Top dossiers:
Zoek bedrijf

A/B CONCORDIA, 26 november 2010 09:00

Wat eten we vandaag? Versierde taarten op de Concordia

‘Wij zijn erg van de taarten', zegt Esther Goudriaan. ‘Mijn kinderen vinden het ook ontzettend leuk om een mooi versierde taart te bakken. Ik doe het bijna elk weekend en de kinderen helpen om de beurt.' Esther (37) en Rinus (40) Goudriaan varen op de 110 meter lange Concordia. Dochter Caroline (15) en zoon Robin (11) zitten op De Meerpaal in Capelle en zijn elk weekend en alle vakanties aan boord. Favoriet vaargebied is Friesland en Groningen en Noord-Duitsland, maar als de best betalende reis naar de Boven-Rijn gaat, pakken ze die ook.

Esther, Rinus, Caroline en Robin zijn zoetekauwen. Bijna elk weekend wordt er taart gebakken aan boord van de Concordia. (Foto familie Goudriaan)'
Esther, Rinus, Caroline en Robin zijn zoetekauwen. Bijna elk weekend wordt er taart gebakken aan boord van de Concordia. (Foto familie Goudriaan)

RECEPT
Chocoladecake van Esther

Ingrediënten
Voor de cake:
1,5 deciliter melk
1 eetlepel boter
1 eetlepel puur vanille extract
3 eieren
200 gram suiker
175 gram bloem
3 eetlepels cacao
1 theelepel dubbelkoolzure soda (verkrijgbaar bij gezondheidswinkels)

Voor de vulling:
1,5 deciliter slagroom
125 gr frambozen (kan ook goed bevroren)

Voor de topping:
Gesmolten chocolade

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius of gasstand 3 en bekleed twee springvormen met bakpapier. Verhit de melk met de boter en de vanille. Klop de eieren met de suiker en giet hierbij het vanillemengsel.

Doe de bloem, cacao en dubbelkoolzure soda (om een luchtige cake te krijgen) erdoor. Spatel het tot een glad mengsel. Verdeel dit mengsel over de twee bakvormen en bak ze ongeveer 20 minuten. Laat ze als ze klaar zijn 10 minuten afkoelen. Stort een cake op een plat bord (voorzichtig, want hij breekt snel).

Maak de vulling door de slagroom te kloppen en de frambozen erdoor te roeren. Doe de vulling op de eerste cake en leg daarna voorzichtig de tweede cake erop. Smeer de gesmolten chocolade over de taart en garneer eventueel met verse frambozen, indien voorradig.

Door Marja de Vet
‘Ze noemen mij vaak Nigella Lawson', zegt Esther. ‘Naar de Engelse kookboekenschrijfster die een voorliefde heeft voor taarten. Ik heb ook veel kookboeken van haar. Ik ben dol op die taarten en maak ze vaak. Dat is een beetje een hobby.'
En ingrediënten voor taarten zijn er genoeg in de keukenkastjes van de Concordia. ‘Ik heb altijd dingen als, meel, chocola, smeltchocola, vanillesuiker en slagroom in huis. Als we in Duitsland zijn, ga ik daar winkelen. In grote supermarkten hebben ze een hele afdeling met leuke dingetjes voor taarten. Fantastisch is dat, veel meer dan hier. En daar sla ik groot in. Marsepeinen roosjes en andere versiersels, kant-en-klare sinaasappelrasp en citroenrasp in zakjes, allerlei aroma's, van alles.
‘Ze hebben daar ook aparte kant-en-klaar taartmixen en die zijn soms ook heel erg lekker. Zo hebben we laatst Spiegeleikuchen uit een pak gemaakt. Een gebakken kwarktaart met halve perziken, die dan de dooiers voorstellen. Kwarktaart die je moet bakken, dat vinden wij sowieso erg lekker.'

Koekjes
‘We maken ook weleens simpele dingen, zoals muffins met een kant-en-klaarmix. En mijn dochter maakt heerlijke koekjes. Daarvoor smelt je vier minimarsjes in een pannetje met een klein beetje boter. Je roert er 70 gram cornflakes door en maakt daarvan op een bakplaat kleine koekjes, met vormpjes of gewoon als bergjes. Dat laat je dan een uurtje in de koelkast opstijven. Het is zo gebeurd en erg lekker.
‘We houden allemaal van de zoetigheid en moeten wel op de lijn letten. Vandaar dat we deze dingen alleen in het weekend maken, anders groei je uit je vel.'

Witlof Goudriaan
Aan boord wordt vanalles gekookt. ‘Van oer-Hollands tot exotische gerechten. En als ik iets zie of hoor wat ik niet ken, ga ik het maken.'
Een favoriet recept is sinds jaar en dag Witlof Goudriaan. ‘Mijn zoon vroeg toen hij klein was een keer wat de achternaam van witlof is. Goudriaan, zeiden wij toen. Sindsdien is die naam erin gebleven voor dit recept. Je maakt voor 4 personen aardappelpuree, kookt voor 4 personen 6 schoongemaakte en gehalveerde witlofstronkjes 5 minuten, bakt een pond gehakt rul met gehaktkruiden en maakt kaassaus uit een pakje met een theelepel kerriepoeder erdoor. Dan doe je alles in een ingevette ovenschaal, eerst het witlof, dan het gehakt en dan de kaassaus, daarover gaat de puree met een laag geraspte belegen kaas erover. In de oven even goud laten kleuren en klaar.

‘De kok van het internaat vroeg eens om recepten en toen heeft hij Witlof Goudriaan klaargemaakt. De kinderen vonden het allemaal heerlijk, hoewel ze niet van witlof hielden.
‘Ik verwen de kinderen wel een beetje in het weekend. Zondagmorgen ontbijten we altijd heel uitgebreid, met vers geperst sinaasappelsap, een eitje, een croissantje. En ik vraag ze ook altijd waar ze trek in hebben. Als het in huis is, maak ik het klaar. We lusten eigenlijk alles en houden van lekker eten. Alleen mijn man en onze medewerker lusten geen spruitjes. Die maak ik dan in het weekend klaar met een andere groente erbij, want de kinderen en ik zijn er wel dol op.'

Reacties (12)

Bij mij gaat zo dadelijk \'witlof goudriaan\' in de oven. Ik had geen gehaktkruiden en kaassaus, maar heb een beetje geïmproviseerd. We zijn benieuwd.

Lilian

02-12-2010 op 16:51

ziet er heerlijk uit daar loopt bij mij het water in de mond heel veel bak plezier =)

kerstin

01-12-2010 op 14:12

We komen snel eens op de koffie!

Ingrid

30-11-2010 op 19:47

klinkt heerlijk Ester,leuk stukje, leuk die hartvorm gr jeanne

jeanne

30-11-2010 op 11:13

Mjammie, dat ziet er lekker uit! Moet toch in Duitsland m'n ogen beter de kost geven, merk ik!

Janet

30-11-2010 op 10:57

Ziet er overheerlijk uit Esther dat chocolade taartje. Daar heb je geen taarten workshop voor nodig :-)

Karin de Jong

29-11-2010 op 16:26

update: schuttevaer.nl is genomineerd voor culinaire site van het jaar

harm

28-11-2010 op 18:47

Leuk stukje Esther! Ik ga dat witlof-Goudriaan ook maar eens proberen hiero!

Marco

27-11-2010 op 02:31

Zussie, Je bent een superkok. Hoop er nog vaak van te mogen genieten. Leid je kids maar goed op, altijd handig en lekker.

Zussie

26-11-2010 op 21:28

Ik vind dat hartje met framboosjes wel erg lief hoor !!

Leo

26-11-2010 op 21:25

@Sonja Bakker: Hoor ik nu jaloezie?

Ikke

26-11-2010 op 17:29

Hoi Esther wat een leuk stukje zeg. Derk die begint er ook al over dat hij zo taarten boek wil hebben omdat het zo lekker klinkt allemaal. Enne die witlof goudriaan je komt er mooi op tijd mee moet zaterdag voor de familie groentes koken ivm etentje voor sinterklaas had al wat dingen maar was nog niet over de over pasta uit maar die laat ik nu weg en ga dan maar de witlof goudriaan proberen het klinkt verukkelijk..

Derk en Henriëtte

26-11-2010 op 10:18

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kun u zich hier registreren.

Nieuws per rubriek

Actueel » RSS
VOC-schepen konden iets waar... (11:59)
Schip vaart zich lek tegen... (11:16)
Kop-op-kop aanvaring in de mist bij... (22:17)
Reefer loopt op Zuidpier IJmuiden (16:54)
Aanvaring met veerboot op de... (14:40)
Cruise- en chartervaart » RSS
BBZ kiest voor kennisdeling (13:25)
Charterkantoren willen roer om (13:05)
Duitse traditionele vloot vreest... (15:40)
Traditionele Schepen Beurs vraagt... (11:25)
Muider Hardzeildagen 2016: Twee... (12:15)
Havens en vaarwegen » RSS
Amsterdammers willen brug over IJ... (13:20)
Flevoland schakelt sneller over op... (13:00)
Hollanders in Saimaa-gebied (16:20)
Wereld vol pieremachochels (15:50)
Boskalis voor baggerklus 120... (23:19)
Offshore » RSS
Massale sloop bevoorraders nodig... (11:45)
Pijpleidinginspectie met... (16:30)
Chinese seismic Hai Yang Shi You... (16:08)
Boormarkt zakt nog verder in (15:10)
Seven Cruzeiro naar Brazilië (14:39)
Scheepsbouw en reparatie » RSS
Poppen Zwartsluis levert beunschip... (13:30)
Natte voeten bij stapelloop Arklow... (13:25)
Nimbus wil Central Industry Group... (12:45)
HD-36 wordt verlengd (16:32)
Reddingsplan voor werf Flensburg (15:50)
Techniek » RSS
Bukh presenteert 13-litermotor (13:15)
Eerste zeeschip gebunkerd met LNG... (16:24)
Spits Essex wint innovatie-trofee... (11:30)
Zonder tros en bolder afmeren met... (13:10)
Maritieme sector speelt Champions... (15:45)
Telematica » RSS
Havenbedrijf faciliteert Wi-Fi in... (11:15)
Evaluatie AIS in de nautische... (15:35)
Sneller dataprotocol maakt laptops... (17:15)
Vanaf 1 mei verbaal voor niet... (14:40)
Dekatel overgenomen door Yes... (13:35)
Varend bestaan » RSS
Harde eis OM tegen Gyron Crew (13:45)
BLN-Schuttevaer-congres: Wie is aan... (13:35)
Flinter-schepen zonder proviand in... (13:20)
Autokraan tegen brug Mainz (13:15)
Internet overbrugt oceanen en houdt... (15:45)
Vervoermarkt » RSS
Binnenvaart kan vergroening niet... (13:40)
Binnenvaart verdeeld naar Tweede... (13:40)
Aan de Reis: Behoorlijk... (13:05)
Zeevrachtenmarkt: Vrachtprijzen... (13:00)
Aan de Reis: Veel werk op... (13:05)
Visserij » RSS
Visserij maakt zich op voor strijd... (13:30)
Parlevliet & Van der Plas trekt... (12:40)
UK-253 naar Stavoren (12:25)
LT-87 onder Nederlandse vlag (13:25)
Urkers kopen Duitse vlagkotter (14:25)
Zeevaart » RSS
Maersk Line koopt Hamburg Süd (13:35)
Politieonderzoek naar vermiste... (13:10)
Geruchten over verkoop Hamburg-Süd (13:10)
Gastanker zat fout in aanvaring met... (15:05)
Ter ere van God (16:30)







Product van de maand RSS

Vacatures

Nieuwsbrief ontvangen?

 

NieuwsbriefWilt u ook 2x per week op de hoogte worden gehouden van alle actualiteiten uit de maritieme sector?

Meldt u zich dan nu hier aan voor de gratis nieuwsbrief van Schuttevaer.nl!

Agenda meer (64)

6 december 2016 - Hotel Restaurant Oostergoo, Nieuwe Kade 1, 9001 AE Grou
KNVTS Noord: Rederij Doeksen
6 december 2016 - Den Haag, De Remise
Nationale Havenconferentie 2016
8 december 2016 - BOVAGhuis, Bunnik
VIV jaarvergadering