CCR versoepelt tijdelijk overgangeisen

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) komt staatssecretaris Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat tegemoet in haar voorstel om de overgangsbepalingen voor de technische eisen tijdelijk in de crisistijd te versoepelen. Een algehele versoepeling vindt Huizinga niet nodig. Dat maakte Huizinga donderdagmiddag bekend tijdens het algemeen overleg over de binnenvaart.

Huizinga vroeg de CCR de kosten die schippers in 2010 en 2011 moeten maken om te voldoen aan de nieuwe technische eisen, te beperken tot 2500 euro. Het gaat hierbij om de bepalingen waarvan de overgangstermijn in 2010 afloopt. De bijzondere toepassing in verband met de crisis houdt in dat een schipper uitstel krijgt tot de volgende verlenging van het certificaat, wanneer hij in 2010 of 2011 aan kan geven dat de investeringen hoger zijn dan 2500 euro. Dit vergt wel een besluit van de CCR en de EU.
De CCR heeft nu aangegeven mee te willen gaan in het voorstel van Huizinga. Mocht ook de EU met het voorstel akkoord gaan, dan gaat IVW op het certificaat aantekenen welke overgangsbepalingen zijn uitgesteld, zodat het schip geen hinder ondervindt in het buitenland. Er is geen sprake van vrijstelling van de onderzoeksplicht voor het verlengen van het certificaat voor een vaartuig. Elk schip dient te voldoen aan de technische eisen. In 2011 wordt bekeken of de termijn voor de bijzondere toepassing verlengd moet worden. Dit is volgens Huizinga afhankelijk van het herstel van de markt en op dit moment nog niet te overzien.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer