Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Binnenvaart wedijvert om laagste lasten

ZÜRICH

De binnenvaart kost de Duitse samenleving van alle modaliteiten bijna het minste. De externe kosten voor het vervoer over de weg zijn twee keer zo hoog als die van de binnenvaart. Alleen het spoor doet het goedkoper. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in opdracht van Allianz pro Schiene, de Duitse brancheorganisatie voor het spoorvervoer.

1 / 1
Als de binnenvaart de kosten voor de luchtverontreiniging aanpakt, waarop de sector nu nog het slechtste scoort, dan kan het vervoer over water in de toekomst waarschijnlijk makkelijk de goedkoopste worden. (Beeld Infras)

Als de binnenvaart de kosten voor de luchtverontreiniging aanpakt, waarop de sector nu nog het slechtste scoort, dan kan het vervoer over water in de toekomst waarschijnlijk makkelijk de goedkoopste worden. (Beeld Infras)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
 • Mario Noldes

  Beetje vreemd, dat alles, maar werkelijk alles heden ten dage invloed heeft op het klimaat, BEHALVE SPOOR VERVOER.

  Ook het feit dat er amper “luftschadstoffe” zijn bij het spoor vind ik opmerkelijk.
  Ondank de tientallen miljarden euro’s aan subsidie in Dld voor zonne en wind energie is de Co2 reductie werkelijk NUL. Als backup staan de bruinkolen centrales roodgloeiend om Duitsland onder stroom te houden.
  Wat te denken van het fijnstof dat alleen al van de remmen komt? Het is niet voor niets roestbruin tussen de rails (of bagger vet van de lekkende locs).

  Duidelijk weer een kwestie van slager keurt eigen vlees, of ook toepasselijk, wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

  Ook het feit dat vervoer over de weg MEER “vor- und nachgelagerte prozesse” heeft dan de binnenvaart volgens de grafiek, doet mij dit “onderzoek” regelrecht richting prullebak vliegen.

  Het zal (zijdelings) wel iets te maken hebben met het andere artikel hier in de krant, dat het goederen vervoer per spoor zwaar verlies gevend is.
  Met zo’n “onderzoek” in de hand kan men weer zwaar gaan lobbyen bij groen-(s)links om een paar honderd miljoen subsidie los te peuteren om “het klimaat te redden”.

  PPfffff ik word zo moe van al die politiek correcte (gelogen) non informatie.

  G.M. Noldes

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.