Aanwijzingen voor overcapaciteit

Steeds meer waarnemers vrezen voor een overcapaciteit en wijzen op wat er in de jaren 1973-‘74 gebeurde. De tankermarkt beleefde gouden tijden, worldscale 340 voor een vlcc. De reders bestelden tankers bij de vleet, 72 miljoen dwt. Toen die schepen allemaal waren opgeleverd was er van de mooie vrachten niets meer over en duurde het meer dan tien jaar voordat er weer wat werd verdiend. Redelijk verdeeld over droge bulkers, tankers en containerschepen werd in 2006 160 miljoen dwt besteld en in 2007 257 miljoen dwt. Tussen nu en 2012 komt jaarlijks negentig miljoen dwt nieuw in de vaart. Het is nauwelijks voor te stellen dat de wereldhandel zoveel zal toenemen. Recente cijfers tonen aan dat er dit jaar in elk geval minder groei zal zijn dan in 2007.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer