Transocean stelt bouw booreilanden voorlopig uit

Opnieuw heeft Transocean, één van de grootste boormaatschappijen ter wereld, een belangrijke maatregel genomen om iets aan de overcapaciteit op de boormarkt te doen. Na eerder een sloopprogramma te hebben geïntroduceerd, is nu besloten het nieuwbouwprogramma aanzienlijk te vertragen.

De jongste maatregel betreft uitstel van de bouw en oplevering van vijf grote zelfheffende booreilanden van de Super B Bigfoot-klasse. Transocean sloot vorig jaar november met de Keppel FELS-werf in Singapore een bouwcontract voor dit vijftal. Ook nam Transocean opties voor nog eens vijf van deze eilanden. Afgesproken werd dat de eerste serie van vijf jackups zou worden opgeleverd vanaf het eerste kwartaal van 2016 tot aan het derde kwartaal van 2017. In februari dit jaar is tussen beide partijen opnieuw onderhandeld over de oplevering, of eigenlijk het uitstellen hiervan. Afgesproken is nu dat het vijftal pas in 2020 wordt opgeleverd, met tussenpozen van twee tot drie maanden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer