Grote zoekactie na ‘mayday’ op IJssel- en Markermeer

Diverse KNRM-reddingstations zijn dinsdagmiddag uitgevaren nadat een binnenvaartschipper een ‘mayday’ had ontvangen van een zinkend motorjachtje met onbekende positie.

Grote zoekactie na ‘mayday' op IJssel- en Markermeer

Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg iets na half twee de melding binnen via een binnenvaartschipper dat deze een ‘mayday’ had gehoord op marifoonkanaal 10. Hij hoorde een klein motorjacht zeggen dat het water maakte ergens in de buurt van Lelystad.

Omdat de positie niet precies bekend was zette de Kustwacht direct zeven reddingsboten van de KNRM, twee particuliere hulpverleners en twee SAR-helikopters in. Ook een boot van de politie en één van Rijkswaterstaat zochten mee.

Het was zelfs niet bekend of het jacht zich bevond op het IJssel- of op het Markermeer . De reddingsboten van de KNRM uit uit Enkhuizen, Marken, Urk en Lelystad voeren uit en zochten gezamenlijk met de overige te hulp geschoten schepen een groot gebied af.

Door het zoekgebied lopen ook hoofdvaarroutes van de beroepsvaart en via de Centrale Meldpost IJsselmeergebied werden de beroepsvaart dan ook opgeroepen scherpe uitkijk te houden mocht men het zoekgebied doorkruisen.

Na bijna vier uur te hebben gezocht hadden de hulpdiensten zowel op het water als in de lucht het zoekgebied meermalen doorkruist echter zonder resultaat. Zowel bij het Kustwachtcentrum en de politie waren verder geen meldingen binnen gekomen van een schip in nood of vermiste personen. Rond de klok van half zes werd de zoekactie beëindigd zonder resultaat. (DvdM)

Hieronder het liveblog van het Kustwachtcentrum tijdens de zoekactie: