‘Binnenvaart heeft snel Roemenen nodig’

Werkgeversorganisaties CBRB en Kantoor Binnenvaart vragen minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al per 1 januari 2012 Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning toe te laten tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook daarna is er waarschijnlijk nog dekpersoneel (bijvoorbeeld Filippijnse matrozen) van buiten de Europese Unie nodig om de behoefte in de binnenvaart te dekken.

Door Dirk van der Meulen
‘Wij voorzien in de binnenvaart een structureel tekort aan gekwalificeerde krachten’, zegt Michiel Koning, specialist bemanningszaken van het Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart (CBRB). De instroom uit het beroepsonderwijs is volgens hem niet toereikend om de toenemende behoefte te dekken, waardoor de vraag naar buitenlands personeel toeneemt. Dat zou ook blijken uit periodiek arbeidsmarktonderzoek door onderzoeksbureau Ecorys.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (38)

  • Hele interessante discussie.
    Ligt een deel van het probleem niet in het feit dat er diverse functies te bekleden zijn (deksman, lichtmatroos, volmatroos) terwijl het eigenlijk allemaal hetzelfde is. Als we dat zouden afschaffen, krijg je een hele grote groep Nederlandse matrozen.
    Een ander probleem is dat men in bepaalde landen de dienstboekjes kan kopen, voor wat betreft de mensen die dit hebben weet je dus ook niet wat je binnen haalt.
    Een aantal uitzendbureau’s die gespecialisseerd zijn in buitenlandse matrozen zijn hier heel handig in en verdienen er goed aan.
    Het is moeilijk om Nederlandse matrozen voor de binnenvaart te vinden, helemaal mee eens. Dat ligt ook gedeeltelijk aan het salaris wat de eigenaren en rederijen ervoor over hebben.
    Momenteel werk ik bij een uitzendbureau voor voornamelijk zeevarendpersoneel. Het salaris wat men in de zeevaart krijgt en wat men in de binnenvaart krijgt is niet te vergelijken. Daarom stappen vele matrozen ook over.
    Al met al zijn er diverse problemen in de branche. Die los je niet op met werkvergunningen instellen etc. Kijk naar de opleidingen en de functies aan boord, salaris etc.

    Geplaatst door: Winfred op
  • DEN HAAG – Er is voldoende aanbod van werklozen om de vacatures bij tuinders te vervullen. Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de Tweede Kamer maandag geschreven. Tuinders claimen dat ze geen Nederlandse werklozen kunnen vinden en daarom Roemenen en Bulgaren willen inhuren. Kamp is daar tegen. Hij stelt nu dat uitzendbureaus op korte termijn meer dan 3000 mensen kunnen leveren voor werk in de tuinbouw.

    Uit onderzoek is gebleken dat tuinders maar zeer beperkt aankloppen bij uitzendbureaus, aldus Kamp.

    Geplaatst door: kiske op
  • nederlandse matrozen zijn als ik het hier zo lees niet veel beter dan hun schippers. altijd klagen en overal tegenaan schoppen en altijd commentaar.
    ik zou zeggen begin eens met werken inplaats van over vrije tijd te klagen mischien krijg je dan ook eerder een baan

    Geplaatst door: slechte particulier op
  • @ schippersvrouw.
    U gaat dus met malafide uitzendbureau”s in zee,zonder garantie dat de sociale lasten en verzekering betaald worden.
    Dan verbaast u zich erover dat de matrozen graag willen weten hoe het met de betaling zit.
    Een tikkie naïef bent u wel hoor.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • de matrozen die van de donau komen lopen na drie dagen al te klagen waar kunnen we afrekenen, hoe gaat dat hier met betalen ,en als je dan zegt dat word netjes gestort dan willen ze eigenlijk maar een week werken , ze krijgen vaak contant geld aan boord , bedenk wel dat het voor hun zo de zak in glijd, het kantoor stuurt ze zo naar nederland om te werken , niks socialevoorzieningen.
    en wij kijken er nog van op. heb laatst een gesprek gehad met het WSA in duisburg en die gingen het uit zoeken , waarom er zo veel dienst boekjes uit Regensburg komen , was er verdacht vonden zei.
    het ene land gooit de Roma,s eruit wij halen ze binnen. hoera de nederlandse staat.

    Geplaatst door: schippersvrouw op
  • Het is jammer dat de organisaties de kern van het probleem niet noemen.
    Het te kort aan personeel, als het er al is, ligt hoofdzakelijk aan de verouderde
    bemanningswetgeving. De huidige wetgeving is achterhaald en moet hoognodig op de schop.
    Ik heb dit al een paar keer aangekaart, maar je loopt tegen muren. Zolang de werkgroepen van de CCR bestaan uit mensen die niet weten wat er op de werkvloer speelt en nog steeds geloven in de sprookjes van de opleidinginstituten, zal er niks veranderen.
    Er moeten opleidingen komen via internet en e-mail in de landstaal van de medewerker.
    Als je nu personeel in de basis opleiding krijgt, ben je per man drie maanden per jaar kwijt (naar school), heeft in de exploitatie geen zin.
    Daar komt nog bij dat een deksman het vak aan boord moet leren en niet in de schoolbanken. Wet- en regelgeving wordt pas belangrijk als iemand matroos is en verder wil leren richting stuurman/schipper.
    Het is van de zotte dat je met verkorte vaartijd matroos kan worden op de kanalen, zijrivieren en Nederland en dat je op de Rijn deze functie niet mag bekleden.
    Daar komt nog bij dat de CCR vasthoudt aan vaardagen en niet aan werkdagen.
    In de tankvaart liggen we tegenwoordig dagenlang te wachten, zodat je bijna verplicht bent iedere dag de schroef een uur te laten draaien om vaartijd te creëren.
    Onnodige Co2-uitstoot,
    Het moet ook eenvoudiger, A (16 uur) en B (24 uur). Als je deksmannen- /vrouwen opleidt, moet het in de exploitatie beloond worden.
    Ook de binnenvaart zal in de spiegel moeten kijken: zolang personeel aan boord is omdat het moet en salarissen sluitposten zijn, zal het nooit wat worden.
    Verder zou ik de organisaties nogmaals willen vragen, zich uit te spreken tegen de oneerlijke concurrentie door het misbruiken van Filippijnen. Zolang de organisaties dat niet doen, zijn ze in mijn ogen geen knip voor de neus waard.

    Geplaatst door: H. van Buren op
  • Volgens mij denken de mensen die bij een rederij varen er toch anders over, de rederijen die willen en kunnen het blijkbaar wel betalen. Daar zie je niet zoveel verloop van personeel, hoe zou dat komen???

    Geplaatst door: brabander op
  • @realist: Zo misplaatst is mijn reaktie niet hoor, het is gewoon de realiteit. Zolang ondernemers in de binnenvaart nog steeds het idee hebben dat het een eer is om op hun schip(gouden kooi) te mogen werken en dat als dank voor deze eer het personeel ook nog bijna geld mee moet nemen zijn we toch verkeerd bezig als bedrijfstak. Ik vraag me af of de ondernemers in de binnenvaart wel weten wat er aan de wal netto verdient word met alle voordelen van dien? Een goed geregeld vrijetijdsssysteem is heel erg belangrijk voor de bedrijfstak. De weekenden vrij is iedereen bekend dat daar toch niks van terecht komt,elke vrijdag de discussie of je toch niet kan blijven tot zaterdag want dat komt beter uit en dan zondagavond weer terug want ja de maandag begint toch weer om 0:00 en dat voor een loon wat lager ligt als de gemiddelde uitkering.

    Geplaatst door: Sander op
  • Sander jou reactie is totaal misplaatst en is ook geen manier van discussie voeren!!!
    Ik geef een manier die zou kunnen werken, sterker het werkt, zonder ouderwets te zijn we hebben een nieuw schip met het modernste van het modernste vaar op zaterdag wel, maar het kan gewoon uit met twee matrozen die ik heel eerlijk en redelijk betaal. Dat veel mensen er een rommel van maken is al lang duidelijk, maar zodra het woord CAO valt houdt alles op, dus blijkbaar willen we geen eerlijke en reeele regels.
    Het is inderdaad zo dat er meer gewerkt moet worden als je geen gebruik maakt van de systeemvaart, volgens mij kan dat gewoon gecompenseert worden!
    Sander als je een discussie voer ga dan niet lopen spugen maar kom met argumenten daar kom je ergens mee!!! Dat is nog eens iets van na de oorlog.

    Geplaatst door: realist op
  • @Sander,

    Of realist precies is zoals jij hem beschrijft, dat kan ik niet beoordelen.
    Het beeld wat jij beschrijft; dat is dus precies waar *niemand* over wil praten in de (binnen-)Scheepvaart!

    Een typisch geval “De kleren van de Keizer”!

    en Ehh, dat met die kostprijs, dat zie jij verkeert. Daar heeft echt ook een flink percentage geen brood van gegeten.
    Als schippers massaal bakker zouden worden; kon je ook overal in NL een heel bruin brood voor €0,45 per stuk kopen. …
    De bakkers zijn echter slimmer!

    Geplaatst door: F. op
  • @Sander,

    Of realist precies is zoals jij hem beschrijft, dat kan ik niet beoordelen.
    Het beeld wat jij beschrijft; dat is dus precies waar *niemand* over wil praten in de (binnen-)Scheepvaart!

    Een typisch geval “De kleren van de Keizer”!

    en Ehh, dat met die kostprijs, dat zie jij verkeert. Daar heeft echt ook een flink percentage geen brood van gegeten.
    Als schippers massaal bakker zouden worden; kon je ook overal in NL een heel bruin brood voor €0,45 per stuk kopen. …
    De bakkers zijn echter slimmer!

    Geplaatst door: F. op
  • @realist: Bent u na de oorlog nog wel buiten geweest? Wat een hopeloze ouderwetse gedachten. Het probleem is dat een hoop mensen die aan boord wonen er bijna nooit van afkomen en dus elk gevoel van realiteit of sociaal gedrag verliezen en dus niet meer normaal kunnen denken behalve over vrachtprijzen, laag water,gepolijste roef en het altijd zeurende te dure personeel en het dan nog raar vinden dat ze geen personeel meer kunnen krijgen. Als ik hoor van iemand die 10matrozen of stuurmannen in een jaar verslijt en er dan ook nog over opschept dan ligt de schuld echt niet alleen bij het verjaagde personeel maar zegt dat mij ook genoeg over de werkgever!

    Geplaatst door: Sander op
  • realist, iemand die aan de wal in de continu of 5 ploegendienst werkt heeft ook meer vrij dan iemand
    die van 9 tot 5 werkt, en slapen lekker elke nacht ( of dag ) thuis in eigen bed na misschien eerst een lekker wijntje of biertje. daar moet je in de continuvaart tegenwoordig ook niet meer over beginnen.
    Aan boord werk je ongeregeld en maakt langere dagen dan aan de wal,of je vaart 8 uur op 8 uur af, dan ben je die 2 dagen thuis lekker uit je ritme. ik heb veel systemen gevaren zo ook weekenden vrij, als dat nu de norm zou worden zou ik er na 26 jaar mee stoppen

    Geplaatst door: schipper op
  • Nou wij varen al een tijdje met Roemenen. Geen een heeft bijna een origineel dienstenboekje. Alles is nagemaakt / gekocht.Dus dan nagaan hoe veel we erin 1 jaar gehad hebben. En je ziet het verschil niet. lopen alleen maar te klagen over geld (terwijl ze daar helemaal niks hebben) En het gezelligheid is er niet meer bij helemaal niks dus, En dan de hele dag Engels lullen!

    Wij schippers moeten gewoon samen werken, zoals al eerder gezegd. Er zijn genoeg Nederlanders die willen varen. Alleen 1 probleem moet opgelost worden! laat Deksman en Matroos het zelfde gelden in het vaartijdenboek! En je zult zien dat er weer een overschot is aan personeel.
    En dan het verplichten van leren aan boord,mijn matroos had binnen 3 mnd zijn matrozen diploma in Belgie gehaald.

    Geplaatst door: Ries op
  • Kijk tankerman, dat weekeindje varen zit er dan dus niet meer bij of overwerken net zoals je het noemen wilt dat is dus het eerste. Als je kijk naar systeemvaart is dat iets wat ons als ondernemer alleen maar veel geld kost en naar verhouding niets opleverd. Vrije tijd is onzin!!! Het is een keuze die we maken om te gaan varen, dat is een vrij leven en weekeinden vrij dat is normaal hoor. Heb jij ze aan de wal al gezien ondernemers die zomaar het personeel twee weken vrij geeft omdat ze twee weken gewerkt hebben….
    Verder is het markt comfort ook nog niet zo stom om allemaal twee dagen niet te varen in een week, er zou weer meer werk komen met als gevolg dat ook de prijzen om hoog kunnen gaan!
    Nog iets als wij de binnenvaart moeten promoten om ons toekomstig personeel te vertellen dat ze twee weken vrij krijgen na twee weken gewerkt te hebben, zijn we op het verkeerde pad, kom op ga eens de echte mooie dingen vertellen!!!

    Geplaatst door: realist op
  • @Realist, Volgens mij heeft je opmerking om te stoppen met 14/14 niets met je naam te maken…

    Veel mensen (zoals ik) blijven in de binnenvaart omdat ze nergens een baan vinden met zoveel vrije tijd.
    Zelf heb ik de meest uiteenlopende systemen gevaren in de binnenvaart 7/7 – 14/7 – 21/7 – 14/14 / 21/21 – maar ook weekends vrij.
    Dat weekends vij (eigenlijk 5/2) kan ik aan de wal ook wel doen.
    Dan zit ik niet elke vrijdag (of zaterdag) zo lang in de auto en hoef ik maandags ook niet om 4u te rijden… (of even een weekendje over werken omdat we haast hebben)

    Geplaatst door: Tankerman op
  • Als we nu eens allemaal stoppen om in het weekeind te varen! Dan kunnen we ook van dat rare 14/14 systeem af. Stel je hebt een matroos die 14/14 vaart en die betaal je 2000euro, maar je stopt daar mee en geef je personeel tussen de 1400 en 1700euro, je stuurt ze op vrijdag avond naar huis met een autootje van de baas. Natuurlijk hou je wel die twee man personeel. Klinkt toch wel redelijk! Heel vreemd is het niet hoor om in het weekeind niet te varen, het is alleen even de knop om.

    Geplaatst door: realist op
  • @miranda muts en fred de paticulier: KOTS

    Geplaatst door: tankerboy op
  • Kom net van de werf af, wie denk je dat daar besliste of het personeel capabel genoeg is om aan mijn schip te werken, precies de werfbaas en niet een of andere hotemetotem die een pluche zetel heeft in straatsburg.
    Na je schooltijd als je geslaagd bent voor matroos moet je eerst nog 1 jaar varen alvorens je volmatroos bent.
    Gewoon 3 maaanden praktijk en daarna klein examen, geslaagd gelijhk volmatroos met de mededeling dat je naar school moet voor theorie, ook dit hoort erbij, maar je kan wel gelijk instromen en een slaris krijgen voor Volmatroos, al vraag ik mij af wat het functie verschil tussen matroos en volmatroos.
    Was het trouwens niet zo dat de bemannigsregels waren versoepeld voor de grote schepen om meer Europees personeel op deze schepen te zetten,
    Maar ja over de porto hoor ik weinig Nederlands op een Nederlands schip.
    Voor schepen onder de 86.00 mtr. is er nog niets versoepeld, komaan Kantoor Binnenvaart en CBRB zet je daar is voor in, en laat de werkgever zelf beslissen wanneer iemand capabel is, het is tenslotte onze onderneming, en we zijn toch niet oncapabel omdat zelf te beslissen.
    En als het is niet botert kan je ook is naar jezelf kijken, of misschien het personeel proberen te helpen, het betaalt zich vanzelf terug.

    Geplaatst door: Hagens op
  • wij hebben al diverse matrozen gehad die uit slowakije komen ,ze gaan daar naar school in bratislava ,krijgen een dienstboekje en dan kunnen ze ongehinderd door groeien , ze kunnen geen praktijd op doen ,die moeten ze halen op diverse schepen . en wij weten allemaal dat je aantekening gewoon door loopt, en dan kan je op de donau je patent maken en klaar is het verhaal. zo komt kantoor binnenvaart op de ideeen dat er geschoold personeel langs de donau zit . nou vele van hen zitten met de taal ,maar dat moeten wij maar tolereren, zijn tenslotte een sociaal land.ik weet niet waar nederland naar toe wil. er zijn goede nederlandse en duitse jongens genoeg ,als we daar de energie eens in steken ?

    Geplaatst door: schippervrouw op
  • Schippers en boeren zijn de enige die nog een KNECHT hebben, de rest van de bedrijven hebben werknemers en deze worden met respect behandeld. Iets dat in de binnenvaart nog wel eens ontbreekt. Als meer schippers een echt goed werkgever worden en het personeel ook eerlijk gaan betalen dan zijn er genoeg mensen die willen gaan varen.

    Geplaatst door: Ep op
  • @Matroos,
    Gefeliciteerd, dit wist ik niet, en het is jammer dat misschien meerdere mensen hier niet van op de hoogte zijn.
    Iets voor de redactie van Schuttevaer om daar eens een diepgaand onderzoek te starten.
    Mijn tweede probleem is: wat voor en hoe komen Roemenen aan hun papieren, welke form van onderwijs is daar de maatstaf om de functie van matroos te mogen vervullen.
    Ik weet uit een bericht van een zeevaartmaandblad dat er in de Fillipeinen een grondig onderzoek gaande is naar het opleidingniveau van diverse scholen voor de zeevaart,omdat het te slecht was. Maar hoe kan het dat daar binnenmannen vandaan komen? Daar heb je alleen maar bende rondvaren waar per jaar honderde doden door te betreuren zijn.
    Die particulieren die nu reageren dat ze geen goede matrozen uit eigen bodem kunnen krijgen, moeten eerts eens goed nadenken voor ze gaan typen, als je te bezopen bent om een fatzoenlijk salaris en vrijetijdregeling te realiceren kun je ook geen eisen stellen, en moet je je eigen vooral vastklampen aan de overdreven luxe die je je eigen wil toedienen. Nogmaals Nederlandse scheepvaart word verpest door geldslurpende opleidinginstituten en managers en onderzoekbreau’s die allen het water kennen van het erlangs rijden.

    Geplaatst door: George Zwart op
  • @ George Zwart
    Maar gelukkig hebben we zuiderburen waar ik in 3 maand het hele traject heb doorlopen van: school, praktijk en theorie inclusief examen. Met als gevolg Matroos op de Rijn in mijn boekje……. En mijn schipper maar trots zijn dat ik het zo snel heb kunnen fixen….. Om gewoon aan boord de rest te leren en toch met twee man te kunnen varen….

    Geplaatst door: Matroos op
  • vaar al jaren met buitenlanders naar volle tevredenheid.
    moest ik met nederlanders moeten gaan werken die ook alleen met hun mond iets kunnen ,gaat het schip naar 86 m dan liever met mijn vrouw alleen varen

    Geplaatst door: ervaren op
  • Heb bij 2 particulieren gevaren,allemaal mooie beloftes,ben ibv alle papieren,maar je wordt behandelt alsof je een schooljongen bent.
    Een salaris waar je om moet lachen,en zelf de grote baas spelen.Ben er helemaal klaar mee.
    Geef mij maar een rederijwky

    Geplaatst door: peter op
  • Al jaren geleden heb ik eens een stukje geschreven over het opleidingniveau dat er voor zorgt dat we geen Hollandse matrozen meer kunnen krijgen.
    Om op een schip te varen is het voor elke schipper belangrijk dat men de handen kan laten wapperen, en geen proffesor is, dus is een praktijk opleiding het aller belangrijkste en niet BPR, RPR en welke regels dan ook. Splitsen en knopen, laden en lossen, onderhoud en eventueel een prakkie koken, zijn de main core, aan boord van elk schip.
    Dan hebben we nog de belachelijke regel dat men 3 jaar deksman moet zijn voor je matroos kan worden. Een regel gemaakt om de commerciele opleidings instituten te spekken.
    Men vergeet nog een heel belengrijk ding, hoeveel van die Roemenen worden later schipper, met andere woorden, als er geen Hollander meer de kans krijgt, hoeveel jaar duurt het dan nog voor we alleen maar met buitenlandse schippers varen over onze Europese wateren.
    Is er dan niet een simpele ziel die daar eens over nadenkt? Rederijen en Schipper eigenaren die met buitenlanders in zee gaan zijn kortetermijn denkers, dus aleen maar “winstbelang”

    Geplaatst door: George Zwart op
  • deze 2 matrozen zijn dan wel leerling matrozen van 16-17 jaar ?

    Geplaatst door: hans op
  • schipper, een matroos voor 1700 euro daar heb ik er twee voor van nederland en het is geen uitschot ze varen bij ons 14 14 ze krijgen voldoende nacht rust goed te eten en te drinken (geheel vrij )+ reiskosten vrij .ze doen hun werk goed en wij proberen ze het vak bij te brengen .en de werksfeer is perfect

    Geplaatst door: fred op
  • nou voor € 1400 krijg je echt uitschot,
    fatsoenlijke matrozen betaal je van af € 1700,- voor,
    en een stuurman uit buitenland kan niet eens een stukje varen, heb het diverse malen ondervonden.
    die hebben alleen maar een NEP aantekening in hun dienstboekje, om dat grotere bedrag binnen te slepen.
    en die willen ze nu massaal binnen halen ..
    lang leven de binnenvaart.

    Geplaatst door: schipper op
  • hey john ik weet niet of je het weet maar 2000 euro netto voor een matroos 14-14 is wel erg extreem veel hoor,of je moet natuurlijk ook kunnen varen en echt alles aan dek kunnen doen maar dan ben je dus ook stuurman.
    ik vind 1400 euro echt niet slecht betaald hoor voor een matroos en degene die dat wel vinden moeten dan op een chemie tanker varen onder luxemburgse vlag misschien dat ze dan die 2000 eurries betalen maar ik denk van niet
    miranda musch

    Geplaatst door: miranda musch op
  • donau ervaring ? hoe durven ze het uit te spreken ,ze zijn zeker nog nooit op de donau geweest van KB , of cbrb .
    die schippers of matrozen hebben helemaal niet de ervaring die je nodig heb op de rijn , en een fatoenlijke matroos haal je er helemaal niet weg , ze zijn agresief,drankprobleem of zijn onvakundig bezig,veiligheids voorschriften lappen ze aan hun laars,wij zijn toch geen opvanghuis voor die buitelanders.
    dienstboekjes kloppen niet ,lees die er maar eens goed op na als je nu al met die mannen werkt .
    goed personeel kan ook nederlands zijn als ze hier maar eens de moeite namen om die jongens te stimuleren.en ze zijn er echt.maar het is zo makelijk he.

    Geplaatst door: schipper op
  • gewoon betere salarissen betalen en of meer vrijetijd, dan zijn er genoeg mensen binnen Nederland en Duitsland te vinden.
    maar inderdaad voor bijstand plus 50% komt men niet.
    geef een matroos 2000 netto voor 14/14 en ik weet zeker dat er mensen matroos willen worden.

    Geplaatst door: john op
  • gewoon betere salarissen betalen en of meer vrijetijd, dan zijn er genoeg mensen binnen Nederland en Duitsland te vinden.
    maar inderdaad voor bijstand plus 50% komt men niet.
    geef een matroos 2000 netto voor 14/14 en ik weet zeker dat er mensen matroos willen worden.

    Geplaatst door: john op
  • De binnenvaart heeft als het om personeel gaat een verdomd slecht imago. Men is nog niet in staat om een CAO af te sluiten, laat staan een fatsoenlijke CAO. Ik geloof ook niet, dat de Filippino’s en Roemenen een normaal geldend salaris hebben. Werken aan het imago lost de werkgelegenheid in de binnenvaart op termijn op en als de schippers nu ook nog eens managers worden, die hun schepen effectief en efficiënt inzetten, dan wordt het nog eens wat met die bedrijfstak. Nee, TWV’s af blijven geven lost het probleem niet op.Jongeren opleiden, dan het Nederlands personeel een goed salaris en betere arbeidsvoorwaarden geven, vervolgens EU’rs aan boord nemen en als laatste redmiddel de vergunning aanvragen. Goed dat de minister ingrijpt.

    Geplaatst door: Rotterdam op
  • Deze bemanning is echt niet nodig, er zijn en komen gewoon te veel schepen waarvan ongeveer 75% reeds failliet is.
    De vrachtprijzen liggen nu al ver onder O!
    Green,Blue enz. alle middelen zijn goed om nog meer capaciteit op de markt te brengen. Er moet nu geld bij en straks gaan we moeten betalen om te mogen werken!
    Het bedrag dat een tanker krijgt om van A naar B te transporteren is per liter bijna niet meer uit te spreken. Enkele personen lachen zich een bult en nemen ons voor idiote slaven.

    Geplaatst door: E op
  • het is gewoon zielig .denken op de korte termijn ook in de binnenvaart is vergrijzing zichtbaar probeer eerst is mensen op eigen bodem te motiveren .maar dat is heel moeilijk want er zijn een groot aantal schippers eigenaren ,die denken dat de slavernij nog bestaat .ik heb mensen van het vtl aan boord en dat werkt uitstekend ze kunnen bij ons alles leren en niet alleen boenen en poetsen .met een goede begeleiding en inzet van onze kant lukt het goed .en het alle belangrijkste is dat ze net als ieder ander met respect worden behandeld ,dan krijg je zelf ook respect .en dat heet investeren in de toekomst

    Geplaatst door: fred op
  • Waarom niet?
    Tussen 2000 en 2007 – ik meer tijd en financiële middelen besteed aan TWV te krijgen, het jaar is Binnenvaart van plan terug te keren, ik hoop van kracht te zijn de bovenstaande bedoeling.

    Geplaatst door: Marius op
  • Als ze nu ook volgens de nederlandse cao betaald worden, zoals ze nu in de wegtransport er mee bezig zijn.
    Zullen ze dan nog zoveel buitenlandse bemanningen aan nemen???

    Geplaatst door: Brabander op

Reageer

‘Binnenvaart heeft snel Roemenen nodig’ | Schuttevaer.nl

‘Binnenvaart heeft snel Roemenen nodig’

Werkgeversorganisaties CBRB en Kantoor Binnenvaart vragen minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al per 1 januari 2012 Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning toe te laten tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook daarna is er waarschijnlijk nog dekpersoneel (bijvoorbeeld Filippijnse matrozen) van buiten de Europese Unie nodig om de behoefte in de binnenvaart te dekken.

Door Dirk van der Meulen
‘Wij voorzien in de binnenvaart een structureel tekort aan gekwalificeerde krachten’, zegt Michiel Koning, specialist bemanningszaken van het Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart (CBRB). De instroom uit het beroepsonderwijs is volgens hem niet toereikend om de toenemende behoefte te dekken, waardoor de vraag naar buitenlands personeel toeneemt. Dat zou ook blijken uit periodiek arbeidsmarktonderzoek door onderzoeksbureau Ecorys.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (38)

  • Hele interessante discussie.
    Ligt een deel van het probleem niet in het feit dat er diverse functies te bekleden zijn (deksman, lichtmatroos, volmatroos) terwijl het eigenlijk allemaal hetzelfde is. Als we dat zouden afschaffen, krijg je een hele grote groep Nederlandse matrozen.
    Een ander probleem is dat men in bepaalde landen de dienstboekjes kan kopen, voor wat betreft de mensen die dit hebben weet je dus ook niet wat je binnen haalt.
    Een aantal uitzendbureau’s die gespecialisseerd zijn in buitenlandse matrozen zijn hier heel handig in en verdienen er goed aan.
    Het is moeilijk om Nederlandse matrozen voor de binnenvaart te vinden, helemaal mee eens. Dat ligt ook gedeeltelijk aan het salaris wat de eigenaren en rederijen ervoor over hebben.
    Momenteel werk ik bij een uitzendbureau voor voornamelijk zeevarendpersoneel. Het salaris wat men in de zeevaart krijgt en wat men in de binnenvaart krijgt is niet te vergelijken. Daarom stappen vele matrozen ook over.
    Al met al zijn er diverse problemen in de branche. Die los je niet op met werkvergunningen instellen etc. Kijk naar de opleidingen en de functies aan boord, salaris etc.

    Geplaatst door: Winfred op
  • DEN HAAG – Er is voldoende aanbod van werklozen om de vacatures bij tuinders te vervullen. Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de Tweede Kamer maandag geschreven. Tuinders claimen dat ze geen Nederlandse werklozen kunnen vinden en daarom Roemenen en Bulgaren willen inhuren. Kamp is daar tegen. Hij stelt nu dat uitzendbureaus op korte termijn meer dan 3000 mensen kunnen leveren voor werk in de tuinbouw.

    Uit onderzoek is gebleken dat tuinders maar zeer beperkt aankloppen bij uitzendbureaus, aldus Kamp.

    Geplaatst door: kiske op
  • nederlandse matrozen zijn als ik het hier zo lees niet veel beter dan hun schippers. altijd klagen en overal tegenaan schoppen en altijd commentaar.
    ik zou zeggen begin eens met werken inplaats van over vrije tijd te klagen mischien krijg je dan ook eerder een baan

    Geplaatst door: slechte particulier op
  • @ schippersvrouw.
    U gaat dus met malafide uitzendbureau”s in zee,zonder garantie dat de sociale lasten en verzekering betaald worden.
    Dan verbaast u zich erover dat de matrozen graag willen weten hoe het met de betaling zit.
    Een tikkie naïef bent u wel hoor.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • de matrozen die van de donau komen lopen na drie dagen al te klagen waar kunnen we afrekenen, hoe gaat dat hier met betalen ,en als je dan zegt dat word netjes gestort dan willen ze eigenlijk maar een week werken , ze krijgen vaak contant geld aan boord , bedenk wel dat het voor hun zo de zak in glijd, het kantoor stuurt ze zo naar nederland om te werken , niks socialevoorzieningen.
    en wij kijken er nog van op. heb laatst een gesprek gehad met het WSA in duisburg en die gingen het uit zoeken , waarom er zo veel dienst boekjes uit Regensburg komen , was er verdacht vonden zei.
    het ene land gooit de Roma,s eruit wij halen ze binnen. hoera de nederlandse staat.

    Geplaatst door: schippersvrouw op
  • Het is jammer dat de organisaties de kern van het probleem niet noemen.
    Het te kort aan personeel, als het er al is, ligt hoofdzakelijk aan de verouderde
    bemanningswetgeving. De huidige wetgeving is achterhaald en moet hoognodig op de schop.
    Ik heb dit al een paar keer aangekaart, maar je loopt tegen muren. Zolang de werkgroepen van de CCR bestaan uit mensen die niet weten wat er op de werkvloer speelt en nog steeds geloven in de sprookjes van de opleidinginstituten, zal er niks veranderen.
    Er moeten opleidingen komen via internet en e-mail in de landstaal van de medewerker.
    Als je nu personeel in de basis opleiding krijgt, ben je per man drie maanden per jaar kwijt (naar school), heeft in de exploitatie geen zin.
    Daar komt nog bij dat een deksman het vak aan boord moet leren en niet in de schoolbanken. Wet- en regelgeving wordt pas belangrijk als iemand matroos is en verder wil leren richting stuurman/schipper.
    Het is van de zotte dat je met verkorte vaartijd matroos kan worden op de kanalen, zijrivieren en Nederland en dat je op de Rijn deze functie niet mag bekleden.
    Daar komt nog bij dat de CCR vasthoudt aan vaardagen en niet aan werkdagen.
    In de tankvaart liggen we tegenwoordig dagenlang te wachten, zodat je bijna verplicht bent iedere dag de schroef een uur te laten draaien om vaartijd te creëren.
    Onnodige Co2-uitstoot,
    Het moet ook eenvoudiger, A (16 uur) en B (24 uur). Als je deksmannen- /vrouwen opleidt, moet het in de exploitatie beloond worden.
    Ook de binnenvaart zal in de spiegel moeten kijken: zolang personeel aan boord is omdat het moet en salarissen sluitposten zijn, zal het nooit wat worden.
    Verder zou ik de organisaties nogmaals willen vragen, zich uit te spreken tegen de oneerlijke concurrentie door het misbruiken van Filippijnen. Zolang de organisaties dat niet doen, zijn ze in mijn ogen geen knip voor de neus waard.

    Geplaatst door: H. van Buren op
  • Volgens mij denken de mensen die bij een rederij varen er toch anders over, de rederijen die willen en kunnen het blijkbaar wel betalen. Daar zie je niet zoveel verloop van personeel, hoe zou dat komen???

    Geplaatst door: brabander op
  • @realist: Zo misplaatst is mijn reaktie niet hoor, het is gewoon de realiteit. Zolang ondernemers in de binnenvaart nog steeds het idee hebben dat het een eer is om op hun schip(gouden kooi) te mogen werken en dat als dank voor deze eer het personeel ook nog bijna geld mee moet nemen zijn we toch verkeerd bezig als bedrijfstak. Ik vraag me af of de ondernemers in de binnenvaart wel weten wat er aan de wal netto verdient word met alle voordelen van dien? Een goed geregeld vrijetijdsssysteem is heel erg belangrijk voor de bedrijfstak. De weekenden vrij is iedereen bekend dat daar toch niks van terecht komt,elke vrijdag de discussie of je toch niet kan blijven tot zaterdag want dat komt beter uit en dan zondagavond weer terug want ja de maandag begint toch weer om 0:00 en dat voor een loon wat lager ligt als de gemiddelde uitkering.

    Geplaatst door: Sander op
  • Sander jou reactie is totaal misplaatst en is ook geen manier van discussie voeren!!!
    Ik geef een manier die zou kunnen werken, sterker het werkt, zonder ouderwets te zijn we hebben een nieuw schip met het modernste van het modernste vaar op zaterdag wel, maar het kan gewoon uit met twee matrozen die ik heel eerlijk en redelijk betaal. Dat veel mensen er een rommel van maken is al lang duidelijk, maar zodra het woord CAO valt houdt alles op, dus blijkbaar willen we geen eerlijke en reeele regels.
    Het is inderdaad zo dat er meer gewerkt moet worden als je geen gebruik maakt van de systeemvaart, volgens mij kan dat gewoon gecompenseert worden!
    Sander als je een discussie voer ga dan niet lopen spugen maar kom met argumenten daar kom je ergens mee!!! Dat is nog eens iets van na de oorlog.

    Geplaatst door: realist op
  • @Sander,

    Of realist precies is zoals jij hem beschrijft, dat kan ik niet beoordelen.
    Het beeld wat jij beschrijft; dat is dus precies waar *niemand* over wil praten in de (binnen-)Scheepvaart!

    Een typisch geval “De kleren van de Keizer”!

    en Ehh, dat met die kostprijs, dat zie jij verkeert. Daar heeft echt ook een flink percentage geen brood van gegeten.
    Als schippers massaal bakker zouden worden; kon je ook overal in NL een heel bruin brood voor €0,45 per stuk kopen. …
    De bakkers zijn echter slimmer!

    Geplaatst door: F. op
  • @Sander,

    Of realist precies is zoals jij hem beschrijft, dat kan ik niet beoordelen.
    Het beeld wat jij beschrijft; dat is dus precies waar *niemand* over wil praten in de (binnen-)Scheepvaart!

    Een typisch geval “De kleren van de Keizer”!

    en Ehh, dat met die kostprijs, dat zie jij verkeert. Daar heeft echt ook een flink percentage geen brood van gegeten.
    Als schippers massaal bakker zouden worden; kon je ook overal in NL een heel bruin brood voor €0,45 per stuk kopen. …
    De bakkers zijn echter slimmer!

    Geplaatst door: F. op
  • @realist: Bent u na de oorlog nog wel buiten geweest? Wat een hopeloze ouderwetse gedachten. Het probleem is dat een hoop mensen die aan boord wonen er bijna nooit van afkomen en dus elk gevoel van realiteit of sociaal gedrag verliezen en dus niet meer normaal kunnen denken behalve over vrachtprijzen, laag water,gepolijste roef en het altijd zeurende te dure personeel en het dan nog raar vinden dat ze geen personeel meer kunnen krijgen. Als ik hoor van iemand die 10matrozen of stuurmannen in een jaar verslijt en er dan ook nog over opschept dan ligt de schuld echt niet alleen bij het verjaagde personeel maar zegt dat mij ook genoeg over de werkgever!

    Geplaatst door: Sander op
  • realist, iemand die aan de wal in de continu of 5 ploegendienst werkt heeft ook meer vrij dan iemand
    die van 9 tot 5 werkt, en slapen lekker elke nacht ( of dag ) thuis in eigen bed na misschien eerst een lekker wijntje of biertje. daar moet je in de continuvaart tegenwoordig ook niet meer over beginnen.
    Aan boord werk je ongeregeld en maakt langere dagen dan aan de wal,of je vaart 8 uur op 8 uur af, dan ben je die 2 dagen thuis lekker uit je ritme. ik heb veel systemen gevaren zo ook weekenden vrij, als dat nu de norm zou worden zou ik er na 26 jaar mee stoppen

    Geplaatst door: schipper op
  • Nou wij varen al een tijdje met Roemenen. Geen een heeft bijna een origineel dienstenboekje. Alles is nagemaakt / gekocht.Dus dan nagaan hoe veel we erin 1 jaar gehad hebben. En je ziet het verschil niet. lopen alleen maar te klagen over geld (terwijl ze daar helemaal niks hebben) En het gezelligheid is er niet meer bij helemaal niks dus, En dan de hele dag Engels lullen!

    Wij schippers moeten gewoon samen werken, zoals al eerder gezegd. Er zijn genoeg Nederlanders die willen varen. Alleen 1 probleem moet opgelost worden! laat Deksman en Matroos het zelfde gelden in het vaartijdenboek! En je zult zien dat er weer een overschot is aan personeel.
    En dan het verplichten van leren aan boord,mijn matroos had binnen 3 mnd zijn matrozen diploma in Belgie gehaald.

    Geplaatst door: Ries op
  • Kijk tankerman, dat weekeindje varen zit er dan dus niet meer bij of overwerken net zoals je het noemen wilt dat is dus het eerste. Als je kijk naar systeemvaart is dat iets wat ons als ondernemer alleen maar veel geld kost en naar verhouding niets opleverd. Vrije tijd is onzin!!! Het is een keuze die we maken om te gaan varen, dat is een vrij leven en weekeinden vrij dat is normaal hoor. Heb jij ze aan de wal al gezien ondernemers die zomaar het personeel twee weken vrij geeft omdat ze twee weken gewerkt hebben….
    Verder is het markt comfort ook nog niet zo stom om allemaal twee dagen niet te varen in een week, er zou weer meer werk komen met als gevolg dat ook de prijzen om hoog kunnen gaan!
    Nog iets als wij de binnenvaart moeten promoten om ons toekomstig personeel te vertellen dat ze twee weken vrij krijgen na twee weken gewerkt te hebben, zijn we op het verkeerde pad, kom op ga eens de echte mooie dingen vertellen!!!

    Geplaatst door: realist op
  • @Realist, Volgens mij heeft je opmerking om te stoppen met 14/14 niets met je naam te maken…

    Veel mensen (zoals ik) blijven in de binnenvaart omdat ze nergens een baan vinden met zoveel vrije tijd.
    Zelf heb ik de meest uiteenlopende systemen gevaren in de binnenvaart 7/7 – 14/7 – 21/7 – 14/14 / 21/21 – maar ook weekends vrij.
    Dat weekends vij (eigenlijk 5/2) kan ik aan de wal ook wel doen.
    Dan zit ik niet elke vrijdag (of zaterdag) zo lang in de auto en hoef ik maandags ook niet om 4u te rijden… (of even een weekendje over werken omdat we haast hebben)

    Geplaatst door: Tankerman op
  • Als we nu eens allemaal stoppen om in het weekeind te varen! Dan kunnen we ook van dat rare 14/14 systeem af. Stel je hebt een matroos die 14/14 vaart en die betaal je 2000euro, maar je stopt daar mee en geef je personeel tussen de 1400 en 1700euro, je stuurt ze op vrijdag avond naar huis met een autootje van de baas. Natuurlijk hou je wel die twee man personeel. Klinkt toch wel redelijk! Heel vreemd is het niet hoor om in het weekeind niet te varen, het is alleen even de knop om.

    Geplaatst door: realist op
  • @miranda muts en fred de paticulier: KOTS

    Geplaatst door: tankerboy op
  • Kom net van de werf af, wie denk je dat daar besliste of het personeel capabel genoeg is om aan mijn schip te werken, precies de werfbaas en niet een of andere hotemetotem die een pluche zetel heeft in straatsburg.
    Na je schooltijd als je geslaagd bent voor matroos moet je eerst nog 1 jaar varen alvorens je volmatroos bent.
    Gewoon 3 maaanden praktijk en daarna klein examen, geslaagd gelijhk volmatroos met de mededeling dat je naar school moet voor theorie, ook dit hoort erbij, maar je kan wel gelijk instromen en een slaris krijgen voor Volmatroos, al vraag ik mij af wat het functie verschil tussen matroos en volmatroos.
    Was het trouwens niet zo dat de bemannigsregels waren versoepeld voor de grote schepen om meer Europees personeel op deze schepen te zetten,
    Maar ja over de porto hoor ik weinig Nederlands op een Nederlands schip.
    Voor schepen onder de 86.00 mtr. is er nog niets versoepeld, komaan Kantoor Binnenvaart en CBRB zet je daar is voor in, en laat de werkgever zelf beslissen wanneer iemand capabel is, het is tenslotte onze onderneming, en we zijn toch niet oncapabel omdat zelf te beslissen.
    En als het is niet botert kan je ook is naar jezelf kijken, of misschien het personeel proberen te helpen, het betaalt zich vanzelf terug.

    Geplaatst door: Hagens op
  • wij hebben al diverse matrozen gehad die uit slowakije komen ,ze gaan daar naar school in bratislava ,krijgen een dienstboekje en dan kunnen ze ongehinderd door groeien , ze kunnen geen praktijd op doen ,die moeten ze halen op diverse schepen . en wij weten allemaal dat je aantekening gewoon door loopt, en dan kan je op de donau je patent maken en klaar is het verhaal. zo komt kantoor binnenvaart op de ideeen dat er geschoold personeel langs de donau zit . nou vele van hen zitten met de taal ,maar dat moeten wij maar tolereren, zijn tenslotte een sociaal land.ik weet niet waar nederland naar toe wil. er zijn goede nederlandse en duitse jongens genoeg ,als we daar de energie eens in steken ?

    Geplaatst door: schippervrouw op
  • Schippers en boeren zijn de enige die nog een KNECHT hebben, de rest van de bedrijven hebben werknemers en deze worden met respect behandeld. Iets dat in de binnenvaart nog wel eens ontbreekt. Als meer schippers een echt goed werkgever worden en het personeel ook eerlijk gaan betalen dan zijn er genoeg mensen die willen gaan varen.

    Geplaatst door: Ep op
  • @Matroos,
    Gefeliciteerd, dit wist ik niet, en het is jammer dat misschien meerdere mensen hier niet van op de hoogte zijn.
    Iets voor de redactie van Schuttevaer om daar eens een diepgaand onderzoek te starten.
    Mijn tweede probleem is: wat voor en hoe komen Roemenen aan hun papieren, welke form van onderwijs is daar de maatstaf om de functie van matroos te mogen vervullen.
    Ik weet uit een bericht van een zeevaartmaandblad dat er in de Fillipeinen een grondig onderzoek gaande is naar het opleidingniveau van diverse scholen voor de zeevaart,omdat het te slecht was. Maar hoe kan het dat daar binnenmannen vandaan komen? Daar heb je alleen maar bende rondvaren waar per jaar honderde doden door te betreuren zijn.
    Die particulieren die nu reageren dat ze geen goede matrozen uit eigen bodem kunnen krijgen, moeten eerts eens goed nadenken voor ze gaan typen, als je te bezopen bent om een fatzoenlijk salaris en vrijetijdregeling te realiceren kun je ook geen eisen stellen, en moet je je eigen vooral vastklampen aan de overdreven luxe die je je eigen wil toedienen. Nogmaals Nederlandse scheepvaart word verpest door geldslurpende opleidinginstituten en managers en onderzoekbreau’s die allen het water kennen van het erlangs rijden.

    Geplaatst door: George Zwart op
  • @ George Zwart
    Maar gelukkig hebben we zuiderburen waar ik in 3 maand het hele traject heb doorlopen van: school, praktijk en theorie inclusief examen. Met als gevolg Matroos op de Rijn in mijn boekje……. En mijn schipper maar trots zijn dat ik het zo snel heb kunnen fixen….. Om gewoon aan boord de rest te leren en toch met twee man te kunnen varen….

    Geplaatst door: Matroos op
  • vaar al jaren met buitenlanders naar volle tevredenheid.
    moest ik met nederlanders moeten gaan werken die ook alleen met hun mond iets kunnen ,gaat het schip naar 86 m dan liever met mijn vrouw alleen varen

    Geplaatst door: ervaren op
  • Heb bij 2 particulieren gevaren,allemaal mooie beloftes,ben ibv alle papieren,maar je wordt behandelt alsof je een schooljongen bent.
    Een salaris waar je om moet lachen,en zelf de grote baas spelen.Ben er helemaal klaar mee.
    Geef mij maar een rederijwky

    Geplaatst door: peter op
  • Al jaren geleden heb ik eens een stukje geschreven over het opleidingniveau dat er voor zorgt dat we geen Hollandse matrozen meer kunnen krijgen.
    Om op een schip te varen is het voor elke schipper belangrijk dat men de handen kan laten wapperen, en geen proffesor is, dus is een praktijk opleiding het aller belangrijkste en niet BPR, RPR en welke regels dan ook. Splitsen en knopen, laden en lossen, onderhoud en eventueel een prakkie koken, zijn de main core, aan boord van elk schip.
    Dan hebben we nog de belachelijke regel dat men 3 jaar deksman moet zijn voor je matroos kan worden. Een regel gemaakt om de commerciele opleidings instituten te spekken.
    Men vergeet nog een heel belengrijk ding, hoeveel van die Roemenen worden later schipper, met andere woorden, als er geen Hollander meer de kans krijgt, hoeveel jaar duurt het dan nog voor we alleen maar met buitenlandse schippers varen over onze Europese wateren.
    Is er dan niet een simpele ziel die daar eens over nadenkt? Rederijen en Schipper eigenaren die met buitenlanders in zee gaan zijn kortetermijn denkers, dus aleen maar “winstbelang”

    Geplaatst door: George Zwart op
  • deze 2 matrozen zijn dan wel leerling matrozen van 16-17 jaar ?

    Geplaatst door: hans op
  • schipper, een matroos voor 1700 euro daar heb ik er twee voor van nederland en het is geen uitschot ze varen bij ons 14 14 ze krijgen voldoende nacht rust goed te eten en te drinken (geheel vrij )+ reiskosten vrij .ze doen hun werk goed en wij proberen ze het vak bij te brengen .en de werksfeer is perfect

    Geplaatst door: fred op
  • nou voor € 1400 krijg je echt uitschot,
    fatsoenlijke matrozen betaal je van af € 1700,- voor,
    en een stuurman uit buitenland kan niet eens een stukje varen, heb het diverse malen ondervonden.
    die hebben alleen maar een NEP aantekening in hun dienstboekje, om dat grotere bedrag binnen te slepen.
    en die willen ze nu massaal binnen halen ..
    lang leven de binnenvaart.

    Geplaatst door: schipper op
  • hey john ik weet niet of je het weet maar 2000 euro netto voor een matroos 14-14 is wel erg extreem veel hoor,of je moet natuurlijk ook kunnen varen en echt alles aan dek kunnen doen maar dan ben je dus ook stuurman.
    ik vind 1400 euro echt niet slecht betaald hoor voor een matroos en degene die dat wel vinden moeten dan op een chemie tanker varen onder luxemburgse vlag misschien dat ze dan die 2000 eurries betalen maar ik denk van niet
    miranda musch

    Geplaatst door: miranda musch op
  • donau ervaring ? hoe durven ze het uit te spreken ,ze zijn zeker nog nooit op de donau geweest van KB , of cbrb .
    die schippers of matrozen hebben helemaal niet de ervaring die je nodig heb op de rijn , en een fatoenlijke matroos haal je er helemaal niet weg , ze zijn agresief,drankprobleem of zijn onvakundig bezig,veiligheids voorschriften lappen ze aan hun laars,wij zijn toch geen opvanghuis voor die buitelanders.
    dienstboekjes kloppen niet ,lees die er maar eens goed op na als je nu al met die mannen werkt .
    goed personeel kan ook nederlands zijn als ze hier maar eens de moeite namen om die jongens te stimuleren.en ze zijn er echt.maar het is zo makelijk he.

    Geplaatst door: schipper op
  • gewoon betere salarissen betalen en of meer vrijetijd, dan zijn er genoeg mensen binnen Nederland en Duitsland te vinden.
    maar inderdaad voor bijstand plus 50% komt men niet.
    geef een matroos 2000 netto voor 14/14 en ik weet zeker dat er mensen matroos willen worden.

    Geplaatst door: john op
  • gewoon betere salarissen betalen en of meer vrijetijd, dan zijn er genoeg mensen binnen Nederland en Duitsland te vinden.
    maar inderdaad voor bijstand plus 50% komt men niet.
    geef een matroos 2000 netto voor 14/14 en ik weet zeker dat er mensen matroos willen worden.

    Geplaatst door: john op
  • De binnenvaart heeft als het om personeel gaat een verdomd slecht imago. Men is nog niet in staat om een CAO af te sluiten, laat staan een fatsoenlijke CAO. Ik geloof ook niet, dat de Filippino’s en Roemenen een normaal geldend salaris hebben. Werken aan het imago lost de werkgelegenheid in de binnenvaart op termijn op en als de schippers nu ook nog eens managers worden, die hun schepen effectief en efficiënt inzetten, dan wordt het nog eens wat met die bedrijfstak. Nee, TWV’s af blijven geven lost het probleem niet op.Jongeren opleiden, dan het Nederlands personeel een goed salaris en betere arbeidsvoorwaarden geven, vervolgens EU’rs aan boord nemen en als laatste redmiddel de vergunning aanvragen. Goed dat de minister ingrijpt.

    Geplaatst door: Rotterdam op
  • Deze bemanning is echt niet nodig, er zijn en komen gewoon te veel schepen waarvan ongeveer 75% reeds failliet is.
    De vrachtprijzen liggen nu al ver onder O!
    Green,Blue enz. alle middelen zijn goed om nog meer capaciteit op de markt te brengen. Er moet nu geld bij en straks gaan we moeten betalen om te mogen werken!
    Het bedrag dat een tanker krijgt om van A naar B te transporteren is per liter bijna niet meer uit te spreken. Enkele personen lachen zich een bult en nemen ons voor idiote slaven.

    Geplaatst door: E op
  • het is gewoon zielig .denken op de korte termijn ook in de binnenvaart is vergrijzing zichtbaar probeer eerst is mensen op eigen bodem te motiveren .maar dat is heel moeilijk want er zijn een groot aantal schippers eigenaren ,die denken dat de slavernij nog bestaat .ik heb mensen van het vtl aan boord en dat werkt uitstekend ze kunnen bij ons alles leren en niet alleen boenen en poetsen .met een goede begeleiding en inzet van onze kant lukt het goed .en het alle belangrijkste is dat ze net als ieder ander met respect worden behandeld ,dan krijg je zelf ook respect .en dat heet investeren in de toekomst

    Geplaatst door: fred op
  • Waarom niet?
    Tussen 2000 en 2007 – ik meer tijd en financiële middelen besteed aan TWV te krijgen, het jaar is Binnenvaart van plan terug te keren, ik hoop van kracht te zijn de bovenstaande bedoeling.

    Geplaatst door: Marius op
  • Als ze nu ook volgens de nederlandse cao betaald worden, zoals ze nu in de wegtransport er mee bezig zijn.
    Zullen ze dan nog zoveel buitenlandse bemanningen aan nemen???

    Geplaatst door: Brabander op

Reageer