Doorvaart Merwedebrug deels gestremd

De noordelijke boog van de Merwedebrug bij Gorinchem is vanaf vrijdag 21 oktober voorlopig gestremd voor de scheepvaart. Er is extra betonning gelegd, er geldt een oploopverbod tussen kmr 955 en 959 en Rijkswaterstaat zet 24 uur per dag scheepvaartbegeleiding in.

Doorvaart Merwedebrug deels gestremd

Na het signaleren van haarscheurtjes in de brugconstructie heeft Rijkswaterstaat besloten tot een versnelde aanpak van de Merwedebrug. Afsluiting van de brug voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton zorgt voor veel hinder van het wegverkeer. In december moeten de herstelwerkzaamheden gereed zijn.

Het scheepvaartverkeer ondervindt volgens een woordvoerder nauwelijks hinder bij de Merwedebrug. Rijkswaterstaat voert de werkzaamheden zo uit dat de scheepvaart altijd onbelemmerd gebruik kan maken van één van de doorvaartopeningen. De doorvaartopeningen hebben elk een breedte van 155 m. Daarnaast heeft de brug een basculedeel (een beweegbare deel). Aan dit deel hoeven geen werkzaamheden worden uitgevoerd.

Rijkwaterstaat heeft op 20 oktober een bericht aan de scheepvaart (BAS) uitgegeven waardoor de scheepvaart op de hoogte is van de situatie. Vrijdagmorgen is extra betonning in de rivier gelegd om de vaarroute aan te geven en Rijkswaterstaat zet 24 uur per dag scheepvaartbegeleiding in.
De scheepvaart dient rekening te houden met klein oponthoud en hinderlijke waterbeweging dient voorkomen te worden. Vanwege de bijzondere omstandigheden wordt het bedienregime van de basculebrug aangepast en komen de drie vaste brugopeningstijden tijdelijk te vervallen. Een verzoek voor brugbediening overdag dient 3 uur van tevoren te worden gemeld bij de verkeerspost Dordrecht, telefoon 0800-023 62 00.