Kotter SB-14 vergaat in Oostzee

De Duitse kotter SB-14 Condor uit Burgstaaken is zaterdag 6 februari vergaan in de Oostzee. Collega-vissers sloegen alarm toen de SB-14 tegen de verwachting in niet in de haven terugkeerde van een visreis.

Er kwam een grote zoekactie op gang, waaraan reddingboten uit Duitsland en Denemarken, schepen van de waterpolitie en helikopters uit Duitsland en Denemarken deelnamen. Op ruim drie mijl ten oosten van het Duitse eiland Fehmarn troffen de reddingswerkers uiteindelijk wrakstukken aan van de vermiste kotter. Ook de 52-jarige schipper en een 45-jarig bemanningslid werden gevonden, maar bleken te zijn overleden. Hun overschotten werden geborgen.

De autoriteiten tasten in het duister over de oorzaak van de ramp. De weersomstandigheden waren goed. Er werd geen noodoproep ontvangen en ook de Epirb zond geen signaal uit. De SB-14 was een kotter van ruim 16 meter lang uit 1943, die voornamelijk in de Oostzee haar visgebied had. Ondanks haar leeftijd was het schip goed onderhouden en door de jaren heen een paar keer verbouwd. (BP)