Vlaggetjesdag 2022: Hoe werd vroeger in Vlaardingen de Nieuwe Haring aan de man gebracht?

Datum:
23 juni 2022
Tijd:
17:00 - 23:59
Locatie:
Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen
Meer info:
www.museumvlaardingen.nl/

Vlaggetjesdag, de dag dat gevierd wordt dat de Nieuwe Haring aan land komt. Vlaggetjesdag is een traditie met een lange geschiedenis, ook in Vlaardingen. Visserij was altijd een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Vlaardingen. Hoewel de visserij inmiddels geheel uit Vlaardingen is verdwenen, houdt Museum Vlaardingen de geschiedenis van de haringvisserij in leven. Zo is er nu een nieuwe, kleine presentatie te zien over hoe vroeger de komst van de Nieuwe Haring in Vlaardingen bekend werd gemaakt. De firma P.H. Van Abshoven staat hierin centraal.

In de presentatie toont het museum verschillende voorwerpen, die laten zien hoe de firma Van Abshoven reclame maakte voor de Nieuwe Haring. Voor de opkomst van kranten, radio en televisie werd de aankomst van de vis mondeling of via uithangborden bekendgemaakt. Een belangrijk rol was hierbij weggelegd voor de zogeheten haringkroon. Zodra deze aan de gevel van de winkel hing, wist iedereen dat de Nieuwe Haring weer te koop was. Het museum bezit een bijzondere, beschilderde blikken haringkroon, afkomstig van de firma P.H. Van Abshoven. De onlangs gerestaureerde kroon, met vlaggetjes in de Nederlandse, Vlaardingse en Rotterdamse kleuren, is één van de slechts twee overgebleven exemplaren in heel Nederland.

In Museum Vlaardingen is nog veel meer te zien over de geschiedenis van de Vlaardingse (haring)visserij. Op donderdag 23 juni zal traditiegetrouw het binnenhalen van de Nieuwe Haring door Zeillogger de Balder worden gevierd. Dit evenement, dat om ca. 17.00 op de kade voor het museum plaatsvindt, wordt georganiseerd door de Vrienden van Museum Vlaardingen. Het vaatje haring zal vervolgens door burgemeester Wijbenga worden aangeboden aan een maatschappelijke Vlaardingse stichting.