Kestrel boven Vlieland voor zinken behoed

Het guardvessel Kestrel met 3 opvarenden maakte dinsdagmorgen 19 augustus water op 50 kilometer noord van Vlieland. Met pompen van hulpvaartuigen werd de situatie aan boord stabiel. Bergers en reddingboten begeleidden het schip naar Oudeschild.

Kestrel boven Vlieland voor zinken behoed

Het Kustwachtcentrum in Den Helder ontving de noodoproep om 07:30 uur en stuurde er een helikopter en de KNRM-reddingboten van Terschelling en Vlieland op af. Ook de kustwachtsleepboot Ievoli Amaranth en het bergingsvaartuig Hurricane zetten koers naar de onder Engelse vlag varende Kestrel, een voormalig vissersvaartuig van 18 meter lang. De bemanning kreeg de eigen pomp niet aan de praat om het water uit het ruim te pompen.

Het Kustwachtvliegtuig stond klaar voor een routinevlucht en vertrok eerder voor dit incident. De sleepboot Hunter was in de buurt, maar had al een vaartuig op sleep. De helikopter zette om 08:15 uur een pomp van de Hunter over op de Kestrel, een uur later kwamen daar ook pompen van de Ievoli Amaranth bij.
Het lek in de romp van het wachtschip werd door de bergers van bergingsbedrijf Noordgat gedicht. Begeleid door de Hurricane en de beide reddingboten stak de Kestrel het verkeersscheidingsstelsel over. Aan het eind van de middag wordt het hulpkonvooi in Oudeschild verwacht. (DvdM)

Volg hieronder het LiveBlog van de Kustwacht: