Binnenvaarders toeren door Zuid-Frankrijk

De 54 reizigers van Vereniging ‘De Binnenvaart’ kwamen vrijdag 15 augustus enthousiast terug van hun tweeweekse reis door Zuid-Frankrijk. De maritieme studiereis was minder ver van huis dan de voorgaande 10, maar dat viel volgens reisleider Jos Hubens in goede aarde.

Binnenvaarders toeren door Zuid-Frankrijk

De 11de maritieme studiereis van 30 juli tot en met 15 augustus was al vroeg volgeboekt. Er was een wachtlijst, vertelt Hubens. Voor veel binnenvaarders is het zuiden van Frankrijk een onbekend vaargebied. Mede-organisator Chris van Eijmeren had de reis op de gebruikelijke wijze in een reisboek uitgebreid gedocumenteerd. Reisgids Alice Teekman, schippersdochter en Frankrijk-kenner, voegde daar nog veel plaatselijke kennis aan toe.

De reis begon in Bordeaux met een cruise op de Gironde en de Garonne langs veel werelderfgoederen. In een Franse touringcar werden uitstapjes gemaakt naar onder meer het scheepvaartmuseum in Bergerac, het hellend vlak van Montech en de vele kunstwerken van het Canal du Midi. Bij Sète was de verbinding tussen Atlantische Oceaan en Middellandse Zee volledig bereisd. De groep maakte vervolgens een rondvaart door de haven van Marseille en bezocht er het scheepvaartmuseum alvorens in te schepen voor de tweede cruise over de Rhône en de Saône met als eindbestemming Chalon sur Saône.

Op de najaarsbijeenkomst van Vereniging ‘De Binnenvaart’, zaterdag 11 oktober in het STC in Rotterdam, wordt in een presentatie van Chris van Eijmeren uitgebreid stilgestaan bij de reis en de geschiedenis van het Canal du Midi en het Canal du Rhône-Sète. Daar worden ook meer bijzonderheden bekendgemaakt van de 12de maritieme studiereis in 2015 naar Canada.