Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Miljoenen extra voor coronakredieten [Stel je vragen]

DEN HAAG

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft besloten dat ondernemers zich al kunnen aanmelden. De regeling is operationeel vanaf maandag 16 maart en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. De Schuttevaer-website staat open voor coronavragen en-suggesties van en voor varende ondernemers.

Het kabinet schat in dat met deze eerste stap al direct 300 miljoen euro aan extra financiering ter beschikking wordt gesteld aan mkb-bedrijven die getroffen worden door de coronaproblematiek. Daarnaast kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen (regeling ministerie van SZW) en uitstel van betaling/verlaging voorlopige aanslag van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst. ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen.

Geen beperking

In Duitsland trekt de overheid ook royaal middelen uit ter bescherming van ondernemingen tegen de gevolgen van de coronacrisis. Voor de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) is zo’n 500 miljard euro beschikbaar, meldden de ministers Olaf Scholz (Financiën) en Peter Altmaier (Economische Zaken). ‘Er is geen beperking op de kredietbedragen uit de KfW. Het is niet onwaarschijnlijk dat er nog meer geld voor wordt vrijgemaakt.’ Duitsland geeft bedrijven ook uitstel van belastingbetaling tot eind dit jaar.

Staatssecretaris Mona Keijzer: ‘De BMKB kan benut worden door bedrijven voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening-courantkrediet, oftewel het bedrag dat zij “rood mogen staan”. De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers, een reisbureau, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen.’

Behoud werkgelegenheid

‘We volgen de situatie nauwgezet en hebben daarover steeds contact met ondernemers- en brancheorganisaties en sociale partners’, zegt de staatssecretaris. ‘De volksgezondheid staat voorop: het is belangrijk dat iedereen de gezondheidsadviezen van het RIVM steeds opvolgt. Het kabinet laat ondertussen ondernemers niet alleen en we bekijken steeds of additionele maatregelen bovenop de huidige nodig zijn voor behoud van werkgelegenheid.’

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier, vaak een bank, verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.

Meer informatie

Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Daardoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen. Bovendien zal de regeling ten opzichte van de eerdere aankondiging op donderdag 12 maart 2020 nog verder worden verruimd en ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot 2 jaar.

Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker.

Bij vragen over het coronavirus kunnen werkgevers en ondernemen terecht op de pagina Veelgestelde vragen over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers op Rijksoverheid.nl/coronavirus of bellen met het adviesteam van de Kamer van Koophandel via het telefoonnummer 0800 – 2117. Bekijk voor meer vragen over het coronavirus en gezondheid op RIVM.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.