Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Kies een maand:

Agenda

 • 5th Ship Recycling Congress

  Bridging the Gap with Europe - Advancements in South East Asian Ship Breaking

  ACI's 5th Ship Recycling Congress will be taking place 26-27th July, 2017 in Singapore.

  The two day conference will consist of a number of informative presentations followed by interactive Q&A sessions, panel discussions and an open discussion to further involve the delegates. These talk will give a deep insight on the views shared from the different aspects of Ship Recycling. We will explore and discuss current and future possibilities within the market. Reviewing methods in increasing ship recycling profitability despite the low steel prices as well as looking into solutions in bettering dangers and health risks within South East Asian Ports. Topics will also include insights into new technological and practical systems for hazardous waste tracking. The conference will bring together various key industry stake-holders including Ship-owners, Ship-mangers & associated solution providers, fuel solutions, IT & data associations, consultants & technology providers.

  Datum:
  26 juni 2017
  Locatie:
  Singapore
  Meer info:
  www.acius.net
 • Lezing over Cornelis Verolme

  Op dinsdagavond 27 juni houdt Ariëtte Dekker, biograaf van Cornelis Verolme, in het Gouverneurshuis in Heusden een lezing over de meest excentrieke scheepsbouwer uit de Nederlandse historie. Centraal in haar lezing staat Verolme's relatie met Heusden.

  Cornelis Verolme (1900-1981) was de grootste scheepsbouwer van Nederland. In de wederopbouw stampte hij in korte tijd een wereldconcern uit de grond. Tegelijkertijd werd hij verguisd omdat hij inbrak op de bestaande verhoudingen in de scheepsbouw. Ook keek men op hem neer vanwege zijn eenvoudige gereformeerde boerenafkomst.
  Hoewel de temperamentvolle Verolme zijn hele leven naar erkenning zocht, kreeg hij deze maar ten dele. Hij riep te veel irritatie op door zijn controversiële en eerzuchtige karakter en zijn hang naar publiciteit.
  Toen Verolme eind jaren zestig, in zijn onstuitbare expansiedrift, tegelijkertijd mammoettankers én een reuzedok bouwde, raakte hij in grote financiële problemen. De regering dwong hem te fuseren met zijn aartsrivalen. Het was het begin van wat later de RSV-affaire is gaan heten.
  Ariëtte Dekker schreef in 2005 een zeer goed ontvangen biografie van Cornelis Verolme. In haar lezing in het Gouverneurshuis zal ze het leven van Cornelis Verolme beschrijven tegen de achtergrond van de verhoudingen in de Nederlandse scheepsbouw. Daarbij besteedt ze extra aandacht aan de relatie van Verolme met zijn scheepswerf in Heusden.
  Na afloop van de lezing is het mogelijk de biografie Cornelis Verolme. Opkomst en ondergang van een scheepsbouwer aan te schaffen en door Ariëtte Dekker te laten signeren.

  Over Ariëtte Dekker
  Ariëtte Dekker (1964) studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam, werkte enige jaren in de financiële journalistiek en daarna twintig jaar in het bankwezen. Haar biografie van scheepsbouwer Cornelis Verolme (2005) werd bekroond met de Dutilhprijs 2006 voor beste publicatie over de geschiedenis van Rotterdam. Ook haar biografie van Anton Kröller kon op veel waardering rekenen. Ariëtte Dekker geeft regelmatig lezingen.

  Heusden Maritiem
  De lezing van Ariëtte Dekker sluit aan bij de expositie Heusden Maritiem, tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.
  Ook voor kinderen er is van alles te doen: ze kunnen hun eigen schip ontwerpen, ontdekken hoe je scheepsbeschuit bakt of een maritieme speurtocht maken. Daarnaast nemen twintig ondernemers in Heusden deel aan Heusden Maritiem en bieden deze zomer maritieme producten aan, zoals het parfum ‘Cologne Verolme'. Een wandelkaart met een door het Heusdens Bureau voor Toerisme samengestelde route leidt de toerist langs de deelnemende winkels, galeries, cafés en restaurants.
  Heusden Maritiem is mede mogelijk gemaakt door o.a. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van 's-Lands Zeedienst, Stichting Verolme Trust en de Vrienden van de Gouverneur.

  Heusden Maritiem is te bezoeken van 30 april tot en met 1 oktober 2017 op:
  Donderdag en vrijdag van 13.00 - 17.00 uur
  Zaterdag en zondag van 11.00 - 18.00 uur
  Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstelling te bezoeken is de toegang gratis.

  Datum:
  27 juni 2017
  Tijd:
  Aanvang 20.00 uur, de deuren openen om 19.30 uur
  Locatie:
  Het Gouverneurshuis, Putterstraat 14, Heusden
  Toegangsprijs:
  Toegang tot de lezing is € 7,50. Reserveren via info@heusdenmaritiem.nl
  Meer info:
  www.heusdenmaritiem.nl
 • Binnenvaartcafé HbR / BVB

  Programma:

  • Update Nextlogic door Wouter Groen, Havenbedrijf Rotterda
  • Modal shift in Overijssel - praktijkcases van verladers

  Aanmelden kan door vóór maandag 21 juni een (reply) e-mail te sturen naar pf@bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl met de volgende gegevens:
  - Bedrijfsnaam
  - Naam
  - Functie
  - Telefoonnummer
  - E-mailadres

  Datum:
  28 juni 2017
  Tijd:
  15:30-18:30 uur
  Locatie:
  Havenbedrijf Rotterdam - World Port Center - Wilhelminakade 909
  Meer info:
  www.bureauvoorlichtingbinnenvaart.nl
 • 35e SchuttevaerRace

  De Schuttevaerrace is sinds 1983 dé krachtmeting voor zeilers, hardlopers en fietsers. De 35ste editie van de Schuttevaerrace vindt plaats op: 30 juni, 1 en 2 juli 2017.

  Er wordt op vrijdagochtend 30 juni om 7.00 uur gestart in Stavoren waarna een non-stop traject wordt afgelegd. De verwachting is dat het eerste team zaterdagmiddag 1 juli weer in Stavoren zal finishen. De prijsuitreiking zal op zondagochtend 2 juli om 11.00 uur plaatsvinden in strandpaviljoen 'De Potvis' in Stavoren.

  Datum:
  30 juni t/m 2 juli 2017
  Locatie:
  Stavoren
  Meer info:
  www.schuttevaerrace.nl
 • Schipperscafé in Vreeswijk/Nieuwegein

  Bus 65 en 77 stoppen bij de halte Museumwerf.
  Datum:
  30 juni 2017
  Tijd:
  15.00 tot 18.00 uur
  Locatie:
  Theehuis Museumwerf, Wierselaan 113
  Meer info:
  www.museumwerf.nl
 • Lezing 'De werf Tielrode'

  Lezing door Leen ten Haaf. Museum geopend van 10:00-16:00 uur.
  Datum:
  1 juli 2017
  Tijd:
  14:00 uur
  Locatie:
  Dordrecht, René Siegfried
  Meer info:
  www.debinnenvaart.nl
 • Dordtse Boekenmarkt

  Zondag 2 juli is het al weer de 22e Dordtse Boekenmarkt. Van tien uur 's-morgens tot half zes in de namiddag is de historische binnenstad van Dordrecht het gastvrije decor voor naar verwachting weer z'n 75.000 bezoekers.

   

  Een lint van 550 boekenkramen slingert zich door de stad, onderbroken door ontspanning brengende terrassen en een opgewekt muzikaal en literair programma.

  Vereniging 'De Binnenvaart' heeft een eigen kraam.

  Datum:
  2 juli 2017
  Tijd:
  10:00-17:30 uur
  Locatie:
  Dordrecht, binnenstad
  Meer info:
  www.dordtseboekenmarkt.nl/
 • Themazondag Museumwerf Vreeswijk

  Themazondag Museumwerf VreeswijkKom 2 juli weer naar onze Themazondag! Het thema is scheepjes in de fles.

  U bent welkom vanaf 13.00 uur.

  Op zondag 2 juli verzorgen leden van Vereniging Welkom aan Boord een gebottelde vlootschouw van Tall Ships, kleinere zeilschepen, motorschepen en andere creaties. De schepen zijn met veel geduld en precisie nagebouwd in de fles. Een aantal hobbyisten laat graag hun kunsten zien en misschien willen zij hun geheimen over gefleste scheepjes wel met u delen?!

  Bijverdiensten
  Reuzen als wij zijn, geven flessenscheepjes ons een prachtig overzicht over de inhoud. We kijken er vertederd naar, met verwondering ook. Raadselachtig zijn ze natuurlijk ook. Kortom, scheepjes-in-de-fles roepen emoties op. Maar waar komt het fenomeen flessenscheepje eigenlijk vandaan?
  Van oudsher doodden zeelieden tijdens lange reizen hun tijd met de vervaardiging van scheepsmodellen in lege flessen. Als ze na maanden weer voet aan de vaste wal zetten, werden deze flessen veelal verkocht aan landrotten. De opbrengst was een aardige aanvulling op hun vaak karige gage.
  De techniek van de vervaardiging van deze kunststukjes is tegenwoordig niet meer voorbehouden aan zeelieden. Vele hobbyisten nu beoefenen deze tak van sport.
  Alle onderdelen van een model worden via de vaak smalle halzen in de fles gebracht en samengesteld tot vaak schitterend gedetailleerde scheepjes met of zonder achtergrond.

  Themazondag
  Tijdens onze Themazondagen zijn het Theehuys, met binnen- en buitenterras, en de expositieruimtes geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Entree is € 2,- p.p. Bootsmaatjes (donateurs) en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

  De volgende Themazondag is op 6 augustus. In september vervalt de Themazondag wegens ons jaarlijks Werfweekend dat dan plaatsvindt. Zondag 8 oktober is de laatste Themazondag van het seizoen.

  Datum:
  2 juli 2017
  Tijd:
  13.00 uur tot 17.00 uur
  Locatie:
  Wierselaan 113, Nieuwegein
  Meer info:
  www.museumwerf.nl
 • 20ste Historische Havendagen Coevorden

  Historische schepen kunnen zich aanmelden via de website. Ze worden dan als gast ontvangen en krijgen gratis ligplek, uitnodiging captains diner en een erg sfeervol maritiem weekend aangeboden.
  Datum:
  7 juli t/m 9 juli 2017
  Locatie:
  Coevorden, hàven
  Meer info:
  www.havenverenigingcoevorden.nl
 • Schipperscafé in Vreeswijk/Nieuwegein

  Bus 65 en 77 stoppen bij de halte Museumwerf.
  Datum:
  28 juli 2017
  Tijd:
  15.00 tot 18.00 uur
  Locatie:
  Theehuis Museumwerf, Wierselaan 113
  Meer info:
  www.museumwerf.nl

Schuttevaer.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in ons cookie-statement.