Crisis zorgt voor meer behoefte aan ligplaatsen

Koninklijke Schuttevaer gaat Rijkswaterstaat vragen plaatsen aan te wijzen waar grote hoeveelheden schepen havengeldvrij gedurende langere tijd kunnen liggen.

Meer behoefte aan ligplaatsen door crisis

Schuttevaer denkt daarbij aan het aanwijzen en provisorisch inrichten van grindgaten en ongebruikte kaden voor de binnenvaart. Schuttevaer overweegt Rijkswaterstaat, op die plaatsen waar dit kan, te vragen het beleid soepeler te hanteren bij het handhaven van de 3 x 24 uurs ligplaatsen. Hierbij moet ook rekening worden gehouden worden met een verdeling tussen ligplaatsen voor doorgaande vaart en ligplaatsen die voor langere tijd kunnen worden gebruikt. Daarnaast zou op die plaatsen waar dat mogelijk is, een uitzondering voor het weekend gemaakt kunnen worden.
Als laatste maatregel gaat Schuttevaer via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een beroep doen op de coulance met betrekking tot het havengeld. Hierbij wordt gedacht aan een reductie van havengeld wanneer langere tijd noodgedwongen ligplaats moet worden genomen en andere, openbare havens en kaden, geen ruimte meer bieden. (EvH)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer