‘Beter zestien uur per dag vakken vullen dan varen’

‘Ik vaar voor elke prijs’, zegt een eigenaar van een groot koppelverband, die geen enkele oplossing ziet voor de crisis in de binnenvaart. Een telefonische enquête van deze krant onder eigenaren van grote schepen leert dat hij een uitzondering is. De meeste binnenvaartondernemers richten hun hoop op de banken, dan wel op de binnenvaartorganisaties en hopen dat die met een stilligregeling of een bodemprijs komen.

De schipper van het grote koppelverband die voor elke prijs vaart, gaat met alle plezier voor tachtig eurocent per ton naar Duisburg. Maar hij doet het als de nood aan de man komt ook voor zestig eurocent. ‘Dan knoop ik er nog een bak aan vast en vaar ik met ruim 10.000 ton. Er liggen zestig bakken leeg in Rotterdam, een bak kun je voor een appel en een ei krijgen. Ik houd dan nog steeds 1000 euro per dag over. Ik móét wel voor elke prijs varen, want ik moet mijn personeel betalen. Ik betaal gewoon mijn rente en aflossing aan de bank. Ik heb dit schip gekocht omdat ik wist dat ik het bij elkaar kon verdienen, ook in slechte tijden. Ik heb in goede tijden genoeg bij elkaar verdiend om het nu te kunnen uitzingen. Ik lig namelijk ook heel veel stil.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • Ik weet niet wat alle mensen tegen koppelverbanden hebben.
    Ik ken ook genoeg mensen waaronder wij zelf die al 10 jaar een koppel hebben of met bakken rondvaren.
    Dus beetje oneerlijk om alles over 1 kam te scheren niet…
    en als de mensen die nu allemaal zo zeuren op de koppels een zoon zouden hebben die zo een stap zou ondernemen waren ze ineens allemaal trots aan de marifoon… of niet ik vind het juist een flinke stap voor jongens van die leeftijd en als ik de kans ook zou hebben gehad had ik het ook weldegelijk gedaan.
    zoals al eerder vermeld was de markt en aanbod goed en ja idderdaad met een geld schieter maar wie droomd er nou niet van zo een opstap…
    en die 17meter begonnen btw. om met dump prijzen te varen niet om hun aan te valllen maar goed.

    sucses allemaal

    Geplaatst door: Piet op
  • ben net van een koppelverband ontslagen en met mij nog meerdere wad nu gebeurd is terecht de markt is helemaal verziekt met nieuwbouw meest zonder geld je kwam van een spits en hoeps binnen 2jaar op eenn nieuwe en nog een en nog een de evenredige vracht verdeling moest weg er was vrij meer te verdienen alles moest weg en nieuw was de leus ik heb gesloopt en nog wad als aflosser gevaren en nu op mij 64e eruit ben blij toe er gebeurd nu in de binnenvaard recht en niet meer als dad gerrit

    Geplaatst door: gerrit op
  • ZIELIGE VERTONING
    zeker dat koppelverband deze man moet naar school en ergens werkman worden dan was hij beter af hoeft hij niet te denken,ik zie dat de collegga schippers geen respect meer voor mekaar hebben ,de achterlijke nieuwbouw sunamie is hier zeker schuld aan ,en die krijg je niet meer weg ,en de banken willen geen gezicht verliezen , alleen door faissementen.
    hard gezegt maar waar.

    Geplaatst door: tjen op
  • Alle Jan’s die ik ken liggen al weken tegen de kant te klagen…

    Geplaatst door: Danny op
  • Beste allemaal,

    Even een rekensommetje 10.000 ton a 0.80€ = 8.000 Euro.
    Om die 10.000 ton richting Duitsland te krijgen lijkt me dat het minstens 24 vaaruren zijn.
    1600PK = 300 liter per uur x 2 motoren = 600 liter per uur x 24= 14.4ton x 300 Euro = 4320€ brandstof kosten alleen !!
    En laten we zeggen 1500 Euro brandstof terug, maakt 5820 Euro brandstof

    1 dag laden 1 dag varen 1 dag lossen, lijkt me minimum en 1 dag terug varen maakt dat je 1.5 reis maximum

    Omzet maximaal in deze berekening 12000 Euro week – 8730 brandstoffen en 1000 Euro klein materiaal (olie, filters enz) maakt 9730 Euro
    Omzet minus brandstoffen en klein materiaal = 2270 Euro!!

    Nu de rente en laten we er maar van uitgaan dat van aflossing geen sprake is !!

    7milj –20% eigen inleg 5.600.000 € schuld x 5% =280.000€ rente per jaar :52 weken = 5.385€ rente PER WEEK!!!

    Week omzet na aftrek rente en brandstoffen = 2270- 5385 = VERLIES 3115€ per week!!

    Nu de personeels kosten om 24/7 met 10.000 ton te varen heb je minimaal 2 kapiteins, 2 stuurmannen, 4 matrozen nodig.
    Betekent 2 x 5500, 2 x 4000, 4 x 1500 = 25.000 per maand = 6.250 Euro per week.

    Maakt verlies 3115+ 6250= 9365 Euro per week.

    Kosten voor onderhoud, haven gelden en verzekeringen niet meegenomen stel op 5000 Euro want met 10.000 ton gaat er in de machinekamer ook meer kapot !!

    Maakt dus een operationeel verlies van +/- 14.500 Euro per week x4 = 58.000 Euro per maand x 12 = 700.000 Euro let wel zonder schade en zonder de wetenschap dat de 7.000.000 geïnvesteerd dit jaar niet 7.500.000 waard is geworden maar denk dat als je 6.000.000 bij verkoop ontvangt je koopman bent.

    Maakt dus dat deze goede ondernemer na afronding van het jaar 1.700.000 Euro achteruit gespaard heeft!!
    En dat zijn schip weer 100% door de bank gefinancierd is, stel dat het stel iets langer dan 2009 duurt betekent dat deze goede ondernemer ondanks alle spaar centjes technisch bankroet is.

    Kom ik maar tot een conclusie, dat deze man alleen de energie maatschappijen een grote dienst bewijst, en zich zelf na de filistijnen vaart !!
    Das nog eens goed ondernemerschap, succes!!

    Peter

    Geplaatst door: Pieter op
  • hallo koppelverband ik hoop dat je eerste reis je motor er uit loopt eens kijken wat de bank zegt jij ben geen ondernemer maar een onderkruiper

    Geplaatst door: mart op
  • Ik wil een op roep aan schippers met
    vrije schepen blijf
    niet aan de kant
    liggen.maar ga een
    jaar voor iedere
    prijs varen
    dan zijn we het snelst van grote
    jongens af,dan kan
    het weer op gebouwd
    worden

    Geplaatst door: jan op
  • Zoveel mensen,zoveel wensen.Ja indergaat het gaat niet goed en we weten dat het ook voorlopig niet betert.Ik proef toch die haat en nijd onder elkaar,wat jij doet kan ik beter enz.Jullie grote schepen beheersen de markt benut die macht en gaat met elkaar aan tafel,adviseer een ronde.en dan op1 mei .Als jullie niets doen gaan jullie allemaal naar de kloten en breng dat schip a.u.b.naar s,Gravendeel of zet de kranen open dat ie ver diep zinkt. De overheid moet er zich niet mee bemoeien,geen partij in deze ! Wens jullie een fijne vergadering toe !!! p.s.Heb zelf een klein schip en weet wel een goede vergaderzaal.

    Geplaatst door: Martin op
  • wat een gelul allemaal spaarpotjes,goede ondernemers we denken allemaal goed zaken te doen op onze eigen manier,ben zelf eigenaar van een 135 meter en een spaarpotje heb ik ff niet wantheb dit schip nog maar net en nee ik vaar ook niet voor alle prijzen,als ik dan toch dood moet dan liever van de honger dan van het werk.wens ieder goed ondernemerschap en gaat eerst bij jezelf ten rade voor je de schuld bij een ander in de schoenen schuift

    Geplaatst door: erik op
  • Beste Jan,

    Vind je jezelf nou niet zielig die paar ca 25jarige de schuld te geven?
    Of wil je stoppen met varen en wil niemand (van in jouw ogen ca 25 jarige wat niet groter mag als) jouw schip waarschijnlijk! Waar je al die jaren voor een starter gedacht te hebben die unieke kans om jouw schip te kopen waarschijnlijk half versleten en voor nog geen 10% vernieuwd hebt en wat kapot is, veel zelfgepruts omdat jij zo verstandig was om eerst te sparen en dan kopen maar omdat het belastingstelsel in nederland nou eenmaal niet gericht op sparen is je blauw te betalen aan de belasting een ca 25 jarige had moet kopen. Die 25 jarige die wel met zijn tijd is meegegaan en gezien had dat de afgelopen 15jaar de markt alleen maar stijgende was ik denk dat we er allemaal debet aan hebben maar goed.
    Die ca 25jarige het wel voor elkaar heeft gekregen om de financiering rond te krijgen bij een bank waar ook allemaal ‘verstandige’ bankmedewerkers naar het ondernemersplan hebben gekeken!

    Geplaatst door: Niet mee eens op
  • veel mensen die nu nieuw bouwen / gebouwd hebben zitten nu in de problemen omdat ze na een te korte tijd weer nieuw bouwen en dus feitelijk op jacht zijn naar het grote geld. maar de problemen zijn voor hun nog niet over want als deze schippers over een x-aantal jaren stoppen en moeten afrekenen met de staat komen de boeken optafel en moet er ook over de boekwiinst die gemaakt is betald worden en hoe hoger de prijzen nu opgestuwd zijn hoe meer er afgerekend moet worden. dat zal blijken dat ze blij moeten zijn met de crisis van nu, ook al is het nu niet bepaald prettig, want als ze nu hun schip zouden verkopen gebeurd dat met verlies en is er dus minder boekwinst en dus minder af te rekenen met de staat.als je dus in je werkzame leven boekwinst op boekwinst op boekwinst hebt gemaakt en je kan dan uiteindelijk de staat niet betalen kun je je prachtige huis, als je dat hebt, verkopen en zo aan je belastingplicht voldoenwbw8

    Geplaatst door: Jaap op
  • Hallo,
    Hier wordt het princiepe gehandhaafd wat maakt mij het uit hoe duur de benzine wordt ik tank toch maar voor een geeltje!!!!!

    Geplaatst door: Jan van Nieuwland op
  • Hallo jan

    Ik ben zelf 24 met een nieuw schip,maar ik ben ook hard aan het varen,wat maakt het nou voor een flikker uit of dat ik 85%procent financiering heb of 1 zoals jij en meerderen met 60%??Ik moet ook hard varen voor mijn geld.Zo was de handel,er was vraag,en vooral aanbod!!

    MvG

    Geplaatst door: Gerard op
  • deze schipper heeft groot gelijk nu zal je zien wie de echte goede ondernemers zijn en wie de stromannen zijn van de makelaars die maar schepen wilden verkopen en die zich hebben laten zot maken door de makelaar om om de twee àdrie jaar een nieuw schip te laten bouwen en geen reserve hebben idereen zal aan zijn spaarcenten moeten zitten om de crisis door te komen en die jonge gasten van circa 25 jaar die op hun groot nieuw blikken speel zitten zullen nu snel terug bij hun makelaarke staan die gasten moeten eruit geknikkerd worden maar jammer genoeg zal dat niet gebeuren want daar valt voor de bank niets te halen

    Geplaatst door: jan op
  • Hallo heren.

    ik wil u waarschuwen,we gaan finaal onderuit in de scheepvaart,dit is nog maar het begin,en flink nieuwe schepen blijven afbouwen hjopsa

    Geplaatst door: johannetje op
  • Constructieve, destructieve en andere (reddings-)Plannen:

    Beste Allemaal,
    Wie er nu gelijk heeft (of indien het gelijk, zoals in het gemeen; ergens tussenin
    ligt) heeft weinig zin.

    We hebben sinds een aantal jaar een vrijwel vrije markt in de binnenvaart(m.u.v.
    enkele marktverstoringen als bijv. Staatsgaranties, etc.).

    Dit is dus HéT Plan: “Een Vrije Markt”; punt uit..
    Het is net GoedeTijden / Slechte tijden. Of zoals nu; Eerst heel lang, hele goede
    tijden / Nu echt een tijdje alweer, een flink slechtere tijd..
    En voor de deelnemers die iets bijbelvaster zijn:
    Lees maar het hoofdstuk: 7 vette jaren, 7 mageren jaren…
    Waarom doen wij dan nu net, alsof de wereld aan het vergaan is?..

    Qua planmatige oplossingen:
    Alle plannen die ik langs hoor komen:
    1. Ik geloof dat deze geen duurzame oplossingen geven.
    2. Zijn opzichzelf ook weer marktverstoringen, dus wat te doen bij einddatum en/of als
    het plan uitgewerkt is?…

    Ik zit zo al een tijdtje, te prakkie-denken:
    Als een verlader voor vrij weinig nu vrachtwagens kan laten rijden, zal dan de prijs
    van vervoer op het water kunnen herstellen, vóórdat wegvervoer; a) Of helemaal falliet
    is; en/of b) er in het vrachtvervoer(op de weg) weer ook wat betere tarieven zijn.
    Weet iemand of de modal-split niet meespeeld; in de natte tarieven-markt?…

    Verder heb ik het gevoel dat het al een paar maanden bijltjesdag is.
    Een paar jaar lang hadden de schippers de makelaars/bevrachters (populair gezegd);
    goed beet bij de ballen.
    Vind je het dan gek dat er nu (nu de verhoudingen weer even een paar maanden
    omgedraaid zijn); oude en ook enkele niet al te oude, rekeningen worden vereffend.
    Er zijn er zelf een aantal die met genoegen, en deels ook zeer publiekelijk; de
    ‘ballen’ van de makelaar er zo bijkants vanaf gedraaid hebben.

    Mochten trouwens de bevrachters van deze situatie te veel als 1 blok van deze
    verhoudingen gebruik blijven maken;
    Dan wordt het tijd dat NMa en/of Nellie niet de scheepvaart moet gaan doorlichtten(is
    reeds gedaan); maar juist haar pijlen maar eens mioet gaan richten op de (vooral
    nederlandstalige) brij van Makeleaars en/of échte bevrachters in scheepsladingen…

    Los van een dergelijk onderzoekje(marktobservatie aanbod (natte) vervoersopdrachten),
    lijkt mij nu nog steeds het énige goede plan: Gewoon de markt zijn dingen laten doen!
    Alle andere plannen komen neer op het volgende:
    “Halverwege de wedstrijd de spelregels willen gaan herschrijven”.
    Volgens mij valt een dergelijke actie niet te rijmen met fair-play…
    Mijns inziens moet je voor vrijwel alle genoemde ‘oplossingen’, de spelregels
    veranderen.

    Andere opmerking:
    Coöperaties moet je oprichten als het goed gaat, niet nu…
    Zoals het spreekwoord luidt:
    Het dak moet je repareren, als het zomer is…

    Los van een zonnig vaartochtje met toeristjes(wat ik direct weer ga doen); is het nog
    steeds erg ijzig in de Binnenvaart,

    Met Vriendelijke Groet,
    Christian Janszn.

    PS:
    Bodemtarieven wensen; dat is dus ook als ‘vrije markt’, maximale tarieven erbij
    krijgen!…
    Ik denk dat dit specifieke plan; pas echt destructief voor de toekomst van de héle
    Binnenvaart kan blijken, te gaan zijn!!

    Pas op uw zaak,

    Geplaatst door: C. Janszn. op
  • Nou ik vind wel dat deze man gelijk heeft,JE MOET GOED LEZEN!! Hij heeft gereserveerd voor deze diepe dal.

    Je bent pas een goede ondernemer als je geld reserveert voor onvoorziene dingen,zoals deze crisis.Het is gewoon weer jaloezie.
    Inderdaad vooral bodemprijzen introduceren,want dan krijgen we ook plafondprijzen,en dat willen we toch helemaal niet?Het is een risico als je ondernemer bent,en niet gelijk lopen piepen als je uitstel van aflossing aan moet vragen bij je bank.

    Ik denk dat een vaaruur regeling wel goed kan helpen,gewoon 12uur per dag varen of 5dagen per week.

    En die bevrachters moeten gewoon alle reizen op een hoop gooien,en alles verdelen onder iedereen.Want je ziet overal lege schepen heen varen,als je nou s de reizen onder elkaar kon weggeven,hoef je ook minder leeg te varen,leeg in mannheim?ga maar de moezel in,oke!
    Maar je collega vaart leeg op van Gent naar mannheim,als je dan zoiiets door kan geven…….?

    Succes allemaal,ik lig deze week in ijzendoorn lekker te genieten van al die mooie schepen hier.

    Geplaatst door: Johan m op
  • Hoezo marketing, groot koppelverband.
    Volgens mij moet u varen van de bank,dus ik betwijfel of u wel een (goed)zelfstandig ondernemer bent.Innovatie is goed maar niet op de schaal die nu plaats vind.De infrastructuur van de waterwegen begint te bezwijken,zowel onder als boven water, omdat deze totaal niet is aangepast aan de grootsheid van de in bedrijf genomen schepen. Je kan geen aardappelen gaan zaaien als de bollen er nog inzitten.Dus de oude schepen verplicht slopen? Dit door de hebzucht van zogenaamde ondernemers(gelukzoekers). In en in triest. Slopen prima, maar dan op een gecontroleerde manier. En alleen voor oudere schippers om hun pension veilig te stellen.Tenslotte heeft deze doelgroep het mogelijk gemaakt dat het transport over water overeind is gebleven.Het wordt tijd om weer met beide benen op de grond te staan en zorgen dat er voor iedere schipper nog wat te verdienen valt.

    Geplaatst door: Jacob op
  • Niet te geloven, die schipper van het “grote koppelverband” zulke “ondernemers” verzieken dus de markt voor alle andere schippers, en de krant die dat dan ook nog afdrukt…….ik heb hier maar 1 woord voor ZIEK.
    En geloof me ik vaar zelf al jaren voor een vast contract we hebben ook een paar procent in moeten leveren, mede door de collega’s van grote schepen die zich voor een appel en een ei aanbieden om ons werk te kunnen doen.Maar we zitten nog niet onder de 0’75 ct pt pd. sterkte allemaal

    Geplaatst door: Jip & Janneke op
  • Wat een openning van dit bericht. Alleen jammer dat mensen er meteen een naam bij verzinnen. Wij liggen namenlijk in Rotterdam LEEG !!
    En nu mag men hier ook een naam bij verzinnen !!!

    Geplaatst door: Groot Koppelverband op
  • De economische situatie waarin we verkeren is mede te danken aan de graai cultuur van de mensen. MEER!! GROTER!! MOOIER!!
    Is het u al eens opgevallen voor wat voor vermogen er bij de meeste schepen alleen al op het roefdek staat. Dan zullen we het nog maar niet hebben over de huizen die de meeste ERBIJ hebben.

    Geplaatst door: Dirk Boere op
  • Ongeloofelijk, als je denkt dat je met € 0.60 p/ton naar Duisburg een gezonde onderneming drijft. Je gebruikt deze berekening naar aftrek van alle kosten en je deelt het door je personeelsleden inc je eigen zit je ruim onder de armoedegrens, en dat is dan ondernemen !!. Zolang dat de banken met de bonden niet ingrijpen gaan juist de ondernemers van kleine schepen falliet, de reden het opgebouwde spaargeld & het hopelijke pensioentje mogen we eerst opvreten van de bank en daarna kunnen ze mooi de stekker eruit trekken, die schepen zijn toch niets meer waard. Daardoor voor de banken veel intersanter, deze mening ook met onze eigen bank gedeeld. Maar toen kwamen we in een welles niettes spelletje terecht. Dus zolang er geen verlies draaiende ondernemingen worden gestopt, komt er geen bodem in de markt en blijft het vechten tegen de onbekenden

    Geplaatst door: Jan op
  • als er een bodemprijs komt, dan komt er ook een plafond, en dat willen we toch niet? Het is markt

    Geplaatst door: pieter op
  • dIT LEES IK IN BOVENSTAAND STUK: ‘De schipper van het grote koppelverband die voor elke prijs vaart, gaat met alle plezier voor tachtig eurocent per ton naar Duisburg’ ‘Het zijn geen goede ondernemers, ze hadden meer opzij moeten leggen’ WIE IS HIER NU EEN GOEDE ONDERNEMER ??? MISSCHIEN BETER DAT DEZE MENEER VAKKEN GAAT VULLEN, DAT ZOU LEKKER OPRUIMEN IN DEZE MARKT !!

    Geplaatst door: een mede-ondernemer op
  • Ik mag hopen dat de “Schipper” van het grote koppelverband veel motorpech krijgt en daardoor veel uit de markt ligt.Want “ondernemers” zoals hij zijn de grote verziekers.

    Geplaatst door: Wouter op

Reageer

‘Beter zestien uur per dag vakken vullen dan varen’ | Schuttevaer.nl

‘Beter zestien uur per dag vakken vullen dan varen’

‘Ik vaar voor elke prijs’, zegt een eigenaar van een groot koppelverband, die geen enkele oplossing ziet voor de crisis in de binnenvaart. Een telefonische enquête van deze krant onder eigenaren van grote schepen leert dat hij een uitzondering is. De meeste binnenvaartondernemers richten hun hoop op de banken, dan wel op de binnenvaartorganisaties en hopen dat die met een stilligregeling of een bodemprijs komen.

De schipper van het grote koppelverband die voor elke prijs vaart, gaat met alle plezier voor tachtig eurocent per ton naar Duisburg. Maar hij doet het als de nood aan de man komt ook voor zestig eurocent. ‘Dan knoop ik er nog een bak aan vast en vaar ik met ruim 10.000 ton. Er liggen zestig bakken leeg in Rotterdam, een bak kun je voor een appel en een ei krijgen. Ik houd dan nog steeds 1000 euro per dag over. Ik móét wel voor elke prijs varen, want ik moet mijn personeel betalen. Ik betaal gewoon mijn rente en aflossing aan de bank. Ik heb dit schip gekocht omdat ik wist dat ik het bij elkaar kon verdienen, ook in slechte tijden. Ik heb in goede tijden genoeg bij elkaar verdiend om het nu te kunnen uitzingen. Ik lig namelijk ook heel veel stil.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • Ik weet niet wat alle mensen tegen koppelverbanden hebben.
    Ik ken ook genoeg mensen waaronder wij zelf die al 10 jaar een koppel hebben of met bakken rondvaren.
    Dus beetje oneerlijk om alles over 1 kam te scheren niet…
    en als de mensen die nu allemaal zo zeuren op de koppels een zoon zouden hebben die zo een stap zou ondernemen waren ze ineens allemaal trots aan de marifoon… of niet ik vind het juist een flinke stap voor jongens van die leeftijd en als ik de kans ook zou hebben gehad had ik het ook weldegelijk gedaan.
    zoals al eerder vermeld was de markt en aanbod goed en ja idderdaad met een geld schieter maar wie droomd er nou niet van zo een opstap…
    en die 17meter begonnen btw. om met dump prijzen te varen niet om hun aan te valllen maar goed.

    sucses allemaal

    Geplaatst door: Piet op
  • ben net van een koppelverband ontslagen en met mij nog meerdere wad nu gebeurd is terecht de markt is helemaal verziekt met nieuwbouw meest zonder geld je kwam van een spits en hoeps binnen 2jaar op eenn nieuwe en nog een en nog een de evenredige vracht verdeling moest weg er was vrij meer te verdienen alles moest weg en nieuw was de leus ik heb gesloopt en nog wad als aflosser gevaren en nu op mij 64e eruit ben blij toe er gebeurd nu in de binnenvaard recht en niet meer als dad gerrit

    Geplaatst door: gerrit op
  • ZIELIGE VERTONING
    zeker dat koppelverband deze man moet naar school en ergens werkman worden dan was hij beter af hoeft hij niet te denken,ik zie dat de collegga schippers geen respect meer voor mekaar hebben ,de achterlijke nieuwbouw sunamie is hier zeker schuld aan ,en die krijg je niet meer weg ,en de banken willen geen gezicht verliezen , alleen door faissementen.
    hard gezegt maar waar.

    Geplaatst door: tjen op
  • Alle Jan’s die ik ken liggen al weken tegen de kant te klagen…

    Geplaatst door: Danny op
  • Beste allemaal,

    Even een rekensommetje 10.000 ton a 0.80€ = 8.000 Euro.
    Om die 10.000 ton richting Duitsland te krijgen lijkt me dat het minstens 24 vaaruren zijn.
    1600PK = 300 liter per uur x 2 motoren = 600 liter per uur x 24= 14.4ton x 300 Euro = 4320€ brandstof kosten alleen !!
    En laten we zeggen 1500 Euro brandstof terug, maakt 5820 Euro brandstof

    1 dag laden 1 dag varen 1 dag lossen, lijkt me minimum en 1 dag terug varen maakt dat je 1.5 reis maximum

    Omzet maximaal in deze berekening 12000 Euro week – 8730 brandstoffen en 1000 Euro klein materiaal (olie, filters enz) maakt 9730 Euro
    Omzet minus brandstoffen en klein materiaal = 2270 Euro!!

    Nu de rente en laten we er maar van uitgaan dat van aflossing geen sprake is !!

    7milj –20% eigen inleg 5.600.000 € schuld x 5% =280.000€ rente per jaar :52 weken = 5.385€ rente PER WEEK!!!

    Week omzet na aftrek rente en brandstoffen = 2270- 5385 = VERLIES 3115€ per week!!

    Nu de personeels kosten om 24/7 met 10.000 ton te varen heb je minimaal 2 kapiteins, 2 stuurmannen, 4 matrozen nodig.
    Betekent 2 x 5500, 2 x 4000, 4 x 1500 = 25.000 per maand = 6.250 Euro per week.

    Maakt verlies 3115+ 6250= 9365 Euro per week.

    Kosten voor onderhoud, haven gelden en verzekeringen niet meegenomen stel op 5000 Euro want met 10.000 ton gaat er in de machinekamer ook meer kapot !!

