Opening expositie Topstukken


Locatie:
Maritiem Museum Rotterdam
Datum:
1 oktober 2014
Meer info:
www.maritiemmuseum.nl

   

Op woensdag 1 oktober opent het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Topstukken’. Rotterdammers staan bekend als trots, maar tegelijkertijd bescheiden. Met deze expositie schudt het museum de Rotterdamse bescheidenheid van zich af en toont voortaan permanent vijfentwintig topstukken uit zijn eeuwenoude collectie. Een verzameling die volgens experts behoort tot de absolute top van de wereld.

Elk object in de tentoonstelling heeft zijn plaats daar op geheel eigen wijze verdiend. Vanwege zijn revolutionaire rol in de scheepvaart of onze wereld in het algemeen. Omdat het een stille getuige is geweest van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Of omdat het gewoonweg uniek is. Algemeen directeur Frits Loomeijer: "Ik ben bijzonder trots op deze tentoonstelling. Het toont op een eigentijdse manier het beste van het beste uit maar liefst zes eeuwen maritieme geschiedenis. Een tijdspanne die geen enkel ander maritiem museum in ons land met objecten in beeld kan brengen."

Uniek en van topkwaliteit
Wat de Nachtwacht is voor het Rijksmuseum is het Mataró-model voor het Maritiem Museum. Geheimzinnig, een rijke bron van kennis en van ongekende schoonheid. Dit oudste scheepsmodel van Europa is meer dan 600 jaar oud en met uiterste nauwkeurigheid gemaakt. Van nagenoeg hetzelfde kaliber zijn andere topstukken in de tentoonstelling. De Itinerario van Jan Huygen van Linschoten is één van de belangrijkste reisverslagen ter wereld waarin hij alle geheimen van de Portugezen openbaar maakte, de wiki-leaks van de zestiende eeuw. En wie de penschilderijen van Willem van de Velde van dichtbij bekijkt, begrijpt dat niemand de techniek van deze meester ooit heeft kunnen evenaren. Uiteraard ontbreekt een zeekaart van meestercartograaf Joan Blaeu uit de Corpus Christie Collectie niet. Een verzameling VOC-kaarten die driehonderd jaar lang verborgen lag in Engeland en door een miljoenenaankoop in 2006 tot de collectie van het Maritiem Museum behoort.