Valentijn naar museum

De KNRM heeft de strandreddingboot Valentijn na 26 jaar en 449 reddingacties uit dienst gesteld en overgedragen aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Daar is de boot op de kant getakeld.

Valentijn naar museum

Dankzij de inzet van Hans Sterkenburg, die recentelijk als directeur afscheid heeft genomen van het reddingmuseum, is de bijna 11 meter lange strandreddingboot op deze manier voor het nageslacht behouden gebleven. De Valentijn, tevens naamgever van een hele serie strandreddingboten, heeft in totaal 626 mensen gered. De reddingboot is in 1990 in gebruik genomen. Omdat er bij de eerstvolgende werfbeurt nogal wat vernieuwd had moeten worden, besloot de KNRM haar te vervangen. In plaats van het vaartuig te verkopen is het nu, ontdaan van motoren en andere bruikbare onderdelen, als blikvanger op het plein naast het reddingmuseum opgesteld. De Valentijn telde vier bemanningsleden en kon een snelheid van 34 knopen halen. Vaartuigen van dit type werden bij KNRM-stations langs de Noordzee geplaatst waar geen haven voorhanden was. Zij werden vanaf het strand gelanceerd. Daarnaast werden er ook Valentijns ingezet op de Waddenzee en het IJsselmeer. (PAS)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer