar toch. Dan verdient hij het ook om mee te genieten van alle luxe die wij Nederlanders hebben!
    Er wordt ook geschreven dat Filippijnse matrozen worden uitgebuit. Hier kan ik heel kort over zijn, dat is dan de schuld van de schipper, je geeft ze waar ze recht op hebben en zorg er dan voor dat het leven aangenaam blijft door de nodige extra’s, zoals kleding, tv, dvd, radio etc. Dat is niks raars, krijgt Nederlands personeel toch ook?
    De schipper die schreef dat de Filippijn bij hem aan boord maar 450 euro kreeg en eten betaalde van pay on board, moet maar gauw stoppen met het werken met deze Filippijnse matroos, zo werkt het namelijk niet! Als u goed op de hoogte zou zijn van wat de regels zijn dan had dat niet gebeurd. U bent dus degene die deze jongen uitbuit, niet Gyron Crew!!!
    Beste Rienks, als u wil weten waarom CWI deze mensen een vergunning verleent, kunt u misschien het beste contact openen met Gyron. Als u dat niet wilt, dan rechtstreeks met het CWI? Dan heeft u openheid van zaken en zal u leren dat er niks illegaals gebeurd (het is immers 2008…)
    Wij zijn tevreden over ons personeel, vragen hem ook of hij tevreden is. Denk nu niet dat ze onderdanig zijn en overal ja en amen opzeggen, ze zijn niet gek! Ze weten hun rechten, en zijn niet bang om die aan te kaarten, en dat is volgens ons niet meer dan normaal.

    Geplaatst door: vd hoff op
  • Ik ben blij dat er toch mensen zijn met het hart op de goede plaats, die de kwaliteiten van Filippijnse mensen zien. Het probleem van deze mensen is dat zij niet weten wat hun rechten zijn. Natuurlijk zijn ze dankbaar dat zij kunnen werken en dat zij hun familie op de Filippijnen een goede leven kunnen geven, maar dat moet weer niet misbruik worden door die werkgevers die alleen maar aan geld denken. Mijn dank aan u voor deze strijd voor rechten van deze hulpeloze mensen. More power to you.

    Geplaatst door: D. Sabio op
  • Kan iemand ons uitleggen, waarom de CWI werkvergunningen heeft verleend voor deze contructie? Welke wettelijke basis is hier voor?
    Kornet spreekt over slechts 44 uur per week plus 85 overuren per maand. Denkt hij, dat dit dan ook nog is inbegrepen in een minimumloon? Waanzin, maar ja, als je voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.

    Geplaatst door: Rienk op
  • Goedenavond.

    Ik ben een schipper die al 4 jaar een Filippijn aan boord heeft, dus heb redelijk wat ervaring, Toch?
    Ik weet niet wie deze discussie op gang gezet heeft, maar vind het nogal kortzichtig. De Filippijnen zijn niet goedkoop, maar betaalbaar. Maar er zijn, ten opzichte van Nederlands personeel, vele voordelen. Zijn altijd aan boord, vinden lang werken nooit erg, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De Filippijnen verdienen een zeer goed loon, meer dan een gemiddelde baan, in de Filippijnen. Dus voor de Filippijn een vorstelijk salaris. Moeten hiervoor 44 uur per week te werken, en 85 overuren per maand maken. Als ze hier overheen gaan worden ze gewoon per uur betaald. Maar de meeste maanden komen ze hier niet overheen. Dus verdienen ze ook meer per uur.
    Het levensonderhoud aan boord wordt door de schipper betaald. €5,10 per dag, dat is dus meer dan €150, – per maand.(Volgens mij kan je hier heel goed van leven.) Dit wordt dus niet van het Pay on Board afgehaald, zoals hierboven word gezegd. Het POB is een stukje van hun salaris wat contant uitbetaald word aan boord. Dit om eventuele benodigdheden van te kopen. Zoals beltegoed, kado`s voor familie, etc.

    Het enige verschil in deze discussie is het volgende. Over het salaris van de Filippijnen wordt niet zoveel belasting betaald als bij Nederlands personeel. Maar er is helemaal niets illegaals bij. Voldoen aan alle eisen. Om maar een voorbeeld te geven: Tijdens een controle hier in Nederland werd er om alle papieren van de Filippijn gevraagd, deze heb ik alle gegeven. Nadat ze alles doorgelezen hadden kreeg ik een compliment, Alles was zeer goed in orde.
    Maar deze eer is niet voor mij bestemd, maar het kantoor die dit verzorgt. GYRON CREW!!

    Er zijn inderdaad schippers die misbruik maken van deze jongens, maar dat heeft niets met Gyron crew te maken, maar met de schipper. En dat is niets nieuws, dat gebeurd ook met Tsjechen, polen, Nederlanders, etc.

    En even over het gezegde dat er straks geen schippers meer zijn. Deze Filippijnen kunnen na 4 jaar vaartijd, en het leren van de Nederlandse taal, ook gewoon hun schipperspapieren halen. Er zijn toch al genoeg Tsjechen en Duitsers die hier als kapitein varen?

    Ik ben tevreden met deze matrozen, en hoop dat dit niet veranderd, want dan heeft de binnenvaart er weer een personeelsprobleem bij.

    Geplaatst door: Kornet op
  • binnenvaart scholen kan je straks wel sluiten dit loopt echt uit de hand een jongen aan de wal verdiend meer dan op een schip het wordt niet echt aantrekkelijk meer gemaakt om te gaan varen dan moet een gezonde nederlandse jongen zijn eigen gaan concureren tegen een buitenlander die niet eens de taal machtig is dan hebben we het nog over veiligheid in de binnenvaart die wordt op deze mannier zeker minder schippers die liever iemand aan boord hebben die kruipen voor hun tegen een laag loontje die leven in de verkeerde tijd als de lonen omhoor zouden gaan zouden er veel meer mensen gaan varen uit nederland

    Geplaatst door: anoniem op
  • er zou zeker is naar gekeken moeten worden die jongen bij ons aan boord kreeg 450 euro en een beetje pay on board van 100 euro waar die dan zn eten van moest kopen. tis gewoon belachelijk dat dit kan in nederland en tis al jaren bekend maar ze weten gewoon nie wat ze moeten doen maar zo`n jongen hier wordt gewoon uitgebuit en da wil nie zeggen dat ze dat allemaal doen maar bij de helft zeker wel

    Geplaatst door: anoniem op
  • Filippijnen zijn harde werkers. Maar vergeet niet, dat er a) op de Filippijnen een hoop arbeidsloosheid en armoede is,
    B) deze jongens ook werken voor de rest van de familie, die dan kunnen studeren etc,
    c) Op de Filippijnen kennen ze niet het sociale system met goede pensioenen zoals wij dat kennen, dus vaak werken ze enige jaren hier, zodat ze daar een klein zaakje op kunnen zetten, zodat ze na het varen verder kunnen leven. Ik vaar op de grote vaart, en Flippen bij ons hebben normale ITF gages, zoals het hoort. Waarom kan dit op de binnenvaart niet? Jongens werken toch ook, en zijn nooit te beroerd om hun handen uit de mouwen te steken.

    Geplaatst door: leo Versteeg op

Reageer