Nieuwe ‘Young Maritime Representatives’ gekozen

Aan boord van Zr Ms Johan de Witt zijn vrijdagmorgen 4 september drie nieuwe jongerenambassadeurs verkozen, die het komende studiejaar de maritieme sector gaan vertegenwoordigen. Tijdens een korte plechtigheid werd bekend dat Sophie ten Zeldam, Bart van Kessel en Dominique Smits deze rol krijgen.

Nieuwe ‘Young Maritime Representatives' gekozen

Meteen na de verkiezing verrichtten de kersverse Young Maritime Representatives (YMR) de openingshandeling voor het publiek van de Wereldhavendagen. Hiermee werd het evenement formeel geopend.

Maritieme opleiding

De drie YMR’s studeren ieder aan een maritieme opleiding. Sophie ten Zeldam is Luitenant ter zee der derde klasse bij de Koninklijke Marine. Zij zit in het afrondende vijfde jaar aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Bart van Kessel volgt de verkorte HBO-opleiding tot Maritiem Officier aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Daarvoor rondde hij de opleiding af tot Maritiem Officier op MBO- niveau. Dominique Smits zit in het laatste bachelor-jaar Maritieme Techniek aan de Technische Universiteit in Delft.

Het is voor het derde jaar dat de maritieme wereld wordt vertegenwoordigd door jongerenambassadeurs. In deze sector is nog een ruim aanbod van opleidingen en banen. Werken in deze maritieme sector vergt een bijzondere combinatie van mentaliteit en vakmanschap. Avontuurlijk, zelfstandig, no-nonsense en lef. Om dat gevoel over te brengen, gaan deze jongerenambassadeurs op pad. Zij gaan daarbij op zoek naar jongeren, man én vrouw, die een duurzame carrière willen starten binnen de maritieme wereld.

Meevaren

De nieuwe Young Martime Representatives werden gekozen uit een totaal van tien kandidaten. Ze zijn woensdag met het marineschip Zr Ms Zeeland meegevaren van Den Helder naar Rotterdam, waar het schip speciaal voor de Wereldhavendagen in Rotterdam ligt afgemeerd.

De kandidaat Young Maritime Representatives werden ‘s morgens in de marinehaven van Den Helder ontvangen. Ze kregen al varende, onder begeleiding van de aftredende Young Maritime Representative (YMR) Guus van Fulpen, uitleg over de inhoud van het jongerenambassadeurschap voor de maritieme sector. Vervolgens kregen ze rondleidingen aan boord en praatten met de bemanning over het varende leven, militaire oefeningen en counterdrugsoperaties waaraan het schip heeft deelgenomen.

De komende dagen zijn alle kandidaten, en de nieuwe YMR’s, te ontmoeten op de Wereldhavendagen. Zij zijn daar bij toerbeurt aanwezig in de tent van Nederland Maritiem Land (NML). Daar kunnen kinderen miniatuur zonneboten bouwen en wordt voorlichting gegeven over maritieme opleidingen. De NML-tent is te vinden op het Koninginnehoofd.

De YMR-verkiezing, is een initiatief van netwerkorganisatie Nederland Maritiem Land.

Dit zijn de Young Maritime Representatives

Op vrijdag 4 september zijn drie nieuwe jongerenambassadeurs voor het studiejaar 2015/2016 bekend gemaakt. In het komende jaar vertegenwoordigen Sophie, Bart en Dominique de maritieme sector tijdens de grotere evenementen, beurzen en andere bijeenkomsten. Lees hieronder wie ze zijn, en waarom ze het zo belangrijk vinden om jongerenambassadeur te zijn.

Sophie ten Zeldam
5e jaar Koninklijk Instituut voor de Marine

Sophie ten Zeldam is Luitenant ter zee der derde klasse bij de Koninklijke Marine. Zij zit in het afrondende vijfde jaar aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Sophie begon daar in de opleiding tot Officier van de Zeedienst. Tijdens haar studie heeft ze echter gewisseld van studierichting. Nu staat ze aan de start van een varende carrière als Officier van de Technische Dienst.

‘Gelukkig werken steeds meer vrouwen bij de Koninklijke Marine, maar dat zijn er nog lang niet genoeg. Met name in de technische beroepen is dat nog veel te weinig. Ik hoop dat ik als YMR ervoor kan zorgdragen dat meer vrouwen in technische maritieme beroepen terecht komen. Ook bij de marine.’

Bart van Kessel
Tweede jaar HBO Maritiem Officier

Bart van Kessel volgt de verkorte HBO-opleiding tot Maritiem Officier aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. Daarvoor rondde hij al de opleiding af tot Maritiem Officier op MBO-niveau. Tijdens die studie heeft hij al de nodige praktijkstages gevaren.

‘In mijn rol als YMR heb ik de ultieme kans om mijn enthousiasme over de maritieme wereld over te brengen. In de laatste vijf jaar dat ik zeevaart studeer mis ik bij veel studenten, of mensen die overwegen de studie te kiezen, een stuk gedrevenheid en enthousiasme . Naar mijn mening is dit nergens voor nodig. Ondanks dat ik in totaal nog maar één jaar heb gevaren, ben ik ontzettend enthousiast over alles wat er gaande is in de maritieme sector.’

Dominique Smit
Bachelor Technische Universiteit Delft Maritieme Techniek

Dominique Smit zit in zijn laatste Bachelor-jaar Maritieme Techniek aan de Technische Universiteit in Delft. Eerder bracht hij via zijn studievereniging William Froude medestudenten in aanraking met de Maritieme Wereld. De vereniging is een onmisbare schakel tussen de Technische Universiteit en de beroepspraktijk.

‘Ik hoop dat ik ook in mijn rol als YMR een stap verder kan komen in het onderhouden van contacten en opdoen van ervaring. Ik hou ervan om deze ervaringen te delen met anderen en daarmee mensen te enthousiasmeren voor de maritieme wereld. Ik hoop dat ik de kans krijg om mijn enthousiasme en kennis aan zoveel mogelijk andere jongeren over te brengen.’