Omzet Havenbedrijf Rotterdam stijgt, winst daalt

Havenbedrijf Rotterdam zag vorig jaar de omzet stijgen met 3,1% naar 660 miljoen euro. De winst nam 4,9% af naar 215 miljoen euro door hogere rentelasten en afschrijvingen. Door het gereedkomen van Maasvlakte 2 verminderde het investeringsniveau met 27,9% naar 189 miljoen euro. Aan de aandeelhouders (gemeente Rotterdam 70% en de Staat 30%) wordt 89,2 miljoen euro dividend uitbetaald.

Financieel directeur Paul Smits maakte de resultaten van het Havenbedrijf donderdag 5 maart bekend. In een toelichting zei hij: ‘Dat onze winst daalt is niet onverwacht. Door de omvangrijke investeringen in de afgelopen jaren zijn onze langlopende schulden opgelopen tot 1,3 miljard euro. Dat betekent dat onze rentelasten ook flink toenemen.’

Daar bovenop leidde de vervroegde aflossing van een langlopende schuld van 45 miljoen euro volgens Smits tot betaling van een afkooprente. Door de ingebruikname van Maasvlakte 2 stegen de afschrijvingen met 7 miljoen euro. Tegelijkertijd stegen de inkomsten maar beperkt, zodat de winst is gedaald. ‘Onze winst gebruiken we om dividend uit te keren, onze schulden te verminderen, maar vooral om te investeren in de haven’, zei Smits.

Zeehavengeld

De twee belangrijkste inkomstenbronnen van het Havenbedrijf zijn de verhuur van terreinen en het zeehavengeld dat schepen betalen bij een bezoek aan de haven. De inkomsten uit de verhuur van terreinen stegen met 16,0 miljoen (+5,0%) tot 337,5 miljoen euro. Oorzaken hiervoor zijn de uitgifte van verschillende nieuwe terreinen, het doorberekenen aan individuele klanten van voor hen aangelegde infrastructuur in de vierkante meter prijs, indexering van contracten en verlenging van contracten tegen herziende prijzen.

De havengelden hielden gelijke tred met de ontwikkeling van de overslag gemeten in tonnen (+1,0%) en stegen met 3,6 miljoen (+1,2%) tot 306,2 miljoen euro. In totaal namen de bedrijfsopbrengsten toe met 19,9 miljoen (+3,1%) tot 659,8 miljoen euro.

De operationele kosten stegen met 2,4 miljoen euro (+1,9%), vooral door extra beheerskosten voor Maasvlakte 2. Ten opzichte van 2013 is Maasvlakte 2 na ingebruikname nu volledig in beheer. De personeelslasten daalden 0,9% tot 103,4 miljoen euro. Het resultaat uit deelnemingen bedroeg 5,7 miljoen euro, bijna 40% minder dan het jaar ervoor. Dit komt vooral door de voorbereidingskosten voor de ontwikkeling van een haven in Brazilië. De deelneming in de haven van Sohar (Oman) is nog steeds succesvol.

Investeringen

Het Havenbedrijf investeerde in 2014 189,4 miljoen euro, in 2013 nog 262,9 miljoen. Het lagere investeringsniveau wordt veroorzaakt door het afronden van de eerste fase van Maasvlakte 2. Het Havenbedrijf zet zich in om zo’n groot mogelijk deel van haar inkomsten opnieuw te investeren in de haven. Daarbij gaat het vooral om investeringen ten behoeve van de huidige klanten en sectoren, maar het Havenbedrijf stuurt ook op verbreding van de activiteiten in de haven en op innovatie.

In 2014 investeerde het Havenbedrijf onder andere in herontwikkeling van het RDM-gebied voor verschillende klanten, palen voor boord-boordoverslag op Maasvlakte 2, verbreding van de Amazonehaven, verbetering van de nautische bereikbaarheid van de Botlek en het nieuwe viaduct ter hoogte van ECT en APMT op de Maasvlakte.

Dividend

In lijn met langlopende afspraken keert het Havenbedrijf aan de aandeelhouders, de gemeente Rotterdam (70%) en de Staat (30%), over 2014 89,2 miljoen euro (+2,1%) als dividend uit. De gemeente ontvangt 63,2 miljoen, de Staat 26,0 miljoen. Over 2013 keerde het Havenbedrijf 87,4 miljoen euro dividend uit.