Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

HAL cruiseschip Zaandam met coronaslachtoffers naar Fort Lauderdale

PANAMA-STAD/FREMANTLE [update]

Vier oudere passagiers aan boord van het Nederlandse cruiseschip Zaandam zijn overleden door het coronavirus. Dit meldt de rederij Holland America Line in een verklaring. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn geen mededelingen gedaan.

1 / 2
Met coronapatienten en -slachtoffers aan boord passeert het HAL-cruiseschip Zaandam de sluizen in het Panamakanaal, gevolgd door de Rotterdam waarop alle gezonde cruisegangers van de Zaandam zijn overgestapt. (Twitterfoto @thePanamaCanal)

Met coronapatienten en -slachtoffers aan boord passeert het HAL-cruiseschip Zaandam de sluizen in het Panamakanaal, gevolgd door de Rotterdam waarop alle gezonde cruisegangers van de Zaandam zijn overgestapt. (Twitterfoto @thePanamaCanal)

De Zaandam heeft 1800 passagiers en bemanningsleden aan boord, onder wie 140 met griepachtige verschijnselen. Het schip, dat Rotterdam als thuishaven heeft, voer enkele dagen voor de kust van Zuid-Amerika. Uit angst voor het coronavirus mocht het in verscheidene landen niet aanmeren. Zaterdag 28 maart kreeg het van de autoriteiten in Panama toestemming om door het Panama-kanaal te varen. De Nederlandse ambassade in Panama onderhield contact met de 20 Nederlandse opvarenden en regelde met de Panamese autoriteiten dat het schip mocht worden bevoorraad.

Naar Fort Lauderdale

Zaterdag en zondag werden de gezonde passagiers overgezet op de Rotterdam, waar zij in hun hutten moeten blijven. HAL-president Orlando Ashford had de tevoren in een YouTube-video op social media aan de passagiers uitgelegd wat er voor ieders veiligheid ging gebeuren om zieke passagiers te isoleren op de Zaandam en de gezonde cruisegangers bij elkaar te brengen op de Rotterdam. Hij benadrukte dat beide schepen bij elkaar zullen blijven.

De geïnfecteerde passagiers die op de Zaandam al in quarantaine zijn, blijven op dat schip. De gezagvoerders op het schip hebben wel te horen gekregen dat niemand van de opvarenden aan land mag in Panama. Het land zorgt voor beschermende maatregelen voor de medewerkers die helpen om het cruiseschip door het kanaal te loodsen. Het is de bedoeling dat beide HAL schepen naar Fort Lauderdale (Florida) varen. Burgemeester Dean Trantalis van Fort Lauderdale heeft bij de federale autoriteiten aangedrongen op een veiliger plek om de Zaandam af te meren.

Het Duitse cruiseschip Artania ligt, na al enkele dagen met ruim 900 passagiers voor de kust van West-Australië te hebben gelegen, met zeven ‘corona-patiënten’ in de haven van Fremantle. Het schip zou eerder deze week vanuit Australië vertrekken en non-stop naar Bremerhaven varen. Woensdag werd echter vastgesteld dat vijf passagier en twee bemanningsleden geïnfecteerd zijn. De zieken zijn inmiddels in een ziekenhuis in Perth opgenomen. Dit weekend mogen de passagiers van boord om naar Duitsland terug te vliegen.

Van een derde cruiseschip, de Vasco da Gama, worden 800 Australische passagiers afgezet op Rottnest Island, vlak voor de kust van Fremantle. Zij moeten daar voor onbepaalde tijd in quarantaine. Passagiers uit Nieuw Zeeland en Engeland moeten aan boord blijven totdat duidelijk is wanneer zij naar huis gevlogen kunnen worden. (WdN / ANP / 9News Australia)

Reacties (1)
  • Mario Noldes

    Vier coronadoden op HAL cruiseschip.

    Ook is nog niet officieel bevestigd of ze aan corona zijn gestorven.

    Is de Schuttevaer een Story of Prive geworden????

    G.M. Noldes

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.