Clipper Race-vloot in Den Helder

De 12 supersnelle oceaanracers die deelnemen aan de Clipper Round the World Yacht Race 2015-2016 hebben een stop in Den Helder gemaakt.

Clipper Race-vloot in Den Helder

De vloot was afkomstig uit Londonderry. In totaal varen de boten 14 races, waarbij 40.000 mijl wordt afgelegd en alle continenten worden aangedaan. Op 30 augustus 2015 vertrok de vloot vanuit Londen richting Rio de Janeiro. Hierna werd geracet naar Kaapstad in Zuid-Afrika, Albany in West-Australië, Hobart op Tasmanië en Sydney en Queensland in Oost-Australië. De steden die verder nog werden aangedaan, waren Da Nang in Vietnam, Qingdao in China en Seattle in de Verenigde Staten. Vervolgens ging het via het Panamakanaal richting New York en van daaruit naar Londonderry. Aansluitend stond nog een korte tocht naar Den Helder op het programma. Van daaruit zijn de racers begonnen aan hun laatste etappe naar Londen, waar de boten in het St. Katharine Dock afmeren. In Den Helder hebben de boten afgemeerd gelegen in het Natte Dok op het Willemsoordcomplex. Op deze voormalige marinewerf zijn de opvarenden van de 23 meter lange en 5,60 meter brede clippers dagenlang feestelijk onthaald. De clippers hebben een 29 meter hoge mast en kunnen 621 vierkante meter zeil voeren, waarmee een snelheid van 35 knopen kan worden gehaald. (PAS)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer