Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Kies een maand:

Agenda

 • Schippersbal

  Datum:
  28 april 2017
  Tijd:
  20:00 uur
  Locatie:
  Brasschaat, Ruiterhal
  Meer info:
  www.facebook.com/events/1225593434202122/
 • Schipperscaf√© in Vreeswijk/Nieuwegein

  Bus 65 en 77 stoppen bij de halte Museumwerf.
  Datum:
  28 april 2017
  Tijd:
  15.00 tot 18.00 uur
  Locatie:
  Theehuis Museumwerf, Wierselaan 113
  Meer info:
  www.museumwerf.nl
 • 20e Mattenschippersrace

  • Mattenschippersrace vergt van deelnemers veel inzet

  • Iedereen kan als opstapper meedoen!

  Elke laatste zaterdag van april wordt in de Kop van Overijssel de Mattenschippersrace gehouden. Klassieke platbodems melden zich dan in Blokzijl aan de start voor een 'kleintje Strontrace', zoals de Mattenschippersrace ook wel wordt genoemd. Zeilen, bomen en jagen zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen. Dat stelt zware eisen aan het vakmanschap van schippers én bemanning: wie de uitdaging aandurft kan zelfs aanmonsteren als opstapper!

  De Mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers moeten zeilend het 'rondje Zwartsluis' afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse Meer, Jonen en de Beulaker Wijde via de Blauwe Hand en Beukers naar Zwartsluis. Daar moeten de deelnemers een speciale opdracht uitvoeren; die opdracht heeft altijd iets te maken met de oorsprong van deze race: het vervaardigen van matten. Pas daarna mogen de deelnemers de terugtocht naar Blokzijl aanvaarden. Het parcours brengt hen via het Zwarte Water, Kadoelen en Vollenhove terug in het mooie voormalige Zuiderzeestadje. Afhankelijk van de windrichting kan de wedstrijd ook in omgekeerde richting worden gevaren.

  Datum:
  29 april 2017
  Locatie:
  Blokzijl
  Meer info:
  www.mattenschippersrace.nl/
 • Heusden Maritiem

  De rijke geschiedenis van de scheepswerf van Heusden

  Heusden MaritiemVanaf 30 april 2017 is in het Gouverneurshuis de tentoonstelling Heusden Maritiem te zien, over de rijke geschiedenis van de scheepswerf van Heusden. Waar een klein stadje groot in kan zijn!

  De vestingstad Heusden, gelegen aan de Maas, kent een rijke maritieme historie. In de middeleeuwen was scheepvaart al van groot belang voor de Heusdense economie. Maar door verzanding en verlegging van de loop van de Maas verloor Heusden zijn belangrijke functie aan het water.

  Dat veranderde met de aanleg van de Bergsche Maas in 1904. Deze nieuwe waterloop gaf de Heusdense scheepsbouwindustrie een enorme impuls. De scheepswerf van Heusden groeide uit tot een speler van wereldformaat. Zo werd hier in 1939 het beroemde kabeljauw-visserschip Argus gebouwd voor een Portugese klant. Maar ook spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en zelfs containerschepen werden in het bescheiden stadje aan de Maas gebouwd.

  Met een tentoonstelling, een maritieme belevingsroute, lezingen en educatieve activiteiten wordt in de zomer van 2017 uitgebreid aandacht gegeven aan deze rijke maritieme geschiedenis.

  Expositie
  Centraal in de activiteiten staat de expositie Heusden Maritiem, die van 30 april tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien zal zijn in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

  Met scheepsmodellen, foto's, filmpjes, scheepsonderdelen, ooggetuigenverslagen en nog veel meer wordt de geschiedenis van de werf tot leven gebracht. Ook voor kinderen er is van alles te doen: ze kunnen hun eigen schip ontwerpen, ontdekken hoe je scheepsbeschuit bakt of een maritieme speurtocht maken.

  Maritieme belevingsroute
  Meer dan vijftien ondernemers in Heusden nemen deel aan Heusden Maritiem en bieden deze zomer maritieme producten aan, zoals een ‘Cologne Verolme', een oorlam of houten speelgoedboten. Een wandelkaart met een door het Heusdens Bureau voor Toerisme samengestelde route leidt de toerist langs de deelnemende winkels, galeries, cafés en restaurants.

  Partners
  Heusden Maritiem is een samenwerkingsverband tussen het Gouverneurshuis en de stichting Argus, opgericht om het erfgoed van de Heusdense scheepswerf te behouden en beheren. Daarnaast is ook het Streekarchief Langstraat Heusden Altena nauw bij de voorbereiding betrokken geweest.

  De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door o.a. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van 's-Lands Zeedienst, Stichting Verolme Trust en de Vrienden van de Gouverneur.

  Informatie en openingstijden:

  Het Gouverneurshuis
  Putterstraat 14, Heusden

  Van 30 april tot en met 1 oktober 2017
  Donderdag en vrijdag van 13.00 - 17.00 uur
  Zaterdag en zondag van 11.00 - 18.00 uur

  Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstelling te bezoeken is de toegang gratis.

  Datum:
  30 april 2017
  Tijd:
  tot en met 1 oktober 2017: donderdag en vrijdag 13:00-17:00 uur, zaterdag en zondag 11:00-18:00 uur
  Locatie:
  Heusden, Gouverneurshuis
  Meer info:
  www.heusdenmaritiem.nl
 • Boatmovie 'Passage'

  Passage neemt je mee op een reis per vrachtschip door Europa, van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk. Verteld vanuit het perspectief van een 'Spitsenschipper' toont Passage de poëzie van wat door mensenhanden is aangelegd en wat door de tijd en veranderende economische en maatschappelijk structuren weer teloor dreigt te gaan. De tocht leidt dwars door steden, havens, industriegebieden en een verscheidenheid aan natuurlandschappen. De met veel oog voor detail gefilmde documentaire krijgt vorm in een spel met drie schermen, die vrijwel nooit alle drie hetzelfde laten zien.

  In sommige theaters wordt ZOMERZEE van Kees Hin (18 min) ingezet als voorfilm voor Passage. Het is tevens mogelijk dat de film op drie aparte schermen vertoond wordt.

  De film draaide op het IDFA in de Competitie voor Nederlandse Documentaires.

  Regie: Jascha de Wilde en Ben Hendriks Genre: Documentaire Lengte: 54 min Land: Nederland.

  Passage 

  Datum:
  1 mei 2017
  Locatie:
  Filmtheater De Lieve Vrouw, Amersfoort
  Meer info:
  www.amstelfilm.nl/passage
 • Vaarroute Maas bij Venlo - informatiebijeenkomsten

  Werkzaamheden vaarroute Maas bij Venlo van start

  De vaargeul van de Maas bij Venlo wordt op diepte gebracht en verbreed zodat grotere schepen elkaar onbelemmerd kunnen kruisen of passeren. De werkzaamheden starten in mei, de volledige opdracht is eind 2018 afgerond. Rijkswaterstaat heeft aannemer de Vries & van de Wiel geselecteerd voor de uitvoering. De aannemer streeft ernaar om eind dit jaar het merendeel van de werkzaamheden buiten gereed te hebben. Voor omwonenden en geïnteresseerden worden op 1 en 2 mei informatiebijeenkomsten georganiseerd.

  Het detectieonderzoek naar explosieven is al in februari gestart en inmiddels afgerond. In mei worden verdachte locaties benaderd en veilig gemaakt zodat in juni de daadwerkelijke graafwerkzaamheden kunnen starten.

  Aanleiding
  De Maas ter hoogte van Venlo behoort tot de Maasroute, een hoofdvaarweg in Europa. Door het traject bij Venlo te verbreden en ondieptes weg te halen maken we de hele Maasroute - van Maastricht tot Weurt - geschikt voor grotere binnenvaartschepen, zodat deze route volwaardig deel uitmaakt van het internationale vaarwegennet. Een modernere Maasroute is gunstig voor het milieu. Met meer transport per schip, groeit het meer vervuilende wegtransport minder hard.

  De Maas ter hoogte van Venlo is het laatste gedeelte van de Maasroute dat nog niet geschikt is voor schepen van een klasse Vb; de zogenoemde tweebaksduwvaart. Dat zijn schepen van 190 m lang, 11,40 m breed en een maximale diepgang van 3,50 m. Deze schepen kunnen vanwege hun afmetingen op dit moment alleen maar in het midden van de vaarweg varen en elkaar daardoor op dit gedeelte niet passeren.

  Werkzaamheden
  De vaargeul loopt in het midden van de Maas. Deze vaargeul verbreden we van 40 meter naar 66,6 meter en we zorgen ervoor dat het hele traject 4,90 meter diep is. De Maas zelf is veel breder. We blijven ruim binnen de grenzen van de Maas en vergraven geen oevers.

  Locatie
  Het deel dat we verruimen is circa 7 kilometer lang en loopt van de stuw in Belfeld tot aan Ubroek. De werkzaamheden vinden plaats op het traject dat deels door het centrum van Venlo gaat en de A73/A74, de stadsbrug en de spoorbrug kruist.

  Hinder
  Omdat de werkzaamheden voornamelijk vanaf het water worden uitgevoerd, worden wegen en fietspaden niet afgezet. Verkeershinder als gevolg van de werkzaamheden is daarom niet te verwachten. Voor de werkzaamheden is ook geen geplande stremming van het wegverkeer op de bruggen noodzakelijk. Afhankelijk van de mogelijke vindplaats(en) van niet gesprongen explosieven kan alsnog een tijdelijke stremming van het verkeer nodig zijn. De veiligheid van omwonenden en weggebruikers gaat boven alles.

  Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog
  In en rond Venlo worden regelmatig explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Uit onderzoek blijkt dat op de bodem van de vaarweg ook zulke conventionele explosieven (CE) aanwezig zijn. Uiteraard houden we hier rekening mee en gaan zowel Rijkswaterstaat als de aannemer hier zorgvuldig mee om. Hiervoor is ook een Projectplan CE opgesteld dat onlangs goedgekeurd is door gemeenten Venlo en Peel en Maas.

  De aannemer heeft dan ook voorafgaand aan de graafwerkzaamheden eerst onderzoek en detectie gedaan en mogelijk verdacht materiaal in kaart gebracht. Die locaties worden geïnterpreteerd door een deskundige en vervolgens benaderd en veilig gemaakt. Bij grote verdachte objecten wordt eerst een duiker ingezet.

  De grond die op het object ligt wordt weggezogen. Is het inderdaad een gevaarlijk explosief, dan zal meteen de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) ingeschakeld worden. Vanzelfsprekend zetten we dan eerst de omgeving af. Vervolgens verwijdert de EODD de ontsteking en verplaatst het explosief naar een locatie waar het veilig tot ontploffing wordt gebracht. Tijdens het detectieonderzoek naar conventionele explosieven zagen we ook enkele locaties waar we aan de vorm niet konden duiden wat het is. Eind april zal een archeoloog eerst deze locaties bekijken, voordat we starten met baggeren.

  Informatiebijeenkomsten
  Rijkswaterstaat, aannemer en gemeente organiseren twee informatiebijeenkomsten voorafgaand aan de start van het project Maas: verruiming vaarweg traject Venlo. Omwonenden worden ook op de hoogte gehouden via bewonersbrieven en door aanvullende informatie verstrekt door de gemeente.

  Maandag 1 mei
  Zaelke
  Ariënstraat 21
  5931 HM Tegelen
  Aanvang: 19.00 uur; einde: 20.30 uur

  Dinsdag 2 mei
  Stadskantoor Venlo
  Hanzeplaats 1
  5912 AT Venlo
  Aanvang: 19.00 uur; einde: 20.30 uur

  Meer informatie
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800- 8002 (gratis), of ga naar www.rijkswaterstaat.nl/gova .

  Datum:
  1 mei t/m 2 mei 2017
  Locatie:
  Tegelen 1 mei en Venlo 2 mei
  Meer info:
  www.rijkswaterstaat.nl/gova
 • 4e Ecorace Challenge

  Datum:
  6 mei t/m 7 mei 2017
  Locatie:
  Leuven, Kanaal Leuven-Dijle
  Meer info:
  www.ecorace-challenge.be
 • Dag van de Garnaal

  Datum:
  6 mei 2017
  Tijd:
  10:00-17:00 uur
  Locatie:
  Lauwersoog
  Meer info:
  www.dagvandegarnaal.nl
 • Lezing 'Scheepswerf Boot 1877-1979 Leiderdorp & Leiden'

  Op zaterdag 6 mei 2017 zal de heer Bob Reidsma, voorzitter van het Leiderdorps Museum, voor bezoekers en belangstellenden een boeiende presentatie houden over de scheepswerf Boot aan boord van de voormalige duwboot RENÉ SIEGFRIED in Dordrecht.
  Scheepswerf Boot zal voor veel schippers geen onbekende zijn en velen zullen varen of gevaren hebben op een schip, dat van een helling van de familie Boot te water gelaten is.
  Warner Veltman heeft ruim twee jaar onderzoek gedaan naar de familie Boot, hetgeen geresulteerd heeft in een rijk geïllustreerd boekje Scheepswerf Boot 1877 - 1979, Leiderdorp & Leiden en tevens in een zeer geslaagde tentoonstelling in Leiderdorp in 2015. Er is ook een DVD uitgebracht.
  De lezing over de Scheepswerf Boot heeft voor diverse instanties en groepen volle zalen getrokken.
  De presentatie in het Binnenvaartcentrum zal om 14:00 uur aanvangen en met een pauze duren tot omstreeks 16:00 uur.

  Datum:
  6 mei 2017
  Tijd:
  14:00 uur
  Locatie:
  Dordrecht, Binnenvaartcentrum Rene Siegfried
  Meer info:
  www.debinnenvaart.nl
 • Reddingbootdag KNRM

  Datum:
  6 mei 2017
  Locatie:
  Reddingstations in Nederland
  Meer info:
  www.knrm.nl/nieuws/agenda-overzicht

Schuttevaer.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in ons cookie-statement.