EU wil kust- en zeetoerisme bevorderen

De Europese Commissie wil met een aantal nieuwe initiatieven het kust- en zeetoerisme in Europa ondersteunen. Het betreft strand-, zee- en cruise- of boottoerisme, die van groot belang zijn voor de economie van veel kustgebieden en eilanden in Europa.

In deze sector zijn bijna 3,2 miljoen mensen actief met een totale bruto toegevoegde waarde van 183 miljard euro voor de economie van de EU.
Ondanks het potentieel dat deze sector bezit, is deze sterk seizoensafhankelijk, is er een gebrek aan innovatie en zijn er moeilijkheden om financieringen te verkrijgen. Volgens Eurocommissaris Maria Damanaki van Maritieme Zaken zal de nadruk worden gelegd op het helpen van de sector om deze obstakels te overwinnen. Ze wil ook een omgeving creëren die investeerders aantrekt. Deze acties zullen er tegelijkertijd voor zorgen dat de activiteiten van de sector duurzaam worden, dat het natuurlijke en cultuurerfgoed bewaard blijft, dat aanzienlijke economische en ecologische voordelen worden geplukt en dat de sector wereldwijd meer competitief wordt, zo stelt zij in het vooruitzicht.
De nieuwe strategie wordt 10 maart in Athene besproken op een conferentie, die wordt georganiseerd door het Griekse EU-voorzitterschap. (JS)