Happy Sky levert Eemhaven-kranen af in Spanje (video)

BigLift Shipping’s Happy Sky heeft donderdag 29 september twee STS containerkranen gelost in Vigo (Spanje) waar zij op de Termavi container terminal een nieuw leven tegemoet gaan. De kranen hebben tot vorig jaar dienst gedaan op de toenmalige Home terminal van containeroverslagbedrijf ECT en zijn nu eigendom van de Davila Group.

Happy Sky levert Eemhaven-kranen af in Spanje

Aan het transport is een intensief traject van voorbereiding voorafgegaan door engineers van zowel BigLift als opdrachtgever Altius S.A. Specifieke uitdagingen in dit project waren de bijzondere afmetingen en het gewicht van de lading. De kranen zijn meer dan 60 meter hoog, 86 meter breed en 15,25 m lang (tussen de rails). Tijdens het transport staken ze in totaal 62 meter uit – 40 meter aan bakboord en 18 meter aan stuurboord. Per stuk wegen de kranen ruim 800 ton.

Versterking

Om de kranen te beschermen tegen de omstandigheden waaraan zij tijdens het zeetransport worden blootgesteld zijn ze op diverse plaatsen versterkt met stalen pijpen die op diverse punten op de kranen zijn gelast. Deze constructie weegt nog eens 80 ton per kraan.

Omdat het zwaartepunt van de kranen hoog ligt, waren voor de operatie scheepskranen met een hoge hijshoogte vereist. Happy Sky beschikt over twee 900 mt Huisman Heavy Lift Mast Cranes met extreme hijscapaciteiten. Net als de rest van de BigLift vloot zijn bij laad- en losoperaties geen stabiliteitspontons vereist. Deze eigenschappen maken de Happy Sky geknipt voor deze operatie.

Om de krachten over het dek te verspreiden en de lading goed te kunnen positioneren zijn op het dek loadspreaders aangebracht. De kraan is op speciaal aangelegde rails aan dek gezet en is over deze rails naar achteren geplaatst. De tweede kraan is bij het laden direct in de juiste positie aan dek geplaatst. Beide kranen zijn voorafgaand aan het zeetransport zorgvuldig ge-zeevast met weer een constructie van stalen buizen. (DvdM)