Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Kies een maand:

Agenda

 • ASV Voorjaarsledenvergadering

  Datum:
  17 maart 2018
  Tijd:
  13:30-17:00 uur
  Locatie:
  Gaesbeekstraat 11, 3081 NL Rotterdam
  Meer info:
  www.algemeeneschippersvereeniging.nl
 • De mazen van het net - zaterdag in Andere Tijden

  Woedende Nederlandse vissers omdat het Europees Parlement de pulsvisserij, vissen met stroomstootjes op platvissen, totaal wil verbieden.

  Andere Tijden kijkt terug naar een andere ingrijpende Europese maatregel waar de vissers zich in de jaren zeventig en tachtig fel tegen hebben verzet: de invoering van de visquota. Een visser mocht niet meer onbeperkt uit de zee vissen, dat was niet goed voor de zee en het milieu. Voortaan werden wettelijke quota vastgesteld.

  "Hoe kan je een visser nu verbieden om zoveel mogelijk te vissen, dat zit in zijn aard," zegt een oud-visser. "Dat waar we goed in waren, vissen, mocht ineens niet meer," zegt een ander. Maar zo'n vaart liep het in de jaren zeventig niet met de controle. Bovendien was de wetgeving nog niet waterdicht. Dat leidt tot sjoemelen op grote schaal. Zo wordt teveel gevangen vis ‘s nachts stiekem overgeladen in bijvoorbeeld meubelwagens, om elders de overtollige vis alsnog te verkopen.

  Achter het netTot de overheid begin jaren tachtig de controles gaat opvoeren. Dan wordt het menens en is het echt afgelopen: hoge boetes worden opgelegd en zelfs gevangenisstraffen.

  In Vlissingen leidt het vissersoproer in 1988 tot heftige taferelen. Een visser zegt: "Als we de haven kwamen binnen varen, stond de vijand ons op de kade op te wachten. Per schip stond er een groepje samengesteld uit politie en controleurs van de inspectie. Alsof we criminelen waren. Dat deed pijn. Wij deden gewoon ons werk."

  Een oud-medewerker van de Algemene Inspectie Dienst (AID) zegt: "Ik ben toen ook een aantal keren meegegaan naar de haven. De sfeer was heel grimmig. DE ME bestond nog net, was nog niet zo professioneel als nu. Die stonden dan uren te wachten in het donker en kou, met gedoofde lichten in een hoek van de haven. En er gebeurde van alles. Banden steken, daar heb je persoonlijk geen last van, maar als een visser voor je met grote tractorbanden staat te zwaaien, dat is wel anders."

  Vissers die net een eigen schip hadden, en in veel gevallen een torenhoge schuld, voelden zich beknot in hun werk. "Dat was verschrikkelijk. Dat beheerste ons hele leven, tot aan mijn gezinsleven thuis toe. Het ging alleen maar over die quota in die jaren."

  "Je kon me toen aansteken met een natte krant, zo kookte ik van woede, zij pakten ons ons werk en inkomen af," zegt een andere oud-visser.

  Andere Tijden over het kat-en-muis-spel tussen de vissers en de controleurs van de Algemene Inspectie Dienst in de jaren zeventig en tachtig.

  Regie: Paul Ruigrok
  Redactie: Mirjam Gulmans

  Datum:
  17 maart 2018
  Tijd:
  21:20 uur
  Locatie:
  TV NPO 2
  Meer info:
  www.anderetijden.nl/
 • Zeeuws binnenvaartontbijt

  OZeeuws binnenvaartontbijtm de binnenvaartsector een hart onder de riem te steken en om de sector te laten weten dat er wordt opgekomen voor hun belangen, organiseert de SGP-Statenfractie zaterdag 17 maart een Zeeuws binnenvaartontbijt.

  Iedereen uit de sector is van harte welkom om op een laagdrempelige wijze met een aantal bestuurders/politici uit de provinciale en landelijke/Europese politiek in gesprek te gaan over de kansen en uitdagingen waar men dagelijks mee te maken heeft.

  Harry van der Maas (gedeputeerde binnenvaart Provincie Zeeland), Bert-Jan Ruissen (lijsttrekker Europese verkiezingen en fractievolger SGP Tweede Kamer) en Ad Dorst (portefeuillehouder namens de SGP-Statenfractie) gaan het gesprek aan met de aanwezigen.
  In overleg met de Zeeuwse afdeling van BLN Schuttevaer zijn verschillende onderwerpen, waaronder veiligheid op de Westerschelde, schutten en spuien, ontgassingsmogelijkheden, ligplaatsen, infrastructuur waterwegen, bebouwing aan vaarwegen, (milieu-)regelgeving en bediening van sluizen en bruggen op de agenda gezet.
  Dat dit ontbijt wordt gehouden is uniek. Onder het genot van een croissantje en een verse jus, kunnen de aanwezigen op een informele en laagdrempelige manier hun zorgen uitten, problemen aankaarten en wensen aandragen bij de provinciale en landelijke bestuurders/politici. Na afloop van de gesprekken zullen de bestuurders aangeven wat zij met de gehoorde informatie gaan doen in de politiek. Geef de sector een stem, het is absoluut de moeite waard!

   

  Datum:
  17 maart 2018
  Tijd:
  08:30-10:30 uur
  Locatie:
  Restaurant Landlust, Nieuwdorp
  Meer info:
  zeeland.sgp.nl/binnenvaartontbijt
 • Smash-Up #4

  Smash Up #4De nieuwe editie van SMASH-UP is op dinsdagmiddag 20 maart. Tijdens de bijeenkomst zoeken we samen naar een antwoord op de vraag hoe we ondernemers, schippers en kennisinstellingen kunnen helpen in de ontwikkeling van het slimme varen. De bijeenkomst zal plaats vinden in de Kinepolis in Dordrecht. Schrijf je nu in voor de 4de editie van SMASH-UP.
  Datum:
  20 maart 2018
  Locatie:
  Dordrecht, Kinepolis
  Meer info:
  www.smartshippingchallenge.nl/aanmelden
 • 32e Open Scheepvaartdagen Antwerpen

  Datum:
  23 maart t/m 25 maart 2018
  Tijd:
  14:00-20:00 uur
  Locatie:
  Antwerpen, Waagnatie
  Meer info:
  www.osd-antwerpen.be
 • Motorboot Sneek

  Motorboot Sneek, de grootste botenshow van het Noorden, telt tijdens de voorjaarseditie wederom een recordaantal deelnemers. De lijst van deelnemende gastwerven van buiten Sneek blijft groeien. In totaal presenteren 25 bedrijven in het weekeinde van 6, 7 en 8 april ruim 400 nieuwe en (jong) gebruikte jachten op de gratis botenshow in Sneek.

  De vier nieuwkomers tijdens de negentiende editie van Motorboot Sneek zijn: Tornado Sailing uit Makkum (met Delphia motorjachten), Jachtbemiddelaar Prins van Oranje uit Heeg, MariTeam Yachting uit Leeuwarden en Steeler Yachts uit Steenwijk. Zij presenteren - net als de veertien andere gastwerven - hun aanbod op de thuislocatie van zeven werven in Sneek, centraal gelegen in het Friese watersportgebied. Ook steeds meer leveranciers presenteren hun producten.

  Watersportgevoel
  De formule van Motorboot Sneek spreekt de geïnteresseerde watersporter aan, ook van ver over de grens, zo blijkt ieder jaar weer. De boten staan tijdens de show niet in een droge hal of op één evenementenlocatie in het water, maar het ruime aanbod van nieuwe en gebruikte jachten ligt in de havens van de werven in en om Sneek. De bezoekers beleven hierdoor het echte watersportgevoel. In één weekeinde hebben zij bovendien alle tijd om verschillende modellen te bekijken en zich rustig te oriënteren.

  Specifieke wensen
  Bezoekers kunnen een kijkje achter de schermen nemen en met eigen ogen zien hoe de boot wordt (af)gebouwd. Geïnteresseerde klanten kunnen op de werf zelf hun specifieke wensen bespreken. Elke klant is anders: boten worden steeds vaker op maat gebouwd. Dat varieert van een ontwerp voor een eigen interieur tot een ontwerp van een motoboot die geschikt is voor rolstoelgebruikers. Tijdens de botenshow is de Aquanaut Access 1500 te zien die volledig geschikt is voor de verhuur aan rolstoelgebruikers.

  Deelnemende werven presenteren tijdens Motorboot Sneek ook nieuwe modellen. Zo toont onder meer Jansma Jacht de Bavaria R40 Coupé. Melior Yachts laat de Skilsø 39 Panorama, het nieuwe paradepaardje van Skilsø, voor het eerst in Nederland zien. North-line / Kuster Yachts presenteert de hagelnieuwe Kuster A-38. Super Lauwersmeer toont de ‘black & white' uitvoering van Discovery 45 AC. En MariTeam Yachting laat als primeur in Europa de Eastbay 44 van Grand Banks zien.

  Persoonlijke voorkeur
  Op www.motorbootsneek.com staan alle 25 deelnemers en hun aanbod vermeld. Bezoekers kunnen op de website - op basis van hun persoonlijke voorkeur - een eigen route uitzetten. Er zijn drie opties: polyester, stalen en gebruikte motorjachten. Motorboot Sneek is op 6, 7 en 8 april dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

   

  Datum:
  6 april t/m 8 april 2018
  Tijd:
  10:00-17:00 uur
  Locatie:
  Sneek
  Meer info:
  www.motorbootsneek.com
 • Jubileumsymposium 75 jaar NVKK

  Datum:
  12 april 2018
  Tijd:
  14:00 uur
  Locatie:
  KR&ZV "De Maas", Rotterdam
  Meer info:
  www.nvkk.nl
 • Havencongres Rotterdam

  Datum:
  18 april 2018
  Locatie:
  LantanrenVenster Rotterdam
  Meer info:
  www.havencongres.nl
 • Nationale Sleepbootdagen

  Het evenement Nationale Sleepbootdagen vindt om het jaar plaats in het Overijsselse Zwartsluis. Voor de eerste keer in 1994. Het evenement is bijzonder geliefd bij bezoekers die afkomstig zijn uit binnen- en buitenland. Vanzelfsprekend liefhebbers van de sleepvaart of van scheepsmotoren, maar ook liefhebbers van sfeer, gezelligheid en een boeiend omlijstend programma met voor elk wat wils. Voor de inwoners van Zwartsluis is het ook een hoogtepunt. Steeds meer ontpopt het zich als een familiedag voor zowel inwoners als oud-inwoners. Kortom, Zwartsluis is verweven met de Nationale Sleepbootdagen.
  Datum:
  10 mei t/m 12 mei 2018
  Locatie:
  Zwartsluis
  Meer info:
  www.sleepbootdagen.com
 • Ausdauer speelt: De Eeuw van Ariane

  Ausdauer muziektheater"De boot daalde, het licht verdween, de sluisdeuren opende zich, nieuw licht stroomde door de patrijzen naar binnen in de bedstee. Ik had mijn ogen op een kier. Geboren worden op een schip bepaalt je leven."

  Wat doe je als je tijdens de verbouwing van je pas gekochte, 80 jaar oude binnenvaartschip een doos met liefdesbrieven vindt? Een heimelijke correspondentie uit de jaren 70 tussen een schippersdochter en haar verkering, verstopt achter de betimmering van één van de bedsteden. Daniël Lehmann, medeoprichter van muziektheatergezelschap Ausdauer en eigenaar van de ROAN, ging op zoek naar de brievenschrijvers en leerde zo niet alleen de bijzondere geschiedenis van zijn schip kennen, maar ook het verhaal van schippersdochter Ariane en haar vader.

  Schrijfster Enne Koens schreef op basis van interviews met Ariane het indringende verhaal van het leven aan boord van de ROAN. Ariane's verhaal beslaat een eeuw. Het is de eeuw van het harde fysieke werk, de vrouw die naar de man luisterde, huwelijken die na goed overleg tussen beide ouderparen gesloten werden, naar het uit dansen gaan in dancings, naar het verheerlijken van popsterren en eigen keuzes maken. Ausdauer maakt een actuele, muzikale voorstelling waarbij het zelfstandig worden van de vrouw centraal staat, maar ook gebeurtenissen als de watersnoodramp, WO II en de deltawerken aan de orde komen.

  De ROAN is een volledig functioneel binnenvaartschip uit 1929 met een vaste ligplaats in de Rotterdamse museumhaven. Met dit bijna 40 meter lange schip zal Ausdauer vanaf de zomer van 2018 de verschillende speellocaties aan doen. Door het schip in de lengte langs een kade te leggen creëren we speelvlak van 40×5, waarbij we op de luiken, gangboorden, roefdak etc. kunnen spelen. Het publiek ziet de voorstelling vanaf een tribune op de kade.

  Ausdauer spits Roan
   

  Datum:
  18 mei 2018
  Locatie:
  Theater Walhalla, Rotterdam en andere speellocaties
  Meer info:
  www.ausdauer.nl/de-eeuw-van-ariane/

Schuttevaer.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in ons cookie-statement.