Top dossiers:
Zoek bedrijf

A/B CONCORDIA, 26 november 2010 09:00

Wat eten we vandaag? Versierde taarten op de Concordia

‘Wij zijn erg van de taarten', zegt Esther Goudriaan. ‘Mijn kinderen vinden het ook ontzettend leuk om een mooi versierde taart te bakken. Ik doe het bijna elk weekend en de kinderen helpen om de beurt.' Esther (37) en Rinus (40) Goudriaan varen op de 110 meter lange Concordia. Dochter Caroline (15) en zoon Robin (11) zitten op De Meerpaal in Capelle en zijn elk weekend en alle vakanties aan boord. Favoriet vaargebied is Friesland en Groningen en Noord-Duitsland, maar als de best betalende reis naar de Boven-Rijn gaat, pakken ze die ook.

Esther, Rinus, Caroline en Robin zijn zoetekauwen. Bijna elk weekend wordt er taart gebakken aan boord van de Concordia. (Foto familie Goudriaan)'
Esther, Rinus, Caroline en Robin zijn zoetekauwen. Bijna elk weekend wordt er taart gebakken aan boord van de Concordia. (Foto familie Goudriaan)

RECEPT
Chocoladecake van Esther

Ingrediënten
Voor de cake:
1,5 deciliter melk
1 eetlepel boter
1 eetlepel puur vanille extract
3 eieren
200 gram suiker
175 gram bloem
3 eetlepels cacao
1 theelepel dubbelkoolzure soda (verkrijgbaar bij gezondheidswinkels)

Voor de vulling:
1,5 deciliter slagroom
125 gr frambozen (kan ook goed bevroren)

Voor de topping:
Gesmolten chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius of gasstand 3 en bekleed twee springvormen met bakpapier. Verhit de melk met de boter en de vanille. Klop de eieren met de suiker en giet hierbij het vanillemengsel.

Doe de bloem, cacao en dubbelkoolzure soda (om een luchtige cake te krijgen) erdoor. Spatel het tot een glad mengsel. Verdeel dit mengsel over de twee bakvormen en bak ze ongeveer 20 minuten. Laat ze als ze klaar zijn 10 minuten afkoelen. Stort een cake op een plat bord (voorzichtig, want hij breekt snel).

Maak de vulling door de slagroom te kloppen en de frambozen erdoor te roeren. Doe de vulling op de eerste cake en leg daarna voorzichtig de tweede cake erop. Smeer de gesmolten chocolade over de taart en garneer eventueel met verse frambozen, indien voorradig.

Door Marja de Vet
‘Ze noemen mij vaak Nigella Lawson', zegt Esther. ‘Naar de Engelse kookboekenschrijfster die een voorliefde heeft voor taarten. Ik heb ook veel kookboeken van haar. Ik ben dol op die taarten en maak ze vaak. Dat is een beetje een hobby.'
En ingrediënten voor taarten zijn er genoeg in de keukenkastjes van de Concordia. ‘Ik heb altijd dingen als, meel, chocola, smeltchocola, vanillesuiker en slagroom in huis. Als we in Duitsland zijn, ga ik daar winkelen. In grote supermarkten hebben ze een hele afdeling met leuke dingetjes voor taarten. Fantastisch is dat, veel meer dan hier. En daar sla ik groot in. Marsepeinen roosjes en andere versiersels, kant-en-klare sinaasappelrasp en citroenrasp in zakjes, allerlei aroma's, van alles.
‘Ze hebben daar ook aparte kant-en-klaar taartmixen en die zijn soms ook heel erg lekker. Zo hebben we laatst Spiegeleikuchen uit een pak gemaakt. Een gebakken kwarktaart met halve perziken, die dan de dooiers voorstellen. Kwarktaart die je moet bakken, dat vinden wij sowieso erg lekker.'

Koekjes
‘We maken ook weleens simpele dingen, zoals muffins met een kant-en-klaarmix. En mijn dochter maakt heerlijke koekjes. Daarvoor smelt je vier minimarsjes in een pannetje met een klein beetje boter. Je roert er 70 gram cornflakes door en maakt daarvan op een bakplaat kleine koekjes, met vormpjes of gewoon als bergjes. Dat laat je dan een uurtje in de koelkast opstijven. Het is zo gebeurd en erg lekker.
‘We houden allemaal van de zoetigheid en moeten wel op de lijn letten. Vandaar dat we deze dingen alleen in het weekend maken, anders groei je uit je vel.'

Witlof Goudriaan
Aan boord wordt vanalles gekookt. ‘Van oer-Hollands tot exotische gerechten. En als ik iets zie of hoor wat ik niet ken, ga ik het maken.'
Een favoriet recept is sinds jaar en dag Witlof Goudriaan. ‘Mijn zoon vroeg toen hij klein was een keer wat de achternaam van witlof is. Goudriaan, zeiden wij toen. Sindsdien is die naam erin gebleven voor dit recept. Je maakt voor 4 personen aardappelpuree, kookt voor 4 personen 6 schoongemaakte en gehalveerde witlofstronkjes 5 minuten, bakt een pond gehakt rul met gehaktkruiden en maakt kaassaus uit een pakje met een theelepel kerriepoeder erdoor. Dan doe je alles in een ingevette ovenschaal, eerst het witlof, dan het gehakt en dan de kaassaus, daarover gaat de puree met een laag geraspte belegen kaas erover. In de oven even goud laten kleuren en klaar.

‘De kok van het internaat vroeg eens om recepten en toen heeft hij Witlof Goudriaan klaargemaakt. De kinderen vonden het allemaal heerlijk, hoewel ze niet van witlof hielden.
‘Ik verwen de kinderen wel een beetje in het weekend. Zondagmorgen ontbijten we altijd heel uitgebreid, met vers geperst sinaasappelsap, een eitje, een croissantje. En ik vraag ze ook altijd waar ze trek in hebben. Als het in huis is, maak ik het klaar. We lusten eigenlijk alles en houden van lekker eten. Alleen mijn man en onze medewerker lusten geen spruitjes. Die maak ik dan in het weekend klaar met een andere groente erbij, want de kinderen en ik zijn er wel dol op.'

Reacties (12)

Bij mij gaat zo dadelijk \'witlof goudriaan\' in de oven. Ik had geen gehaktkruiden en kaassaus, maar heb een beetje geïmproviseerd. We zijn benieuwd.

Lilian

02-12-2010 op 16:51

ziet er heerlijk uit daar loopt bij mij het water in de mond heel veel bak plezier =)

kerstin

01-12-2010 op 14:12

We komen snel eens op de koffie!

Ingrid

30-11-2010 op 19:47

klinkt heerlijk Ester,leuk stukje, leuk die hartvorm gr jeanne

jeanne

30-11-2010 op 11:13

Mjammie, dat ziet er lekker uit! Moet toch in Duitsland m'n ogen beter de kost geven, merk ik!

Janet

30-11-2010 op 10:57

Ziet er overheerlijk uit Esther dat chocolade taartje. Daar heb je geen taarten workshop voor nodig :-)

Karin de Jong

29-11-2010 op 16:26

update: schuttevaer.nl is genomineerd voor culinaire site van het jaar

harm

28-11-2010 op 18:47

Leuk stukje Esther! Ik ga dat witlof-Goudriaan ook maar eens proberen hiero!

Marco

27-11-2010 op 02:31

Zussie, Je bent een superkok. Hoop er nog vaak van te mogen genieten. Leid je kids maar goed op, altijd handig en lekker.

Zussie

26-11-2010 op 21:28

Ik vind dat hartje met framboosjes wel erg lief hoor !!

Leo

26-11-2010 op 21:25

@Sonja Bakker: Hoor ik nu jaloezie?

Ikke

26-11-2010 op 17:29

Hoi Esther wat een leuk stukje zeg. Derk die begint er ook al over dat hij zo taarten boek wil hebben omdat het zo lekker klinkt allemaal. Enne die witlof goudriaan je komt er mooi op tijd mee moet zaterdag voor de familie groentes koken ivm etentje voor sinterklaas had al wat dingen maar was nog niet over de over pasta uit maar die laat ik nu weg en ga dan maar de witlof goudriaan proberen het klinkt verukkelijk..

