Lezing over Cornelis Verolme


Locatie:
Het Gouverneurshuis, Putterstraat 14, Heusden
Datum:
27 juni 2017
Toegangsprijs:
Toegang tot de lezing is € 7,50. Reserveren via info@heusdenmaritiem.nl
Meer info:
www.heusdenmaritiem.nl

Op dinsdagavond 27 juni houdt Ariëtte Dekker, biograaf van Cornelis Verolme, in het Gouverneurshuis in Heusden een lezing over de meest excentrieke scheepsbouwer uit de Nederlandse historie. Centraal in haar lezing staat Verolme’s relatie met Heusden.

Cornelis Verolme (1900-1981) was de grootste scheepsbouwer van Nederland. In de wederopbouw stampte hij in korte tijd een wereldconcern uit de grond. Tegelijkertijd werd hij verguisd omdat hij inbrak op de bestaande verhoudingen in de scheepsbouw. Ook keek men op hem neer vanwege zijn eenvoudige gereformeerde boerenafkomst.
Hoewel de temperamentvolle Verolme zijn hele leven naar erkenning zocht, kreeg hij deze maar ten dele. Hij riep te veel irritatie op door zijn controversiële en eerzuchtige karakter en zijn hang naar publiciteit.
Toen Verolme eind jaren zestig, in zijn onstuitbare expansiedrift, tegelijkertijd mammoettankers én een reuzedok bouwde, raakte hij in grote financiële problemen. De regering dwong hem te fuseren met zijn aartsrivalen. Het was het begin van wat later de RSV-affaire is gaan heten.
Ariëtte Dekker schreef in 2005 een zeer goed ontvangen biografie van Cornelis Verolme. In haar lezing in het Gouverneurshuis zal ze het leven van Cornelis Verolme beschrijven tegen de achtergrond van de verhoudingen in de Nederlandse scheepsbouw. Daarbij besteedt ze extra aandacht aan de relatie van Verolme met zijn scheepswerf in Heusden.
Na afloop van de lezing is het mogelijk de biografie Cornelis Verolme. Opkomst en ondergang van een scheepsbouwer aan te schaffen en door Ariëtte Dekker te laten signeren.

Over Ariëtte Dekker
Ariëtte Dekker (1964) studeerde bedrijfseconomie in Rotterdam, werkte enige jaren in de financiële journalistiek en daarna twintig jaar in het bankwezen. Haar biografie van scheepsbouwer Cornelis Verolme (2005) werd bekroond met de Dutilhprijs 2006 voor beste publicatie over de geschiedenis van Rotterdam. Ook haar biografie van Anton Kröller kon op veel waardering rekenen. Ariëtte Dekker geeft regelmatig lezingen.

Heusden Maritiem
De lezing van Ariëtte Dekker sluit aan bij de expositie Heusden Maritiem, tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.
Ook voor kinderen er is van alles te doen: ze kunnen hun eigen schip ontwerpen, ontdekken hoe je scheepsbeschuit bakt of een maritieme speurtocht maken. Daarnaast nemen twintig ondernemers in Heusden deel aan Heusden Maritiem en bieden deze zomer maritieme producten aan, zoals het parfum ‘Cologne Verolme’. Een wandelkaart met een door het Heusdens Bureau voor Toerisme samengestelde route leidt de toerist langs de deelnemende winkels, galeries, cafés en restaurants.
Heusden Maritiem is mede mogelijk gemaakt door o.a. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van ‘s-Lands Zeedienst, Stichting Verolme Trust en de Vrienden van de Gouverneur.

Heusden Maritiem is te bezoeken van 30 april tot en met 1 oktober 2017 op:
Donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 11.00 – 18.00 uur
Om zo veel mogelijk mensen in staat te stellen de tentoonstelling te bezoeken is de toegang gratis.