Zeevrachtenmarkt: Russisch graan

Vervoer van graan vanuit Rusland en Oekraïne naar vooral Azië kan een opsteker worden voor de handysizers en supramaxen. Volgens analisten zou de export vanuit de Zwarte Zee 6 tot 7 miljoen ton kunnen bedragen. Voor de capesizers verbeterde de markt. De charterhuren stegen tot iets boven $ 7000 per dag, een week eerder lagen de huren rond $ 4500 per dag. Een flinke stijging in procenten, maar nog steeds onder de operationele kosten van rond $ 10.000 per dag.

De stijging werd onder meer veroorzaakt door meer ladingen op de Atlantische routes. Of de verbetering stand houdt is twijfelachtig. Wel begint het grote aantal capesizers dat dit jaar al naar de slopers gingen enig effect te krijgen. Analisten verwachten dat het aantal dit jaar wel tot 100 kan oplopen. In de eerste vier maanden van dit jaar gingen er al bijna 60, meestal gebouwd in de jaren ’90. Ze brengen bij de slopers tegen $ 8 miljoen op.
Er is ook al een flink aantal capesizers en vloc’s (very large ore carriers) opgelegd, maar de reders zijn terughoudend met het verstrekken van informatie. De charterhuren voor de panamaxen en supramaxen bleven in de meeste gevallen dik onder $ 10.000 per dag.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer