Gekoppelde Kempenaars op Zuid-Willemsvaart

Met de aankomst van twee gekoppelde Kempenaars in de Beatrixhaven in Eindhoven hebben Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant zaterdag 20 april succesvol een proefvaart door de Zuid-Willemsvaart afgerond.

Gekoppelde Kempenaars op Zuid-Willemsvaart
  • In 2015 met 900 ton over kanaal en later 1400 ton
  • Betere afmeervoorzieningen en twee bochtverruimingen

Door Marja de Vet

De proefvaart over het kanaal tussen Veghel en Eindhoven was bedoeld om te testen of de geplande wijzigingen aan het kanaal voldoende zijn om in 2015 gekoppelde schepen door het kanaal te laten varen. Eindhoven is nu bereikbaar voor schepen van 400 tot 600 ton, afhankelijk van de diepgang van het schip. Het Beatrixkanaal, vanaf het Wilhelminakanaal in Best, en de Beatrixhaven worden begin 2015 bereikbaar voor gekoppelde schepen van 800 tot 900 ton en in de toekomst zelfs tot 1400 ton. Aan de Beatrixhaven ligt een aantal bedrijven, zoals HKS Metals, Mebin, Brameco-Zon en Beamix, die allemaal van vervoer over water gebruik maken.

Voor de toekomst

Om als duwcombinatie van twee motorschepen door de Brabantse kanalen te kunnen varen, wordt onder meer de Zuid-Willemsvaart dit jaar en volgend jaar op een aantal locaties aangepast. ‘We gaan twee bochten verruimen, zodat de langere eenheden er eenvoudiger doorheen kunnen’, zegt Jannita Robberse, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland. ‘Verder worden de afmeervoorzieningen bij bruggen en sluizen op deze vaart afgestemd op de verbanden en op diverse plaatsen wordt de damwand verstevigd. In 2015 zijn al deze maatregelen uitgevoerd en kunnen grotere schepen gaan varen. Met deze proefvaart hebben we onderzocht of de geplande maatregelen voldoende zijn en dat is het geval. De Zuid-Willemsvaart is straks weer helemaal klaar voor de toekomst.’

Lees het hele artikel in Weekblad Schuttevaer (nr. 18, 1 mei 2013). Behalve in de papieren krant is het online te lezen in de Schuttevaer e-paper, de elektronische krant die gratis toegankelijk is voor abonnees. Niet-abonnees kunnen tegen betaling toegang verkrijgen. Neem nu een proefabonnement.

Gekoppelde Kempenaars op Zuid-Willemsvaart | Schuttevaer.nl WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.