Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 53.000 euro op

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, vangst 2015, is woensdagmiddag 17 juni voor 53.000 euro geveild. Visgilde, een collectief van visdetaillisten, bracht het laatste bod uit en wist daarmee het vaatje te bemachtigen. De opbrengst komt ten goede aan het Nationaal Ouderenfonds. Inmiddels is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 53.000 euro op

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert een groot aantal stranduitjes voor eenzame ouderen. Eén zo’n uitje kost 40 euro per persoon, dus met de opbrengst van het vaatje haring kan aan maar liefst 1325 extra ouderen een prachtig dagje uit naar zee worden aangeboden. En natuurlijk wordt er aan het strand een harinkje gegeten.

De gelegenheidssamenwerking tussen het Nederlands Visbureau als organisator van de jaarlijkse veiling en het Nationaal Ouderenfonds komt voort uit de verbinding tussen ‘oud en jong’. Terwijl het goede doel voor de ouderen veel jonge vrijwilligers mocht verwelkomen na een recente televisieserie, wenst het Nederlands Visbureau de traditie van het haring eten van de oudere generatie over te brengen naar jongeren.

Goed vet en lekker mals

Voorafgaand aan de veiling werd de haring beoordeeld door een panel van deskundigen. ‘Nadat de startdatum eerder een week moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals’, aldus Peter Koelewijn, voorzitter van het panel.
Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen eten jaarlijks ongeveer 14 miljoen haringen. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar Duitsland, waar de haring als Holländischer Matjes zeer populair is.

De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en Kalvag als ook het Deense plaatsje Skagen, waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Een klein gedeelte komt uit Schotland.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 53.000 euro op | Schuttevaer.nl

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 53.000 euro op

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, vangst 2015, is woensdagmiddag 17 juni voor 53.000 euro geveild. Visgilde, een collectief van visdetaillisten, bracht het laatste bod uit en wist daarmee het vaatje te bemachtigen. De opbrengst komt ten goede aan het Nationaal Ouderenfonds. Inmiddels is de Hollandse Nieuwe overal in het land te koop.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 53.000 euro op

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert een groot aantal stranduitjes voor eenzame ouderen. Eén zo’n uitje kost 40 euro per persoon, dus met de opbrengst van het vaatje haring kan aan maar liefst 1325 extra ouderen een prachtig dagje uit naar zee worden aangeboden. En natuurlijk wordt er aan het strand een harinkje gegeten.

De gelegenheidssamenwerking tussen het Nederlands Visbureau als organisator van de jaarlijkse veiling en het Nationaal Ouderenfonds komt voort uit de verbinding tussen ‘oud en jong’. Terwijl het goede doel voor de ouderen veel jonge vrijwilligers mocht verwelkomen na een recente televisieserie, wenst het Nederlands Visbureau de traditie van het haring eten van de oudere generatie over te brengen naar jongeren.

Goed vet en lekker mals

Voorafgaand aan de veiling werd de haring beoordeeld door een panel van deskundigen. ‘Nadat de startdatum eerder een week moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals’, aldus Peter Koelewijn, voorzitter van het panel.
Voor de verwerking van haring tot maatje moet de haring goed vet zijn en op traditionele wijze gekaakt en gepekeld. Het rijpingsproces resulteert in de echte nieuwe haring. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot maatje. Dat zijn 180 miljoen haringen. Daarvan worden er 76 miljoen in Nederland gegeten en de Belgen eten jaarlijks ongeveer 14 miljoen haringen. Maar liefst 90 miljoen stuks per jaar vinden hun weg naar Duitsland, waar de haring als Holländischer Matjes zeer populair is.

De vangst en verwerking vindt voor het grootste deel in Scandinavië plaats, voornamelijk in het Noorse Egersund en Kalvag als ook het Deense plaatsje Skagen, waarbij de ene helft uit Noorwegen komt en de andere helft in Denemarken wordt aangeland en verwerkt. Een klein gedeelte komt uit Schotland.