    Maakt dus een operationeel verlies van +/- 14.500 Euro per week x4 = 58.000 Euro per maand x 12 = 700.000 Euro let wel zonder schade en zonder de wetenschap dat de 7.000.000 geïnvesteerd dit jaar niet 7.500.000 waard is geworden maar denk dat als je 6.000.000 bij verkoop ontvangt je koopman bent.

    Maakt dus dat deze goede ondernemer na afronding van het jaar 1.700.000 Euro achteruit gespaard heeft!!
    En dat zijn schip weer 100% door de bank gefinancierd is, stel dat het stel iets langer dan 2009 duurt betekent dat deze goede ondernemer ondanks alle spaar centjes technisch bankroet is.

    Kom ik maar tot een conclusie, dat deze man alleen de energie maatschappijen een grote dienst bewijst, en zich zelf na de filistijnen vaart !!
    Das nog eens goed ondernemerschap, succes!!

    Peter

    Geplaatst door: Pieter op
  • hallo koppelverband ik hoop dat je eerste reis je motor er uit loopt eens kijken wat de bank zegt jij ben geen ondernemer maar een onderkruiper

    Geplaatst door: mart op
  • Ik wil een op roep aan schippers met
    vrije schepen blijf
    niet aan de kant
    liggen.maar ga een
    jaar voor iedere
    prijs varen
    dan zijn we het snelst van grote
    jongens af,dan kan
    het weer op gebouwd
    worden

    Geplaatst door: jan op
  • Zoveel mensen,zoveel wensen.Ja indergaat het gaat niet goed en we weten dat het ook voorlopig niet betert.Ik proef toch die haat en nijd onder elkaar,wat jij doet kan ik beter enz.Jullie grote schepen beheersen de markt benut die macht en gaat met elkaar aan tafel,adviseer een ronde.en dan op1 mei .Als jullie niets doen gaan jullie allemaal naar de kloten en breng dat schip a.u.b.naar s,Gravendeel of zet de kranen open dat ie ver diep zinkt. De overheid moet er zich niet mee bemoeien,geen partij in deze ! Wens jullie een fijne vergadering toe !!! p.s.Heb zelf een klein schip en weet wel een goede vergaderzaal.

    Geplaatst door: Martin op
  • wat een gelul allemaal spaarpotjes,goede ondernemers we denken allemaal goed zaken te doen op onze eigen manier,ben zelf eigenaar van een 135 meter en een spaarpotje heb ik ff niet wantheb dit schip nog maar net en nee ik vaar ook niet voor alle prijzen,als ik dan toch dood moet dan liever van de honger dan van het werk.wens ieder goed ondernemerschap en gaat eerst bij jezelf ten rade voor je de schuld bij een ander in de schoenen schuift

    Geplaatst door: erik op
  • Beste Jan,

    Vind je jezelf nou niet zielig die paar ca 25jarige de schuld te geven?
    Of wil je stoppen met varen en wil niemand (van in jouw ogen ca 25 jarige wat niet groter mag als) jouw schip waarschijnlijk! Waar je al die jaren voor een starter gedacht te hebben die unieke kans om jouw schip te kopen waarschijnlijk half versleten en voor nog geen 10% vernieuwd hebt en wat kapot is, veel zelfgepruts omdat jij zo verstandig was om eerst te sparen en dan kopen maar omdat het belastingstelsel in nederland nou eenmaal niet gericht op sparen is je blauw te betalen aan de belasting een ca 25 jarige had moet kopen. Die 25 jarige die wel met zijn tijd is meegegaan en gezien had dat de afgelopen 15jaar de markt alleen maar stijgende was ik denk dat we er allemaal debet aan hebben maar goed.
    Die ca 25jarige het wel voor elkaar heeft gekregen om de financiering rond te krijgen bij een bank waar ook allemaal ‘verstandige’ bankmedewerkers naar het ondernemersplan hebben gekeken!

    Geplaatst door: Niet mee eens op
  • veel mensen die nu nieuw bouwen / gebouwd hebben zitten nu in de problemen omdat ze na een te korte tijd weer nieuw bouwen en dus feitelijk op jacht zijn naar het grote geld. maar de problemen zijn voor hun nog niet over want als deze schippers over een x-aantal jaren stoppen en moeten afrekenen met de staat komen de boeken optafel en moet er ook over de boekwiinst die gemaakt is betald worden en hoe hoger de prijzen nu opgestuwd zijn hoe meer er afgerekend moet worden. dat zal blijken dat ze blij moeten zijn met de crisis van nu, ook al is het nu niet bepaald prettig, want als ze nu hun schip zouden verkopen gebeurd dat met verlies en is er dus minder boekwinst en dus minder af te rekenen met de staat.als je dus in je werkzame leven boekwinst op boekwinst op boekwinst hebt gemaakt en je kan dan uiteindelijk de staat niet betalen kun je je prachtige huis, als je dat hebt, verkopen en zo aan je belastingplicht voldoenwbw8

    Geplaatst door: Jaap op
  • Hallo,
    Hier wordt het princiepe gehandhaafd wat maakt mij het uit hoe duur de benzine wordt ik tank toch maar voor een geeltje!!!!!

    Geplaatst door: Jan van Nieuwland op
  • Hallo jan

    Ik ben zelf 24 met een nieuw schip,maar ik ben ook hard aan het varen,wat maakt het nou voor een flikker uit of dat ik 85%procent financiering heb of 1 zoals jij en meerderen met 60%??Ik moet ook hard varen voor mijn geld.Zo was de handel,er was vraag,en vooral aanbod!!

    MvG

    Geplaatst door: Gerard op
  • deze schipper heeft groot gelijk nu zal je zien wie de echte goede ondernemers zijn en wie de stromannen zijn van de makelaars die maar schepen wilden verkopen en die zich hebben laten zot maken door de makelaar om om de twee àdrie jaar een nieuw schip te laten bouwen en geen reserve hebben idereen zal aan zijn spaarcenten moeten zitten om de crisis door te komen en die jonge gasten van circa 25 jaar die op hun groot nieuw blikken speel zitten zullen nu snel terug bij hun makelaarke staan die gasten moeten eruit geknikkerd worden maar jammer genoeg zal dat niet gebeuren want daar valt voor de bank niets te halen

    Geplaatst door: jan op
  • Hallo heren.

    ik wil u waarschuwen,we gaan finaal onderuit in de scheepvaart,dit is nog maar het begin,en flink nieuwe schepen blijven afbouwen hjopsa

    Geplaatst door: johannetje op
  • Constructieve, destructieve en andere (reddings-)Plannen:

    Beste Allemaal,
    Wie er nu gelijk heeft (of indien het gelijk, zoals in het gemeen; ergens tussenin
    ligt) heeft weinig zin.

    We hebben sinds een aantal jaar een vrijwel vrije markt in de binnenvaart(m.u.v.
    enkele marktverstoringen als bijv. Staatsgaranties, etc.).

    Dit is dus HéT Plan: “Een Vrije Markt”; punt uit..
    Het is net GoedeTijden / Slechte tijden. Of zoals nu; Eerst heel lang, hele goede
    tijden / Nu echt een tijdje alweer, een flink slechtere tijd..
    En voor de deelnemers die iets bijbelvaster zijn:
    Lees maar het hoofdstuk: 7 vette jaren, 7 mageren jaren…
    Waarom doen wij dan nu net, alsof de wereld aan het vergaan is?..

    Qua planmatige oplossingen:
    Alle plannen die ik langs hoor komen:
    1. Ik geloof dat deze geen duurzame oplossingen geven.
    2. Zijn opzichzelf ook weer marktverstoringen, dus wat te doen bij einddatum en/of als
    het plan uitgewerkt is?…

    Ik zit zo al een tijdtje, te prakkie-denken:
    Als een verlader voor vrij weinig nu vrachtwagens kan laten rijden, zal dan de prijs
    van vervoer op het water kunnen herstellen, vóórdat wegvervoer; a) Of helemaal falliet
    is; en/of b) er in het vrachtvervoer(op de weg) weer ook wat betere tarieven zijn.
    Weet iemand of de modal-split niet meespeeld; in de natte tarieven-markt?…

    Verder heb ik het gevoel dat het al een paar maanden bijltjesdag is.
    Een paar jaar lang hadden de schippers de makelaars/bevrachters (populair gezegd);
    goed beet bij de ballen.
    Vind je het dan gek dat er nu (nu de verhoudingen weer even een paar maanden
    omgedraaid zijn); oude en ook enkele niet al te oude, rekeningen worden vereffend.
    Er zijn er zelf een aantal die met genoegen, en deels ook zeer publiekelijk; de
    ‘ballen’ van de makelaar er zo bijkants vanaf gedraaid hebben.

    Mochten trouwens de bevrachters van deze situatie te veel als 1 blok van deze
    verhoudingen gebruik blijven maken;
    Dan wordt het tijd dat NMa en/of Nellie niet de scheepvaart moet gaan doorlichtten(is
    reeds gedaan); maar juist haar pijlen maar eens mioet gaan richten op de (vooral
    nederlandstalige) brij van Makeleaars en/of échte bevrachters in scheepsladingen…

    Los van een dergelijk onderzoekje(marktobservatie aanbod (natte) vervoersopdrachten),
    lijkt mij nu nog steeds het énige goede plan: Gewoon de markt zijn dingen laten doen!
    Alle andere plannen komen neer op het volgende:
    “Halverwege de wedstrijd de spelregels willen gaan herschrijven”.
    Volgens mij valt een dergelijke actie niet te rijmen met fair-play…
    Mijns inziens moet je voor vrijwel alle genoemde ‘oplossingen’, de spelregels
    veranderen.

    Andere opmerking:
    Coöperaties moet je oprichten als het goed gaat, niet nu…
    Zoals het spreekwoord luidt:
    Het dak moet je repareren, als het zomer is…

    Los van een zonnig vaartochtje met toeristjes(wat ik direct weer ga doen); is het nog
    steeds erg ijzig in de Binnenvaart,

    Met Vriendelijke Groet,
    Christian Janszn.

    PS:
    Bodemtarieven wensen; dat is dus ook als ‘vrije markt’, maximale tarieven erbij
    krijgen!…
    Ik denk dat dit specifieke plan; pas echt destructief voor de toekomst van de héle
    Binnenvaart kan blijken, te gaan zijn!!

    Pas op uw zaak,

    Geplaatst door: C. Janszn. op
  • Nou ik vind wel dat deze man gelijk heeft,JE MOET GOED LEZEN!! Hij heeft gereserveerd voor deze diepe dal.

    Je bent pas een goede ondernemer als je geld reserveert voor onvoorziene dingen,zoals deze crisis.Het is gewoon weer jaloezie.
    Inderdaad vooral bodemprijzen introduceren,want dan krijgen we ook plafondprijzen,en dat willen we toch helemaal niet?Het is een risico als je ondernemer bent,en niet gelijk lopen piepen als je uitstel van aflossing aan moet vragen bij je bank.

    Ik denk dat een vaaruur regeling wel goed kan helpen,gewoon 12uur per dag varen of 5dagen per week.

    En die bevrachters moeten gewoon alle reizen op een hoop gooien,en alles verdelen onder iedereen.Want je ziet overal lege schepen heen varen,als je nou s de reizen onder elkaar kon weggeven,hoef je ook minder leeg te varen,leeg in mannheim?ga maar de moezel in,oke!
    Maar je collega vaart leeg op van Gent naar mannheim,als je dan zoiiets door kan geven…….?

    Succes allemaal,ik lig deze week in ijzendoorn lekker te genieten van al die mooie schepen hier.

    Geplaatst door: Johan m op
  • Hoezo marketing, groot koppelverband.
    Volgens mij moet u varen van de bank,dus ik betwijfel of u wel een (goed)zelfstandig ondernemer bent.Innovatie is goed maar niet op de schaal die nu plaats vind.De infrastructuur van de waterwegen begint te bezwijken,zowel onder als boven water, omdat deze totaal niet is aangepast aan de grootsheid van de in bedrijf genomen schepen. Je kan geen aardappelen gaan zaaien als de bollen er nog inzitten.Dus de oude schepen verplicht slopen? Dit door de hebzucht van zogenaamde ondernemers(gelukzoekers). In en in triest. Slopen prima, maar dan op een gecontroleerde manier. En alleen voor oudere schippers om hun pension veilig te stellen.Tenslotte heeft deze doelgroep het mogelijk gemaakt dat het transport over water overeind is gebleven.Het wordt tijd om weer met beide benen op de grond te staan en zorgen dat er voor iedere schipper nog wat te verdienen valt.

    Geplaatst door: Jacob op
  • Niet te geloven, die schipper van het “grote koppelverband” zulke “ondernemers” verzieken dus de markt voor alle andere schippers, en de krant die dat dan ook nog afdrukt…….ik heb hier maar 1 woord voor ZIEK.
    En geloof me ik vaar zelf al jaren voor een vast contract we hebben ook een paar procent in moeten leveren, mede door de collega’s van grote schepen die zich voor een appel en een ei aanbieden om ons werk te kunnen doen.Maar we zitten nog niet onder de 0’75 ct pt pd. sterkte allemaal

    Geplaatst door: Jip & Janneke op
  • Wat een openning van dit bericht. Alleen jammer dat mensen er meteen een naam bij verzinnen. Wij liggen namenlijk in Rotterdam LEEG !!
    En nu mag men hier ook een naam bij verzinnen !!!

    Geplaatst door: Groot Koppelverband op
  • De economische situatie waarin we verkeren is mede te danken aan de graai cultuur van de mensen. MEER!! GROTER!! MOOIER!!
    Is het u al eens opgevallen voor wat voor vermogen er bij de meeste schepen alleen al op het roefdek staat. Dan zullen we het nog maar niet hebben over de huizen die de meeste ERBIJ hebben.

    Geplaatst door: Dirk Boere op
  • Ongeloofelijk, als je denkt dat je met € 0.60 p/ton naar Duisburg een gezonde onderneming drijft. Je gebruikt deze berekening naar aftrek van alle kosten en je deelt het door je personeelsleden inc je eigen zit je ruim onder de armoedegrens, en dat is dan ondernemen !!. Zolang dat de banken met de bonden niet ingrijpen gaan juist de ondernemers van kleine schepen falliet, de reden het opgebouwde spaargeld & het hopelijke pensioentje mogen we eerst opvreten van de bank en daarna kunnen ze mooi de stekker eruit trekken, die schepen zijn toch niets meer waard. Daardoor voor de banken veel intersanter, deze mening ook met onze eigen bank gedeeld. Maar toen kwamen we in een welles niettes spelletje terecht. Dus zolang er geen verlies draaiende ondernemingen worden gestopt, komt er geen bodem in de markt en blijft het vechten tegen de onbekenden

    Geplaatst door: Jan op
  • als er een bodemprijs komt, dan komt er ook een plafond, en dat willen we toch niet? Het is markt

    Geplaatst door: pieter op
  • dIT LEES IK IN BOVENSTAAND STUK: ‘De schipper van het grote koppelverband die voor elke prijs vaart, gaat met alle plezier voor tachtig eurocent per ton naar Duisburg’ ‘Het zijn geen goede ondernemers, ze hadden meer opzij moeten leggen’ WIE IS HIER NU EEN GOEDE ONDERNEMER ??? MISSCHIEN BETER DAT DEZE MENEER VAKKEN GAAT VULLEN, DAT ZOU LEKKER OPRUIMEN IN DEZE MARKT !!

    Geplaatst door: een mede-ondernemer op
  • Ik mag hopen dat de “Schipper” van het grote koppelverband veel motorpech krijgt en daardoor veel uit de markt ligt.Want “ondernemers” zoals hij zijn de grote verziekers.

    Geplaatst door: Wouter op

Reageer