Kabellegcontract voor VBMS

VBMS, het samenwerkingsverband van VolkerWessels en Boskalis, heeft een kabellegcontract verworven voor de Arkona Offshore Wind Farm in de Oostzee.

De opdracht voor VBMS is afkomstig van E.ON die samen met Statoil in totaal circa 1,2 miljard euro investeert in de aanleg van het windpark in het Duitse deel van de Oostzee. Het telt straks 60 windturbines, elk met een vermogen van 6 MW en een rotordiameter van 154 meter. De turbines komen ongeveer 35 kilometer uit de kust te staan. De waterdiepte ter plaatse bedraagt circa 30 meter. VBMS heeft opdracht gekregen in het windpark in totaal 65 kabels te leggen, in te graven en te testen. Dit werk moet pas in 2018 plaatshebben, maar dit jaar begint het samenwerkingsverband al met de voorbereidingen, waaronder het uitstippelen van de kabelroutes en zeebodemonderzoek.

In 2018 worden ook de 60 windturbines in zee geïnstalleerd. Dit werk heeft E.ON uitbesteed bij de Deense aannemer A2Sea, die hiervoor het hefschip Sea Challenger gaat inzetten. Het park moet in 2019 in bedrijf worden gesteld en 400.000 Duitse huishoudens van stroom voorzien.

Voor VBMS is het de derde keer dat het bedrijf een opdracht voor E.ON in de windenergiesector uitvoert. In 2013 zijn voor de kust van Engeland al de kabels in de Engelse Humber Gateway Offshore Wind Farm gelegd en dit jaar wordt de exportkabel van de Rampion Offshore Wind Farm naar de vaste wal getrokken. Bijzonder is verder dat VolkerWessels en Boskalis in het Duitse deel van de Oostzee ook bezig zijn met de installatie van de fundatiepalen en jackets voor 70 windturbines van elk 5 MW voor de Wikinger Offshore Wind Farm. Dit windpark ligt eveneens 35 kilometer uit de kust in 40 meter diep water. Hiervoor worden de zware-ladingponton Giant 7 en de bok Taklift 4 ingezet. De aanleg van dit park vergt een investering van 1,4 miljard euro. (PAS)