Aboutaleb opent vernieuwd HCC: schermen kleiner

Het vernieuwde Haven Coördinatie Centrum (HCC) in het World Port Center van het Havenbedrijf Rotterdam is vrijdagmorgen 21 november door burgemeester Ahmed Aboutaleb officieel geopend. Eerder werden de Verkeerscentrale Rotterdam (2010) en Verkeerscentrale Hoek van Holland (2013) grondig gemoderniseerd.

Aboutaleb opent vernieuwd HCC: schermen kleiner

Met de oplevering van het HCC is de divisie Havenmeester van het Havenbedrijf – verantwoordelijk voor de veiligheid en orde op het water – weer helemaal klaar voor de toekomst en toonaangevend voor andere havens over de gehele wereld. Het HCC is de werkplek van de coördinatoren van verkeer en inspectie in de hele Rotterdamse haven. Zij voeren namens de havenmeester het toelatingsbeleid uit. De havenmeester is verantwoordelijk voor de veiligheid en orde op het water.

Op het HCC werken de medewerkers aan de toelating, planning en meldingen van scheepswerkzaamheden. Tevens coördineert men de watergerelateerde crisisbeheersing in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Ook de loodsdienstleiding werkt vanuit het HCC. Voorheen was er een grote videowand, nu allemaal werkplekschermen.

Havengebied

Het havengebied van Rotterdam bestrijkt een gebied van 100 kilometer; vanaf het begin van de Eurogeul, 57 kilometer voor de kust, tot en met de Van Brienenoordbrug. Daarin arriveren jaarlijks bijna 30.000 zeeschepen en 100.000 binnenvaartschepen. Die zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 800.000 scheepvaartbewegingen. Havenbedrijf Rotterdam is verantwoordelijk voor de veiligheid en orde in de haven.