ECT-jubileumschilderij voor Maritiem Museum

Het schilderij ‘Over een andere boeg gooien’ van John Wouda is door containeroverslagbedrijf ECT geschonken aan het Maritiem Museum Rotterdam. Het 50-jarige ECT herbevestigt hiermee haar binding met de stad Rotterdam, waarin het al een halve eeuw gezichtsbepalend is in de containeroverslag. Het schilderij symboliseert de start daarvan.

ECT-jubileumschilderij voor Maritiem Museum

De Rotterdamse kunstenaar John Wouda schilderde ‘Over een andere boeg gooien’ in 1989 in opdracht van ECT. De vraag aan hem was een beeld te schetsen van de beginjaren van het bedrijf. Wouda koos daarop voor de aankomst van het allereerste schip – de Atlantic Span – op 31 augustus 1967 bij de toen nieuw geopende ECT-terminal in de Eemhaven.

‘Dedicated’

Het schilderij toont deze nieuwe terminal, de eerste ‘dedicated’ containerterminal ter wereld, gezien vanaf de reling van het schip. Het bijzondere is dat Wouda geen foto heeft nageschilderd, maar op basis van plattegronden, foto’s van het lossen van het schip en eigen waarnemingen ter plekke, een denkbeeldige situatie heeft gecreëerd.

Met de titel van het schilderij maakte Wouda bovendien duidelijk dat, met de start van ECT, de overslag in Rotterdam destijds letterlijk en figuurlijk over een andere boeg werd gegooid. Het containervervoer heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zowel de wereld als Rotterdam een geheel ander aanzien gegeven.

‘Over een andere boeg gooien’ heeft sinds 1989 de directiekamers van ECT gesierd. Door het schilderij nu aan het Maritiem Museum te schenken, blijven ECT en de stad Rotterdam ook in de toekomst nauw met elkaar verbonden.

‘ECT en Rotterdam waren, zijn én blijven samen gezichtsbepalend in de wereldwijde containeroverslag’, zei directeur Leo Ruijs van ECT bij de overhandiging van het schilderij. Robert Anraad van het Maritiem Museum noemde het ‘een sterk symbool waarmee het Maritiem Museum Rotterdam het verhaal van de vestiging van ECT en de opkomst van de containerhandel aan haar bezoekers kan vertellen’. (DvdM)

 

ECT-jubileumschilderij voor Maritiem Museum | Schuttevaer.nl WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.