Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Zonnecellen verminderen generator- en walstroomgebruik 

Sneek

Een combinatie van zonnecellen, omvormers, tractie accu’s en de dynamo kan het generator- en walstroomgebruik op veel binnenschepen aanzienlijk verminderen.

1 / 2
Zonnepanelen op de roef van het energieschip Berezina. Op de achtergrond is de Amersfoortse Koppelpoort te zien. (Foto Hans Heynen) 

Zonnepanelen op de roef van het energieschip Berezina. Op de achtergrond is de Amersfoortse Koppelpoort te zien. (Foto Hans Heynen) 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • Hein Danser

  Wat ook een voordeel is met omvormers- zonnepanelen en een goed stel traktie accuus aan boord. Je kan vaak, gewoon met een 16 Amp- 230V walstroom kabeltje toe. En dan toch vaatwasser, wasmachine/ koken gebruiken, zonder dat de zekering aan de wal er uit gaat. Bij victron kan je de walstroom opname traploos instellen op max. Amp.

 • Mario Noldes

  Als je echt goede accu’s wil moet je nikkel-ijzer (NiFe) nemen, 100 jaar oude techniek en gaan bijna nooit kapot. Worden alleen nog in China en Rusland gemaakt, in de westerse wereld is er geen verdien model, gaan veeeeel te lang mee. In Dld en Be zitten er importeurs. Kosten wel wat, op 24 volt ongeveer 10 euro per ah. Ook veel milieu vriendelijker dan lood-zuur of lithium. Heel tolerant met laden en ontladen ( ook heeeel diep) zonder capaciteits verlies.

  G.M. Noldes

 • A.J.A. de Bot

  Lithium mag niet op de binnenvaart. Als er ook navigatie op aangesloten is.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.