Rijnzwemmer Bromeis verrast Rotterdam

De Zwitserse zwemmer Ernst Bromeis, die namens Das Blaue Wunder de Rijn van bron tot monding is afgezwommen, arriveerde dinsdagochtend 18 augustus om 10.00 uur aan de Wilhelminapier in de Rotterdamse haven.

Rijnzwemmer Bromeis verrast Rotterdam
  • Zondag arriveert ‘zwemmende professor’ Andreas Fath

Het Rotterdams Havenbedrijf was volgens een woordvoerder ‘volledig verrast’ door Bromeis’ komst. Alle aandacht ging al uit naar de ‘zwemmende professor’ Andreas Fath, de Duitse Rijnzwemmer die zaterdag 23 augustus in de namiddag namens de stichting Rheines Wasser aan de Wilhelminapier wordt verwacht.

Deze Duitse professor heeft ook de ganse 1200 kilometer gezwommen. De lange afstandzwemmer vervolgt zondag om 10.00 uur zijn reis in Hoek van Holland. Dan legt hij zijn laatste etappe af; van de Berghaven naar het einde van de Noorderpier. De RPA 16 zal Andreas op deze laatste reis begeleiden.

Eerdere poging

Bromeis deed in mei 2012 ook al een poging de Rijn af te zwemmen, maar moest die toen na 400 kilometer staken wegens vermoeidheid. Met zijn begeleidend team voor de ‘Expeditie 2014′ was afgesproken dat hij zich twee dagen van te voren zou melden, maar dat was het team vergeten. Na overleg met het Havenbedrijf besloot de zwemmer dinsdag naar Hoek van Holland te lopen. Woensdagmorgen om 08.30 uur is hij daar in de Berghaven. Een uur later vertrekt hij daar voor zijn laatste etappe. Ernst zwemt dan de haven uit, langs de Noorderpier naar de Noordzee. De RPA 16 begeleidt de zwemmer.

Niet verboden

Overigens heeft het Havenbedrijf beide zwemmers niet verboden om door de haven te zwemmen, benadrukt een woordvoerder. ‘Ze zwemmen immers voor een schone Rijn en het Havenbedrijf heeft ontzag voor de uitzonderlijke prestatie van de twee zwemmers. Maar er zijn wel restricties verbonden aan de tocht door de haven.’

Naast een degelijke begeleiding, waar beide zwemmers aan voldoen, is het namelijk verboden om havenbekkens zwemmend over te steken en ook mag er niet worden gezwommen als een zeeschip passeert – safety first. De zwemmers hebben toen besloten om niet door de haven te zwemmen. Ook in Duitsland hebben ze niet door havens gezwommen. (DvdM)