Mosseldag Yerseke 2018


Locatie:
Yerseke
Datum:
18 augustus 2018
Meer info:
www.mosseldagyerseke.nl

Mosseldag Yerseke trekt ieder jaar tienduizenden bezoekers en heeft inmiddels een vaste plaats op de vakantie- en weekendplanning van menig toerist. Dit jaar, op zaterdag 18 augustus, heeft de organisatie het programma van de Mosseldag weer verder uitgebreid met een aantal informatieve en interactieve onderdelen. De grote vissershaven aan de Bakenweg, Ankerweg en Dregweg met zicht op de vele kotters en nautische bedrijven, speelt nu een meer prominenter rol in het programma.

Superverse mossels
Mossels en vooral super verse mossels eten blijft het populairste programmaonderdeel van de Mosseldag. Mensen interesseren zich meer en meer in de herkomst van wat hij eet. Aan de Ankerweg bij de Koningin Julianahaven, op loopafstand van het centrum, staat de verder uitgebreide Mossel & Seafood Experience. 

… oesters, kreeften en ander seafood
Hier zien bezoekers waar mossels, oesters, kreeften en ander seafood vandaan komen en wat er allemaal gebeurt voordat het op het bord belandt. Informatiestands geven de bezoekers een informatief kijkje in de mossel, oester- en visserijwereld.

Ervaren mensen vertellen met passie over hun werk en geven demonstraties. Zo kan men ontdekken hoe schaal- en schelpdieren zich ontwikkelen van zaadje tot op het bord. Men maakt kennis met allerlei schaal- en schelpdieren, maar ook met zeegroente. Zeewier bijvoorbeeld is enorm in opkomst. Vissers tonen in bassins wat ze met hun visnetten uit het water hebben gehaald, zo zie je vissen en kreeften op ‘aaiafstand’.

Duurzame visserij: MSC
Marine Stewardship Council, (MSC), is een onafhankelijke, internationale organisatie die zich inzet voor duurzame visserij om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden. Op deze wijze probeert MSC de generaties na ons ook van vis te kunnen voorzien. MSC is op de Ankerweg vertegenwoordigd met veel consumenteninformatie over vis en duurzame visserij.

Nieuw zijn ook meerdere doeactiviteiten. Zo laat mosselkok Pim van Engelenburg van het Nederlands Mosselbureau zien hoe eenvoudig het is om mossels te koken, ook als je dat nog nooit hebt gedaan. Wie al vaker mossels heeft klaargemaakt, inspireert hij met originele, smaakvolle en vaak snelle recepten in "live cooking" demo’s. De Nederlandse Mosselveiling is de hele dag open voor belangstellenden, die geïnformeerd worden over de kweek en handel in mossels. Er worden ‘live’ mossels geveild en onder het publiek wordt een flink aantal mosselpannen verloot!

In de Yersekse haven liggen historische schepen klaar om (betalende) bezoekers mee te nemen voor een tocht op de Oosterschelde. Op de goed onderhouden hoogaarzen en platbodems van Stichting Behoud Hoogaars, dezelfde schepen als waarmee de vissers vroeger uitvoeren, ervaren de bezoekers het werken op zee. Wie wil bekijken hoe zeevruchten ontwikkelen van zaadje tot delicatesse op het bord, kan met de kotter YE 7 mee naar de oester- en mosselbanken in de Oosterschelde. Ook is er een mini cruise over de Oosterschelde, hier is een beperkt aantal kaarten voor beschikbaar om mee te kunnen varen met het luxe passagiersschip.
Voor alle betaalde evenementen boekt u tickets online via http://www.mosseldagyerseke.nl/tickets Zo voorkomt u wachten en bent u zeker van een plaats op de unieke schepen. Ook tickets voor het Mossels eten op het Mosselplein kunt u daar online bestellen. 

De Mosseldag begint om 10.00 uur en gaat door tot het einde van de avond, die met een spectaculaire vuurwerk- of lasershow wordt afgesloten.