Derk en Henriëtte

26-11-2010 op 10:18

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kun u zich hier registreren.

Nieuws per rubriek

Actueel » RSS
Waarom wendde de Titanic naar... (12:27)
Weer een kapitein die eerst... (13:21)
Inbrekers Kanaleneiland houden huis... (10:50)
Stremming brug Oude Schouw duurt... (18:34)
Loonsverhoging voor waterbouwers (10:10)
Cruise- en chartervaart » RSS
Cruise Insight award voor ‘meest... (12:48)
Sterke expansie Viking River... (10:42)
Sail Kampen groter dan ooit (09:47)
Nederlandse cruisemarkt blijft... (11:08)
Positief over eerste Hiswa... (10:35)
Havens en vaarwegen » RSS
Sail Kampen: Schuifelen langs... (11:25)
Opinie: Ligplaatsbeleid toont onwil... (00:03)
Overslag Rotterdamse haven vrijwel... (10:45)
Bouwers trots op ‘hun' nieuwe... (10:40)
Sleepanker voor havenjournalist... (10:25)
Offshore » RSS
Ekofisk begint derde leven (09:00)
Megapijpleidingproject in Zwarte... (20:00)
Polar Onyx bij Huisman (08:00)
Financiering rond voor windpark... (10:00)
HEBO bergt Maria (10:15)
Scheepsbouw en reparatie » RSS
Eindelijk rust voor... (11:20)
IHC Merwede heeft 1,7 miljard aan... (18:00)
Eerste dagtrip zeesleper Elbe (09:28)
Coastal Chariot voor Franse markt (15:00)
Kamphuisen levert tweetal aan... (08:06)
Techniek » RSS
Op zoek naar ideale rompvorm (16:17)
‘t Kromhout viert 40-jarig... (09:00)
Trillingvrije motor gaat langer mee (10:35)
110.000 euro voor... (16:50)
LNG-doorbraak binnenvaart (11:50)
Telematica » RSS
BICS-update nodig voor juiste... (15:37)
Coöperatief dieptemeten bespaart... (12:28)
Eerste WiFi abonnement en lancering... (13:05)
Voor Schuttevaer kan... (11:22)
CCR stelt AIS verplicht (12:41)
Varend bestaan » RSS
Curator Oeltrans claimt tonnen van... (14:28)
Terugkijken: Maasbrachts rapport... (10:30)
Werknemers binnenvaart blijven... (10:20)
Column: Elke sector krijgt het... (15:10)
7-tegen-7-toernooi (08:00)
Vervoermarkt » RSS
Aan de Reis: Het blijft sappelen (10:48)
Zeevrachtenmarkt: ‘Very large... (10:42)
Nextlogic stelt... (10:15)
Aan de Reis: weinig ruimte (10:05)
Zeevrachtenmarkt: Goed nieuws voor... (10:00)
Visserij » RSS
Vermiste visser neemt de benen naar... (11:15)
Masterplan Duurzame Visserij... (10:30)
Scholprijs blijft te laag (10:05)
Nieuwe kustvissers gezocht (14:00)
UK-20 naar de sloop (09:36)
Zeevaart » RSS
Seatrade Award voor Van de Sande's... (13:11)
Aanvaring zeeschepen op Noordzee (21:51)
Marineschepen beschikbaar voor... (17:24)
PvdA blokkeert private beveiliging... (15:40)
Uitwijkplichtige Statengracht bleef... (15:05)






Product van de maand RSS

Aanmelden nieuwsbrief

 

Wilt u ook 2x per week op de hoogte worden gehouden van nieuws uit de maritieme sector?

 

Meldt u zich dan nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Schuttevaer.nl!

 

Klik hier voor het aanmeldformulier.

 

2x per week alle actualiteiten uit de branche in uw e-mailbox!

Agenda meer (56)

25 april 2014 - Museumwerf Vreeswijk, Wierselaan 113
Schipperscafé
27 april 2014 -
Kerkdiensten binnenland
27 april 2014 -
Kerkdiensten buitenland