EU accepteert strengere prijsregels lijnvaart

Containerrederijen moeten vanaf 7 december dit jaar stoppen met de huidige manier van publiceren van prijsverhogingen in de lijnvaart, de zogenoemde General Rate Increases (GRI’s). Ondanks strengere regels, reageren verladers teleurgesteld.

EU accepteert strengere prijsregels lijnvaart

De rederijen maakten de GRI’s drie tot vijf weken voor de invoeringsdatum bekend. Daarbij viel op dat ze allemaal op hetzelfde moment dezelfde prijsverhoging bekendmaakten. Meestal ging het om honderden dollars per teu. De Europese Commissie verdacht de reders dan ook van prijsafspraken, wat in strijd is met de Europese mededingingsregels. De Commissie begon hiernaar al in 2013 een onderzoek en de uitkomsten namen de verdenking niet weg. Om aan de wensen van de Commissie tegemoet te komen, kwamen de rederijen begin dit jaar met toezeggingen. De Commissie accepteerde die vorige week en besloot verder onderzoek te stoppen. De nieuwe afspraken gelden voor drie jaar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer