Wagenborg gaat Rothensee bergen

Wagenborg Sleepdienst gaat met een drijvende bok het gezonken Duitse motorschip Rothensee de komende week uit het Mittellandkanaal bij Bergfriede bergen. De 300-tons kraan Triton is met slepers en een ponton onderweg en wordt dinsdagavond bij de Rothensee verwacht. De berging begint woensdagmorgen.

Wagenborg gaat Rothensee bergen

De bedoeling is om het schip weer drijvend te krijgen, zodat het naar een haven kan worden gesleept. Het Wasser- und Schifffahrtsamt (WSA) Uelzen wil de scheepvaart zo snel mogelijk weer vrijgeven. Een prognose is moeilijk vindt het WSA, maar als er geen problemen bij de berging optreden is de verwachting dat de vaart aankomend weekeinde weer vrij wordt gegeven.

De 817 ton piekijzer, waarmee het schip was geladen, is inmiddels geborgen. Het kanaal is tussen de ligplaatsen Rühen en Calvörde gestremd. Het schip zonk dinsdagavond 28 oktober na te zijn aangevaren door het Tsjechische motorschip Andromeda. Eerder gaf BLN-Koninklijke Schuttevaer aan dat het ‘gezien de positie in het kanaal en de lading het niet ondenkbaar zou zijn dat dit een langdurige stremming wordt’. Ook vaarwegbeheerder WSA Uelzen gaf dat eind vorige week aan: ‘Mit einer Freigabe des Mittellandkanales für die Schifffahrt ist, aufgrund der schwierigen Bergungssituation, frühestens Ende nächster Woche zu rechnen.’

BLN-Koninklijke Schuttevaer adviseert schippers die overwegen rond te varen via Elbe en Elbe-Seitenkanal om vooraf contact op te nemen met hun opdrachtgever en hun verzekeraar. De omvaarroute is zo’n 450 km lang. Voor de Elbe gelden diepgangsbeperkingen en de verplichting van een Elbestreckenpatent; loodsen zijn veelal niet direct beschikbaar. Naar verluidt heeft een handvol schippers inmiddels gebruik gemaakt van de omvaarmogelijkheid.

Dwars in de vaarweg

Volgens de Wasserschutzpolizei in Maagdenburg probeerde het gezonken schip dinsdag 28 oktober tegen 18:00 uur af te meren in Bergfriede. Toen het dwars in de vaarweg lag werd het door het andere schip aangevaren en zonk. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

De beide bemanningsleden van de Rothensee moesten enige tijd op het stuurhuisdak wachten voor ze door de brandweer werden gered. De Wasserschutzpolizei onderzoekt de precieze toedracht. (DvdM/MdV)

Zie ook:

Voor aanvullingen en het delen van foto’s mail redactie@schuttevaer.nl of reageer hieronder.